نوشته شده توسط : HPC

حتما شما هم تا به حال پمپ بنزین سوپر را دیده و برای خودرو خود از آن سوخت گیری کرده اید. اما احتمالا مانند بسیاری از افراد دیگر لزوم استفاده از بنزین سوپر و تفاوت آن با بنزین معمولی را نمی دانید. خیلی از مصرف کنندگان از علت استفاده از بنزین سوپر و تاثیر آن بر عملکرد خودرو اطلاعی ندارند. در این مقاله به تمام این سوالات پاسخ خواهیم داد. پس برای آن که بدانید کدام نوع بنزین بهتر است، چه زمانی باید از بنزین سوپر برای سوخت گیری اسفاده کنید و بنزین سوپر بر عملکرد کدام خودرو ها تاثیر بهتری دارد تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

 

بنزین معمولی یا سوپر؟

اکتان بنزین معمولی حدود ۸۵ تا ۸۷ است. با این حال نمی توان برای بنزین موجود در جایگاه های سوخت کشور اکتان مشخصی در نظر گرفت و آن را استاندارد دانست. معمولا هنگامی می خواهند درباره کیفیت سوخت اطلاع رسانی کننده تنها به گفتن یورو ۴ یا یورو ۵ بودن بنزین بسنده کرده و اطلاعاتی درباره میزان اکتان آن ارائه نمی دهند. هر چند که میزان گوگرد و بخارات آن در کیفیت سوخت نقش اساسی داشته و اکتان کیفیت سوخت در پیشرانه را مطرح کرده و عنصر مهمی در انتخاب بنزین برای اتومبیلتان به شمار می رود.
همان طور که می دانید، قیمت بنزین سوپر از بنزین سوپر معمولی بیشتر است و علت این اختلاف قیمت، به میزان اکتان و کیفیت متفاوت این دو نوع بنزین مربوط می شود. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع پرداخته و توضیحات بیشتری درباره بنزین سوپر و معمولی ارائه می دهیم.

 

اکتان چیست؟

یکی از عواملی که از اشتعال زودتر از موعد هوا و اکسیژن جلوگیری می کند، رتبه بندی اکتان بنزین است. به کمک این عامل توانایی بنزین جهت ممانعت از پیش اشتعال تعیین می شود. اشتعال در پیشرانه های درون سوز بسیار حساس بوده و باید حتما در زمان مشخصی رخ دهد. اگر مخلوط سوخت و هوا زودتر از موعد مشتعل شود، صدایی شبیه کوبش از پیشرانه به گوش می رسد که به آن ناک نیز گفته می شود. از دیگر آسیب هایی که ناک کردن پیشرانه به همراه دارد می توان به صدمه جدی به پیستون ها، دیواره داخلی سیلندر و آسیب به کل پیشرانه اشاره کرد.
اگر برای خودروهایی پیشرانه شان نسبت تراکم بالایی دارد (پیشرانه های توربو شارژ) از بنزین سوپر استفاده کنید، می توانید مانع از پیش اشتعال شوید. بنزین معمولی بیشتر برای خودروهایی با پیشرانه معمولی قابل استفاده است. در صورتی که سطح عملکرد بالاتری مورد نیاز باشد، استفاده از این نوع بنزین منجر به ایجاد پیش اشتعال شده و ناک کردن و صدای پینگ را به دنبال دارد. اگر این مشکلات برای مدت طولانی ادامه یابد و بر طرف نشود، پیشرانه نیز آسیب خواهد دید.

 

آیا خودروی شما به بنزین سوپر نیاز دارد؟

به طور کلی باید بدانید که برای خودروهای مناسب تردد روزمره شهری بنزین معمولی کافی بوده و با این سوخت عملکرد مطلوبی خواهند داشت. اما برای آن که خودروهای دارای پیشرانه با کارایی بالا عملکرد بهتری داشته باشند، به بنزین باکفیت تری نیاز است. از این رو برای این خودروها از بنزین سوپر استفاده می شود.
پیشرانه هایی با کارایی و عملکرد بالا توربوشارژ بوده یا نسبت تراکم بالایی دارند. در این گونه اتومبیل ها برای آن که فرآیند احتراق به طور کامل انجام گیرد، باید از سوخت باکیفیت تری استفاده شود. بنابراین خودروهای سنگین و بزرگ مانند کامیون ها و وانت های بزرگ نیز باید از بنزین سوپر سوخت گیری کنند تا بهترین عملکرد و بیشترین بهره وری را داشته باشند.

 

اگر از بنزین معمولی به جای سوپر استفاده کنیم چه می شود؟

تا این جا توضیح دادیم که برای کدام خودروها باید از بنزین سوپر استفاده شود و کدام خودروها با بنزین معمولی بهترین عملکرد خود را دارند. حال قصد داریم پاسخ یک سوال مهم را داده و بررسی کنیم که استفاده از بنزین معمولی به جای بنزین سوپر چه پیامدهایی دارد و ممکن است چه آسیب هایی به خودرو وارد کند.
استفاده از بنزین معمولی در پیشرانه های امروزی ممکن است منجر به کاهش توان اسب بخار در مصرف بهینه سوخت گردد. بنابراین مصرف سوخت افزایش می یابد و دلیل آن تنظیماتی است که ECU انجام می دهد تا آثار منفی حاصل از سوخت نامناسب را جبران کند. مسئله دیگری که به علت مصرف بنزین معمولی به جای سوپر پیش می آید، صدمه ای است که پیش اشتعال به پیشرانه وارد کرده و می تواند زمینه ساز بروز ایرادات دیگر در بخش های مختلف خودرو باشد.

 

از کجا بفهمیم که خودروی ما به چه بنزینی نیاز دارد؟

 

مزایای استفاده از بنزین مناسب

توصیه می شود که حتما از بنزین مناسب و مختص خودروتان استفاده کنید. زیرا اگر این کار برای مدت طولانی ادامه یابد، پیشرانه قوی تر شده و بهتر کار می کند. به این ترتیب مصرف سوخت در بهینه ترین حالت ممکن قرار گرفته و شاهد بهترین عملکرد موتور خودرو خواهیم بود. این نکته در خصوص اتومبیل های کارکرده نیز صادق بوده و در صورتی که می خواهید خودرو دست دومی خریداری کنید نیز باید به شرایط نگهداری از آن و نوع بنزینی که صاحب قبلی استفاده کرده است توجه نمایید. اگر صاحب پیشین خودرو از بنزین مناسب استفاده کرده باشد، پیشرانه بهترین بهره وری را داشته و مصرف سوخت آن نیز در مطلوب ترین مقدار ممکن خواهد بود.
پیشنهاد بعدی که البته پایه و اساس علمی نداشته و بیشتر یک نظر تجربی است، استفاده از بنزین سوپر پس از چند هزار کیلومتر رانندگی با بنزین معمولی است. حتما شما نیز تا به حال شنیده اید که بهتر است پس از چندین باک استفاده از بنزین معمولی، یک باک بنزین سوپر مصرف کنید. این کار به تمیز شدن سوزن ها و شمع ها کمک کرده و عملکرد آن ها را بهبود می بخشد. البته از آن جایی که متاسفانه اغلب خودروهای تولید شده در داخل کشور از تکنولوژی های روز دنیا استفاده نمی کنند، به همین دلیل استفاده از بنزین سوپر یا مکمل هایی که اکتان و کیفیت سوخت را افزایش می دهند عملا تاثیر چندانی بر بهبود عملکرد پیشرانه و ارتقای بهره وری خودرو نخواهد داشت.

 

از کجا بفهمیم که خودروی ما به چه بنزینی نیاز دارد؟

به طور کلی دو روش برای تشخیص نوع بنزین مورد نیاز هر اتومبیلی وجود دارد. روش اول مطالعه اطلاعاتی است که بر روی برچسب داخلی درب باک بنزین درج شده است. در روش دوم باید به سراغ دفترچه راهنما خودروتان رفته و از طریق اطلاعات آن بنزین مناسب ماشین خود را انتخاب کنید. در اکثر موارد چنانچه بنزین سوپر بدون سرب سوخت مناسب خودرو شما باشد، در دفترچه یا روی برچسب درب باک قید خواهد شد. در این صورت لازم است جهت حفظ و تقویت کارایی پیشرانه حتما از همین نوع سوخت استفاده کرده و با این کار مانع از ایجاد پیش اشتعال شوید.
در صورتی که الزام و اجباری برای استفاده از بنزین سوپر از سوی سازنده خودرو وجود ندارد، مصرف بنزین معمولی نیاز اتومبیل به سوخت را بر طرف کرده و استفاده از بنزین بدون سرب تنها هزینه اضافی را به شما تحمیل می کند.
این نکته را در نظر داشته باشید که زنگ زدن پیشرانه و ناک کردن آن ارتباطی به کیفیت سوخت مصرفی نداشته و لازم است برای ریشه یابی این مشکل حتما به مراکز تخصصی تعمیر خودرو مراجعه کرده و از یک تعمیرکار ماهر کمک بخواهید. موارد متعددی ممکن است سبب بروز مشکل در سیستم سوخت رسانی خودرو تان شود؛ به عنوان مثال احتمال دارد مشکل از پمپ بنزین باشد. در این صورت با خرید پمپ بنزین بیرون باک پژو ۴۰۵، پمپ بنزین پراید کاربراتوری، پمپ و درجه داخل باک ۴۰۵ جدید و تعویض آن می توانید به سادگی مشکل را بر طرف نمایید. همچنین باید بدانید که استفاده از بنزین معمولی برای آن دسته از خودروهایی که سازنده بنزین سوپر را مناسب دانسته، سبب ابطال گارانتی شده و به این ترتیب اگر موتور اتومبیل خراب شود، شامل گارانتی کارخانه نخواهد شد.

 

آیا بنزین سوپر بهتر است؟

در نگاه اول اکثر مردم گمان می کنند که چون بنزین سوپر گران تر از بنزین معمولی است، حتما سوخت بهتری برای خودروشان محسوب می شود. اکتان بالاتر و نام های فانتزی و فریب دهنده ای که برخی از تولیدکنندگان مکمل های سوخت به کار می برند نیز بر این تصور دامن زده و باعث شده که عده ای از مردم بر استفاده از بنزین سوپر تاکید و اصرار داشته باشند. آن ها گمان می کنند که بنزین سوپر باکیفیت تر بوده و سبب بهبود عملکرد موتور اتومیل می شود. در حالی که با توجه به توضیحات ارائه شده در این مطلب، حتما شما نیز تاکنون متوجه جنبه تبلیغاتی و فریب دهنده این موضوع شده اید و می دانید که لزوما هر خودرویی به بنزین اکتان بالا نیاز ندارد. بنابراین بهترین کار برای حفظ سلامت موتور و ارتقا عملکرد مناسب پیشرانه استفاده از نوع بنزین توصیه شده توسط سازنده است.



:: بازدید از این مطلب : 146
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 27 آذر 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

آیا تا به حال برای شما هم پیش آمده پس از آن که پای خود را از روی پدال گاز برداشتید، اتومبیل تان خاموش شود؟ خاموش شدن خودرو پس از برداشتن پا از روی پدال گاز یکی دیگر از مشکلاتی است که بر طرف نکردن آن به ماشین صدمه می زند. از این رو بهتر است با دلایل بروز این مسئله و راهکارهای حل این مشکل آشنا باشید. توجه داشته باشید که گاز دادن مضاعف و بالا بردن دور موتور به منظور جلوگیری از خاموش شدن اتومبیل، سبب آسیب رسیدن به خودرو در حالت درجا می شود. بنابراین این روش نمی تواند راهکار مناسبی برای رفع این ایراد باشد. در این مقاله عللی که موجب خاموش شدن اتومبیل پس از برداشتن پا از پدال گاز می شود را بررسی می کنیم.

 

دلیل خاموش شدن خودرو با برداشتن پا از روی گاز

• خراب بودن استپر موتور

• ایراد در سنسور دریچه گاز

• ایراد در سیم گاز

• نیم سوز شدن پمپ بنزین

• ایراد در سوکت پمپ بنزین

• دور موتور کم

• ایراد در سنسور اکسیژن

• ایراد در سوزن انژکتور

• ایراد در ECU

• نقص در دینام

• نقص در باتری

• مشکل در کوئل

• ایراد در شمع

• مشکل در سیم کشی بین کوئل و شمع

• روشن بودن کولر

• ایراد در سنسور دور موتور

 

خراب شدن استپر موتور

اتومبیل برای به راه افتادن و حرکت کردن پیستون ها به احتراق نیاز دارد. سوخت و هوای کافی دو عنصر مورد نیاز برای ایجاد احتراق درون محفظه سیلندر هستند. تنظیم مقدار هوایی که وارد سیلندر می شود و زمان ورود آن بر عهده استپر موتور، سوپاپ هوا، دریچه هوای خودرو و سنسور دریچه هوا است. بر روی دریچه گاز خودرو قطعه ای به نام استپر قرار دارد. این قطعه میزان هوای وارد شده را کنترل کرده و کمک می کند که خودرو روشن بماند. در حقیقت استپر بر گشتاور موتور در دورهای پایین تاثیر گذاشته و از خاموش شدن آن جلوگیری می کند. این قطعه در موتورهای انژکتوری به کار می رود تا زمانی که راننده فشار را از پدال گاز برداشت، دریچه گاز باز شود. به این ترتیب جریان هوا ادامه یافته و موتور روشن می ماند. کثیف شدن دریچه گاز عملکرد استپر را مختل کرده و باعث خاموش شدن موتور خودرو پس از برداشتن پا از روی پدال گاز می شود.

 

ایراد در سنسور دریچه گاز

در خودروهایی با سیستم سوخت رسانی انژکتوری قطعه دیگری به نام سنسور دریچه گاز وجود دارد. همین طور که در بالا نیز به آن اشاره شد، دریچه گاز هم مانند استپر جریان هوا در موتور را تنظیم می کند. در واقع دریچه هوا متناسب با فشار وارد شده بر پدال گاز، باز شده و هوای مورد نیاز وارد سیلندر می شود. این دریچه مسطح بوده و به کمک پدال گاز می توان میزان باز و بسته بودن آن را تنظیم کرد. دریچه هوا به دو نوع مکانیکی و الکترونیکی تقسیم می شود:

دریچه هوای مکانیکی: در این نوع دریچه ها، اتصال بین پدال گاز و اهرم گاز به کمک سیم گاز برقرار شده و زاویه دریچه از طریق فشردن پدال گاز تغییر می کند. به این ترتیب هوای بیشتری وارد سیلندر شده و این پیام به ECU ارسال می شود که سوخت بیشتری مورد نیاز است. ECU نیز این مسئله را به انژکتورها اطلاع می دهد تا بنزین بیشتری را فراهم آورد.

دریچه هوای الکترونیکی: دریچه هوای الکترونیکی مکانیزیم متفاوتی نسبت به نوع مکانیکی دارد؛ این گونه فاقد پدال معمولی و سیم گاز بوده و به جای آن ها پدال الکترونیکی مجهز به پتانسیومتر دارد. هنگامی که راننده پای خود را روی پدال گاز فشار می دهد، این پیام به ECU می رسد که هوا و سوخت بیشتری مورد نیاز است. بنابراین به دریچه هوا اعلام می شود که هوای بیشتری را وارد سیلندر کند و به انژکتورها نیز فرمان می دهد که پاشش سوخت را برای مدت طولانی تری ادامه دهد تا میزان سوخت کافی تامین شود.

حتما تاکنون متوجه میزان اهمیت سنسور دریچه هوا شده اید؛ خرابی این دریچه و پتانسیومتر مانع از تامین هوای کافی شده و به این ترتیب وقتی پا را از روی پدال گاز برمی‌دارید، در کار استپر و سنسور اختلال ایجاد کرده و به همین دلیل اتومبیل خاموش می شود.

 

ایراد در سیم گاز

سیم گاز رابط بین پدال گاز و دریچه هوا بوده و نقش مهمی در باز شدن این دریچه دارد. وقتی پدال گاز فشار داده می شود، زاویه دریچه هوا تغییر کرده و هوای کافی وارد سیلندر می شود و به دنبال آن، سوخت و هوای مورد نیاز موتور تامین می گردد. چنانچه ایرادی در سیم گاز یا دریچه گاز وجود داشته باشد، دریچه هوا به درستی باز نشده و عملکرد موتور مختل می شود. در نتیجه با رها کردن پدال گاز، موتور خاموش می شود.

 

نیم سوز شدن پمپ بنزین

همان طور که می دانید پمپ بنزین قطعه ای است که سوخت را از باک به موتور پمپاژ می کند. نیم سوز شدن این قطعه باعث می شود بنزین کافی به سیلندر نرسد. در نتیجه دور موتور کاهش یافته و با برداشتن پا از پدال گاز ممکن است خودرو خاموش شود.

 

ایراد در سوکت پمپ بنزین

در پمپ بنزین سوپاپ یک طرفه ای وجود دارد که به آن سوکت پمپ بنزین نیز گفته می شود. این سوکت مانع از برگشت و خالی شدن مدار سوخت رسانی می شود؛ همچنین فشار بنزین را ثابت نگه می دارد که نتیجه آن به راحتی روشن شدن اتومبیل هنگام استارت زدن است. اگر سوکت پمپ بنزین خراب شود، سوخت برگشت خورده و فشار آن نیز کاهش می یابد. به این ترتیب سوخت کافی به انژکتورها نمی رسد و عملکرد موتور با مشکل مواجه می شود. هرگاه فرآیند احتراق به درستی اتفاق نیفتد، دور موتور کم شده و در نهایت خودرو پس از برداشتن پا از پدال گاز خاموش می شود.

 

ایراد در سنسور دور موتور

یکی دیگر از سنسورهای تاثیرگذار بر عملکرد خودرو، سنسور دور موتور، سنسور میل لنگ یا ESS نام دارد. این سنسور که روی فلایول قرار دارد، دور موتور را به صورت لحظه ای به ECU اطلاع می دهد. پیامد خرابی سنسور دور موتور، روشن نشدن اتومبیل با استارت است. گاهی نیز ممکن است وقتی پا را از روی پدال گاز برمی‌دارید، خودرو خاموش شود.

 

دلیل خاموش شدن خودرو با برداشتن پا از روی گاز

 

ایراد در سوپاپ هوا

هوا از طریق سوپاپ هوا وارد سیلندر خودرو می شود. اگر سوپاپ های ورودی هوا به دلیل آلودگی مسدود شود، هوا به میزا کافی وارد سیلندر نشده و احتراق به طور ناقص صورت می گیرد. پیشتر نیز اشاره شد که به دنبال احتراق ناقص، دور موتور کاهش یافته و بنابراین با برداشتن پا از پدال گاز، خودرو خاموش می شود.

 

دور موتور کم

هر گاه دور موتور اتومبیل کم باشد، موتور نمی تواند کمکی به روشن نگه داشتن خودرو کند؛ چرا که نیروی کافی برای انجام این کار را ندارد. مسدود شدن سوپاپ ورودی هوا، بروز نقص در دریچه هوا، خرابی منیفولد یا پمپ بنزین، معیوب بودن استپر و … از جمله دلایلی است که منجر به کاهش دور موتور خودرو می گردد.

 

ایراد در سنسور اکسیژن

از دیگر قطعات مهم خودرو، سنسور اکسیژن آن است. وظیفه این قطعه اندازه گیری مقدار اکسیژنی است که در گازهای خروجی وجود دارد. این اطلاعات به ECU انتقال داده شده و کامپیوتر خودرو نیز به انژکتورها فرمان می دهد هوا و سوخت مناسب را وارد سیلندر کنند. با خراب شدن سنسور اکسیژن عملکرد موتور مختل شده و دور موتور کاهش می یابد. همین امر خاموش شدن اتومبیل پس از برداشتن فشار از پدال گاز را در پی دارد.

 

ایراد در سوزن انژکتور

مسدود شدن سوزن انژکتور باعث می شود که هوا به سختی وارد سیلندر شود و تناسب سوخت و هوای درون سیلندر بهم بریزد. مشکلات ایجاد شده موجب کندی دور موتور شده و همین امر به خاموش شدن خودرو پس از رها کردن پدال گاز منجر می شود.

 

ایراد در کامپیوتر یا ECU خودرو

زمانی که نقصی در ECU بروز پیدا می کند و عملکرد آن مختل می شود، نمی تواند سیگنال های درستی به قطعات دیگر خودرو ارسال کند. سوپاپ یا انژکتور از جمله قطعاتی است که ممکن است این پیام های نادرست را از ECU دریافت کند. این سیگنال های اشتباه بر میزان هوا و سوخت ورودی تاثیر می گذارد. از این رو عملکرد موتور نیز تحت تاثیر قرار گرفته و بازده و دور موتور کاهش می یابد و به دنبال آن، اتومبیل با برداشتن پا از پدال گاز خاموش می شود.

 

نقص در دینام

یکی دیگر از دلایل خاموش شدن ماشین پس از برداشتن پا از روی پدال گاز، معیوب بودن دینام است. وجود ایراد در دینام، باعث می شود ولتاژ لازم برای عملکرد سیستم الکتریکی تامین نشود. بنابراین ولتاژ کافی به شمع منتقل نشده و موتور با مشکل مواجه می شود. کاهش دور موتور بیشترین تاثیر را بر خودرو داشته و منجر به خاموش شدن آن می شود.

 

نقص در باتری

روشن بودن خودرو سبب شارژ دینام شده و به حرکت درآمدن ماشین هنگام استارت نیز بر عهده باتری است. ساز و کار فعالیت باتری به این صورت است که پس از استارت زدن، شروع به کار کرده و ولتاژی که موتور به آن نیاز دارد را فراهم می کند تا میل لنگ و موتور به کار بیفتند. اگر باتری خراب شود، ولتاژ مورد نیاز موتور تامین نشده و دور موتور کافی برای روشن ماندن اتومبیل به وجود نمی آید. بنابریان با برداشتن پا از روی پدال گاز، خودرو خاموش می شود.

 

ایراد در کوئل

یکی از قطعات سیستم برقی خودرو،کوئل است که برق لازم را به شمع می رساند. بدیهی است که کوئل معیوب در تامین ولتاژ کافی برای شمع دچار مشکل شده و شمع نمی تواند جرقه مورد نیاز را ایجاد کند. ناقص بودن احتراق و اختلال در عملکرد موتور موجب کند شدن دور موتور و خاموش شدن خودرو می شود.

 

ایراد در شمع

قطعه دیگری که خرابی آن تاثیر جدی بر عملکرد موتور خودرو دارد، شمع است. هرگاه ایرادی در پایه، ترمینال یا الکترودهای این قطعه به وجود آید، شمع از تامین ولتاژ مورد نیاز ماشین بازمانده و علاوه بر کاهش دور موتور، سبب خاموش شدن اتومبیل می شود.

 

اتصالی در سیم کشی

ایراد در سیم کشی اختلال دیگری است که سبب خاموش شدن اتومبیل با برداشتن پا از روی پدال گاز می شود. کوئل و شمع به وسیله سیمی به هم متصل شده اند و جریان ولتاژ بالا از طریق این سیم از کوئل به شمع می رسد. در صورتی که سیم کشی ایراد داشته باشد، جریان به درستی منتقل نشده و اختلالاتی در کار شمع به وجود می آید که باعث کاهش دور موتور می شود.

 

روشن بودن کولر

استفاده از کولر حدود ۴ تا ۵ اسب بخار از قدرت موتور را به خود اختصاص می دهد. علاوه بر آن، سوخت بیشتری نیز مصرف می شود. حال اگر خودرو شما دچار نقص فنی شده یا دور موتور آن کاهش یافته باشد، احتمال می رود با روشن کردن کولر و رها کردن پدال گاز، اتومبیل خاموش شود.

 

جمع بندی

یکی از مشکلاتی که ممکن است برای هر راننده ای رخ دهد، خاموش شدن خودرو او است. این مسئله می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. در این مقاله سعی کردیم دلایل خاموش شدن ماشین هنگام برداشتن پا از روی پدال گاز را توضیح دهیم. بروز مشکل در دور موتور یا مخلوط سوخت، ورود سوخت بیش از حد به درون سیلندر توسط انژکتورها و عدم تناسب ترکیب هوا و سوخت و … دلایلی هستند که برای خاموش شدن اتومبیل پس از برداشتن پا از پدال گاز می توان نام برد. برای رفع این مشکل کافی است موارد ذکر شده را بر طرف نمایید. گاهی نیز ممکن است به تعویض قطعه از جمله کوئل ال ۹۰، کویل سمند EF7، پمپ و درجه داخل باک پژو ۴۰۵، شمع یورو ۴ و … نیاز داشته باشید که می توانید به صورت حضوری یا اینترنتی از نمایندگی های مجاز و فروشگاه های معتبر تهیه نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 144
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 12 آذر 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

ممکن است برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که گاهی در حالت بدون حرکت، خودروتان دچار لرزشی غیر عادی شود. آشنایی با دلایل بروز این مسئله به شما در شناسایی مشکل و اقدام به موقع برای رفع آن کمک می کند. در این مطلب قصد داریم علل لرزش اتومبیل در حالت درجا را بررسی کرده و نکات کلیدی موثر جهت بر طرف سازی این مشکل را توضیح دهیم. در صورتی که موارد مطرح شد در مطلب را رفع کردید اما همچنان این مشکل به قوت خود باقی است، توصیه می کنیم در اولین فرصت به مراکز معتبر تعمیرات خودرو مراجعه کنید تا یک کارشناس باتجربه اتومبیل تان را به دقت بررسی کرده و مشکل آن را مرتفع سازد.

 

ایراد در قطعات موتور خودرو دلیل لرزش خودرو در حالت درجا

لرزیدن خودرو در حالت ایستاده و ساکن از جمله مشکلات خودرو است که دلایل متعدی دارد و نمی توان در وهله اول و بدون بررسی دقیق یک علت مشخص برای آن تعیین کرد. ارائه نظر کارشناسی به بررسی تخصصی خودرو نیاز داشته و باید عامل گوناگونی در نظر گرفته شوند. بروز برخی نقایص در قطعات موتوری خودرو سبب افت دور موتور شده و همین امر لرزش اتومبیل در حالت درجا را به دنبال دارد. در ادامه به بررسی متداول ترین دلایل لرزیدن خودرو می پردازیم:

• خرابی دسته موتور

• کم بودن دور موتور

• شل شدن یا جدا شدن شلنگ ها

• خرابی انژکتور

• خرابی شمع ها

• خراب شدن پمپ سوخت

• از کار افتادن سنسور جریان هوا

• کثیف شدن سنسور اکسیژن ماشین

• معیوب بودن تسمه تایم

• از کار افتادگی قطعات الکتریکی خودرو

 

خرابی دسته موتور دلیل لرزش خودرو در حالت درجا

نگهداشتن وزن موتور بر عهده دسته موتور اتومبیل است. این قطعه یک تکیه گاه بوده و وظیفه حفظ تعادل موتور را بر عهده دارد. محل قرارگیری دسته موتور بین موتور و بدنه اتومبیل بوده و لرزش ها را جذب می کند. از این رو اگر به هر دلیل آسیب دیده، شکسته و خراب شود، تعادل موتور به هم خورده و منجر به لرزش در موتور می شود. به همین دلیل گفته می شود اگر در حالت ایستاده موتور به لرزش درآمد، ابتدا به سراغ دسته موتور خودروتان بروید.

 

کم بودن دور موتور

یکی دیگر از دلایل لرزیدن خودرو، دور موتور پایین آن است. هرگاه دور موتور از میزان مشخصی کم تر باشد، اتومبیل در وضعیتی قرار می گیرد که نه توان روشن ماندن داشته و نه خاموش می شود. به همین دلیل اتاق خودرو شروع به لرزش می کند.

 

شل شدن یا جدا شدن شلنگ ها

صدمه دیدن شلنگ های حامل سوخت یا مایع خنک کننده رادیاتور نیز می تواند علت دیگری برای لرزش موتور باشد. نشتی و ترک داشتن شلنگ های خلا، مایع خنک کننده و سوخت سبب ایجاد اختلال در عملکرد موتور شده و افت دور موتور را در پی دارد که نتیجه این امر لرزش اتومبیل در حالت سکون است.

 

ایراد در انژکتورها دلیل لرزش خودرو در حالت درجا

سوخت رسانی در ورودی سیلندرها بر عهده سوپاپ یا انژکتور خودرو است. برای آن که عمل احتراق درون محفظه مربوطه به خوبی صورت گیرد باید ابتدا سوپاپ هوا اکسیژن را وارد محفظه کرده و سپس سوپاپ سوخت، بنزین را به درون این محفظه تزریق کند. به این ترتیب با جرقه زدن شمع، فرآیند احراق تکمیل می شود.
خراب بودن انژکتور سوخت بر میزان بنزین وارد شده به درون محفظه احتراق تاثیر داشته و موجب ناقص رخ دادن عملیات جرقه زنی و احتراق می شود. لرزش درجای اتومبیل هم از جمله تبعات همین مسئله است. در صورتی که با این مشکل مواجه شدید پیشنهاد می شود انژکتورها را تمیز کرده و اگر لرزش ادامه داشت، این قطعه را تعویض نمایید.

 

ایراد در شمع ها

خرابی شمع های خودرو را نیز می توان عامل دیگری برای لرزیدن موتور دانست. معیوب بودن الکترودهای شمع سبب می شود این قطعه در تولید جریان ولتاژ بالا مورد نیاز برای ایجاد جرقه ناتوان باشد. بنابراین احتراق به درستی صورت نگرفته و دور موتور کاهش می یابد. در نهایت موتور در حالت درجا شروع به لرزش کرده و فشار زیادی را متحمل می شود. برای بر طرف کردن این مشکل کافی است شمع ها را تمیز کنید؛ تعویض شمع ها در بازه زمانی مشخص نیز مانع از خراب شدن این قطعه حساس اتومبیل شده و اقدامی پیشگیرانه محسوب می شود.

 

چراماشین در حالت بدون حرکت می لرزد؟

 

خراب شدن پمپ سوخت

پمپ سوخت یکی دیگر از قطعات خودرو است که سوخت را پمپاژ کرده و آن را از باک بنزین به انژکتورها منتقل می کند. با خراب شدن این قطعه، پمپاژ سوخت به درستی اتفاق نیفتاده و سوخت کافی به سوپاپ ها نمی رسد. نتیجه سوخت رسانی ناقص به سیلندرها، احتراق نامناسب و عدم توانایی موتور برای روشن نگه داشتن اتومبیل است که به صورت لرزش خودرو خود را نشان می دهد.

 

انسداد فیلتر سوخت و فیلتر هوا دلیل لرزش خودرو در حالت درجا

برای آن که احتراق به درستی صورت گرفته و در عملکرد موتور نیز اختلالی ایجاد نشود، به سوخت و هوای ورودی با کیفیت نیاز است. وظیفه تصفیه این عوامل بر عهده فیلتر سوخت و فیلتر هوا اتومبیل است. در صورتی که این فیلترها نقش خود را به خوبی ایفا نکرده و املاح موجود را تصفیه نکنند، انژکتورها مسدود می شوند. به دنبال این اتفاق بازده موتور کاهش یافته، قدرت موتور کم شده و دور موتور به کندی افزایش می یابد. در نتیجه با لرزش خودرو در حالت بدون حرکت مواجه خواهید شد.
اگر هوای وروردی به دلیل آلوده بودن فیلتر هوا و عدم تعویض به موقع آن به خوبی تصفیه نشود، اکسیژن کافی برای فرآیند احتراق تامین نشده و احتراق ناقص انجام می گیرد. این امر اثر مخربی بر توان، قدرت و گشتاور خودرو داشته و بازده موتور را کاهش می دهد. به این ترتیب اتومبیل در حالت درجا شروع به لرزیدن می کند.

 

از کار افتادن سنسور جریان هوا

سنسور جریان هوا یکی دیگر از قطعاتی است که خرابی آن موجب لرزش خودرو می شود. این قطعه اطلاعات حاصل از سنجش و بررسی میزان هوای وارد شده به سیستم انژکتور را به ECU منتقل می کند. آلوده یا معیوب بودن سنسور در ارسال اطلاعات به کامپیوتر خودرو اختلال ایجاد کرده و ریپ زدن و لرزش موتور را به دنبال دارد.

 

کثیف شدن سنسور اکسیژن

سنسور اکسیژن نیز کارکردی مشابه سنسور جریان هوا دارد. این قطعه پس از ارزیابی میزان اکسیژن، اطلاعات به دست آمده را به ECU ارسال می کند. سنجش نسبت سوخت و هوا و تصحیح آن و همین طور تعدیل رقیق بودن سوخت و هوا بر عهده سنسور اکسیژن است. از این رو این قطعه را می توان یکی از قطعات مهم در احتراق خودرو دانست. کثیف بودن سنسور اکسیژن موجب انتقال اطلاعات نادرست و در ادامه، احتراق ناقص می شود. هرگاه فرآیند احتراق به درستی صورت نگیرد، راندمان موتور کاهش یافته و لرزش موتور را در پی دارد.

 

معیوب بودن تسمه تایم دلیل لرزش خودرو در حالت درجا

میل لنگ و میل سوپاپ یا میل بادامک به وسیله تسمه تایم به هم مرتبط می شوند. زمانی که میل لنگ می چرخد، تسمه کمک می کند تا میل سوپاپ نیز چرخیده و سوپاپ ها فعالیت خود را آغاز کنند. با خراب شدن تسمه تایم، چرخش میل سوپاپ به درستی انجام نشده و در نتیجه سوپاپ نمی تواند مقدار کافی از سوخت و هوا را وارد محفظه احتراق کند. به همین دلیل عملکرد موتور تضعیف شده و از راندمان موتور کاسته می شود. در نهایت به دلیل کاهش دور موتور، اتومبیل شروع به لرزش می کند. در نظر داشته باشید که تسمه تایم از جمله قطعاتی است که طول عمر مشخصی دارد و شما می توانید با تعویض این قطعه پس از طی مسافت ۶۰ تا ۹۰ هزار کیلومتر، به راحتی از وقوع چنین مشکلی جلوگیری نمایید.

 

از کار افتادگی قطعات الکتریکی خودرو

از دیگر دلایلی که ممکن است وجب احتراق ناقص شود، معیوب بودن سیم کشی خودرو و خراب بودن قطعات الکتریکی آن است. همان طور که پیشتر نیز به آن اشاره شد احتراق ناقص سبب کاهش دور موتور و راندمان خودرو شده و این کاستی را به شکل لرزش موتور نشان می دهد.

 

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم دلایل اصلی و اساسی لرزش خودرو در حالت درجا را بررسی کرده و روش های پیشگیری از بروز این مشکل را شرح دهیم. علاوه بر آن راهکارهای حل این مسئله را نیز به تفصیل توضیح دادیم؛ حال می دانید که بروز نقص در شمع، انژکتور، دسته موتور و سنسورهای اتومبیل می تواند موب لرزش اتاقک خودرو شود. در اکثر موارد تعویض قطعات معیوب با قطعات جدید و باکیفیت به رفع این مشکل و بهبود عملکرد کلی اتومبیل شما منجر می شود. به فروشگاه اینترنتی لوازم یدکی اچ پی سی مراجعه کرده و پمپ بنزین بیرون باک پژو ۴۰۵، پمپ بنزین پراید کاربراتوری، شمع سوپر تک پلاتین، شمع دو پلاتین و سایر قطعات مورد نیاز خود را خریداری نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 156
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 1 آذر 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

قطعات موتوری نقش مهم و اساسی در حرکت خودرو دارند. یکی از قطعات موتوری خودرو شاتون نام دارد. این قطعه میله ای شکل در موتور اتومبیل یا پمپ های پیستونی جانمایی شده است و در خودروهایی با موتور درون سوز، جنس فولادی دارد. شاتون پیستون را به میل لنگ متصل می کند. یاتاقانی که در بین شاتون و میل لنگ قرار دارد، حرکت عمودی پیستون را به حرکت دورانی تبدیل می کند.

شاطون دارای دو سر کوچک و بزرگ است. سر کوچک شاتون به شکل یاتاقانی است که گژن پین از میان آن عبور کرده و داخل آن قطعه ای به نام بوش قرار می گیرد. بوش شاتون از مس یا برنج ساخته شده و در معرض ساییده شدن سطح داخلی قرار داشته و همواره با پیچ پیستون در تماس است. سر بزرگ شاتون نیز شبیه یاتاقان دو تکه ای است که متحرک بوده و میل لنگ درون آن می چرخد. داخل این قسمت از شاطون نیز بوش قرار داه می شود اما به دلیل این که سر بزرگ شاتون دو تکه است، بوش نیز دارای دو قسمت بوده و به شکل دو نیم بوش درون شاتون جای می گیرد. این قطعه می تواند ساییدگی را کاهش داده و از فرسوده شدن ناشی از اصطکاک بکاهد.

 

دو روش متداول اتصال بین پیستون، شاتون و گژن پین

همان طور که پیش تر نیز به آن اشاره کردیم، این بخش از قطعات موتوری از سه جزء شاطون، پیستون و گژن پین یا انگشتی تشکیل شده است. قطعه ای استوانه ای شکل که درون سیلندر قرار داشته و به شاتون متصل است، پیستون نام دارد. این قطعه که حرکت رفت و برگشتی دارد، در برابر نیروهای ناشی از احتراق نیز مقاومت می کند. شاتون نیز قطعه ای اهرمی بوده که رابط پیستون و میل لنگ است و نیروی خطی پیستون را به نیروی چرخشی میل لنگ تبدیل می کند. سومین قطعه این بخش گژن پین نام دارد؛ این قطعه به شکل یک میله تو خالی بوده که سبب اتصال شاتون به پیستون می شود. از آن جایی که این قطعه باید مقاوم و در عین حال دارای قابلیت خمش باشد، آن را از فولاد ساخته و پس از آن، سطح خارجی قطعه را به روش سمانتاسیون به سازی می کنند.

 

۱)- FLOATING فلوتینگ (به معنی شناور)

در تکیه گاه های پیستون و بوش شاتون قطعه ای به نام گژن پین به صورت شناور قرار دارد. برای آن که گژن پین حرکت نکند و به دیواره سیلندر آسیب نرساند، از دو خار فلزی استفاده می شود. این روش بیشتر در موتورهای OHV و EF به کار گرفته می شود.

 

۲)- FIX فیکس (به معنی ثابت)

در روش اتصال ثابت یا فیکس گژن پین از طریق پرس یا حرارت درون شاتون محکم می شود ولی به طور آزاد روی تکیه گاه های پیستون قرار دارد. این روش در موتور خودروهایی چون پژو XU7 ,TU5 ,TU3 , نیسان وانت و پراید مورد استفاده قرار می گیرد.

 

کاربرد بوش شاتون

 

خصوصیات دیگر این دو روش

در حالت فلوتینگ قطعات مجموعه شاطون و پیستون به گونه ای انجام شده که قابل تعمیر، مونتاژ و دمونتاژی است. اما قیمت آن بالاتر است. همچنین در این روش به دلیل این که روغن کاری و روان کاری بیشتری انجام می شود، اصطکاک کمتر بوده و در نتیجه ساییدگی کاهش می یابد.

 

علت استفاده از بوش در بعضی از شاتون ها

در روش فیکس همان طور که از نام این روش نیز مشخص است، حرکت گژن پین تنها روی تکیه گاه های پیستون انجام می شود؛ این در حالی است که در روش فلوتینگ بخشی از حرکت روی بوش شاتون و بخش دیگر روی تکیه گاه های پیستون انجام شده و به عبارت دیگر حرکت روی این دو قسمت تقسیم می گردد. همچنین در موتورهایی که فشار گاز در محفظه احتراق آن ها بالا است، اغلب روش فلوتینگ به کار گرفته می شود تا از ساییدگی و فرسوده شدن پیستون جلوگیری گردد. به طور کلی در موتور خودروهایی که فشار گاز محفظه احتراق آن ها بالا است، قطعه بوش به کار می رود؛ حتی گاهی به دلیل این که تکیه گاه های آلومینیومی پیستون نمی توانند فشار زیاد را تحمل کرده و در برابر آن مقاومت کنند، درون پیستون نیز از بوش استفاده می شود.

در نظر داشته باشید که بوش شاتون قطعه قابل تعمیری نبوده و تنها تعویض راه چاره است؛ بنابراین در صورتی که این قطعه از اتومبیل تان خراب شود، باید با نمونه سالم جایگزین گردد. برای این کار شما می توانید همه چیز، از تهیه قطعات یدکی مورد نیاز تا تعویض و سایر اقدامات لازم را به تعمیرکار خود سپرده و در نهایت خودرو سالم را تحویل بگیرید. همچنین می توانید خودتان لوازم یدکی تهیه کنید؛ برای خرید این قطعات دو راه دارید. در روش اول که خرید حضوری است، با مراجعه به مراکز معتبر فروش لوازم و قطعات یدکی خودرو می توانید هر آن چه که مورد نیازتان هست را تهیه کنید. روش دوم خرید آنلاین است؛ در این روش شما می توانید از فروشگاه های اینترنتی فعال در این زمینه به طور مستقیم قطعات را خریداری نمایید. فروشگاه اینترنتی لوازم یدکی اچ پی سی یکی از همین وب سایت ها بوده و شما می توانید انواع قطعات یدکی مانند بوش شاتون پیکان، بوش شاتون ROA و بوش شاتون روآ سال را با تضمین کیفیت و قیمت و گارانتی مرجوعی از این مجموعه تهیه کنید.



:: بازدید از این مطلب : 149
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 14 آبان 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

چراغ چک موتور خودرو یکی از روش های هشدار درباره وضعیت اتومبیل است. روشن شدن این چراغ به معنای وجود نقص در یک یا چند قطعه از موتور است. این ایراد می تواند یک مسئله جزئی و ساده مانند خرابی درپوش باک بنزین باشد یا هر مشکل جدی تری که برای رفع آن لازم است حتما به تعمیرگاه مراجعه کنید. در این مطلب قصد داریم اصلی ترین عواملی که سبب روشن شدن چراغ چک خودرو می شود را بررسی کرده و شما را با این دلایل و مشکلات مختلفی که ممکن است برای خودروتان به وجود آید، آشنا سازیم.

 

چراغ چک موتور چیست؟

همان طور که اشاره شد، چراغ چک خودرو در صورت وجود نقص در یکی از قطعات آن روشن می شود. در حقیقت روشن شدن این چراغ سیگنالی از کامپیوتر یا ECU خودرو است که خبر از بروز مشکل در قطعات پیشرانه خودرو می دهد. روشن شدن این چراغ دلایل متعددی دارد که تشخیص آن بر عهده تعمیرکار ماهر و باتجربه بوده و برای رفع آن باید حتما به یک فرد متخصص مراجعه کنید.

 

چرا چراغ چک موتور روشن می شود؟

یکی از اجزای مهم سیستم سنسور و ECU اتومبیل، چراغ چک آن است. هرگاه مشکلی در موتور، گیربکس یا سایر قطعات پیشرانه رخ دهد یا گاز خروجی از اگزوز افزایش یابد، ECU آن را تشخیص داده و از طریق روشن کردن چراغ چک آن را اطلاع می دهد.مثلا اگر درب باک بنزین خودرو شما خراب شده باشد، بخارهای بنزین وارد هوا شده و سنسورها پیام وجد مشکل را به ECU ارسال می کنند. کامپیوتر ماشین نیز پس از پردازش سیگنال دریافتی، چراغ چک را روشن می کند. همچنین بروز مشکل در موتور داخلی نیز سنسورها را تحریک کرده و منجر به روشن شدن چراغ چک می شود. به عنوان مثال وقتی هیدروکربن های خارج شده از اگزوز زیاد می شود یعنی مشکلی در عملکرد سیستم احتراق خودرو وجود دارد. این ایراد از طریق روشن شدن چراغ چک به اطلاع راننده اتومبیل می رسد.

همان طور که می دانید برای آن که بتوانید تشخیص دهید چرا چراغ چک خودروتان روشن شده است باید از دستگاه های مختص عیب یابی خودرو استفاده کنید. از آن جایی که هر خودرو از اجزا و قسمت های مختلفی تشکیل شده که هر کدام وظیفه خاص و ساز و کار پیچیده ای دارند، تنها یک فرد متخصص و باتجربه که با ارتباط بین اجزای اتومبیل آشنا است می تواند وجود نقص در این سیستم را تشخیص داده و آن را بر طرف نماید. توجه داشته باشید که تنها معیوب بودن یکی از قطعات پیشرانه روشن شدن چراغ چک را به دنبال دارد. به عنوان مثال در صورت خراب بودن ترمز ضد قفل (ABS) چراغ ABS اتومبیل روشن می شود و این نقص ارتباطی با روشن شدن چراغ چک ندارد.

 

علت روشن شدن چراغ چک موتور

گاهی اوقات هنگام رانندگی متوجه روشن بودن چراغ چک خودروتان می شوید. این مسئله با وجود اهمیت بسیار زیادی که دارد، نباید موجب ترس و نگرانی شما شود. درست است که روشن شدن چراغ چک نشان دهنده وجود نقص و ایراد در یکی از قطعات خودرو است ولی الزاما این مشکل حاد و جدی نبوده و در برخی موارد به سادگی و با صرف هزینه نه چندان زیاد بر طرف می شود. در ادامه به بررسی برخی از دلایل روشن شدن چراغ چرک موتور می پردازیم:

• مشکلات موتور

• مشکلات سیستم انتقال قدرت

• مشکلات اگزوز

• مشکلات ماژول و سنسور ها

• مشکلات مربوط به سوخت یا هوا

• مشکلات مربوط به سیستم جرقه

 

مشکلات موتور

عملکرد موتور توسط حسگرها به ECU منتقل شده و در صورتی که در بین این سیگنال ها وجود مشکلی تشخیص داده شود، چراغ چک روشن می شود.

 

مشکلات سیستم انتقال قدرت

قدرت موتور از طریق کلاچ، گیربکس و دیفرانسیل به چرخ ها منتقل شده و باعث حرکت آن ها می شود. از آن جایی که سیستم انتقال قدرت و موتور نزدیک به هم بوده و بروز اختلال در گیربکس یا کلاچ، گازهای خروجی را افزایش می دهد، معیوب شدن این قسمت ها می تواند سینگال هایی را به ECU ارسال کرده و در نهایت منجر به روشن شدن چراغ چک اتومبیل شود.

 

مشکلات اگزوز

سنسور اکسیژن قبل و بعد از مبدل کاتالیزوری و مبدل کاتالیزور از جمله تجهیزاتی است که در خودروهای امروزی برای اندازه گیری آلاینده ها و گازهای خروجی در نظر گرفته شده است. این قطعات سنسورهایی دارند که پس از اندازه گیری میزان گازهای خروجی، سیگنال های مشخصی را به کامپیوتر خودرو ارسال می کنند و به این ترتیب از میزان آلاینده ها می کاهند. در صورتی که یکی از این قطعات خراب شود، هشدارهایی به ECU فرستاده می شود که روشن شدن چراغ چک را در پی دارد.

 

مشکلات ماژول و سنسور ها

هر خودرو ماژول ها یا سنسورهای متعددی دارد. ارتباط این ماژول ها با هم از طریق ECU برقرار می شود. داده های خام از طریق سنسورها به ECU رسیده و در این بخش پردازش می شوند. سپس فرمان لازم به قطعات ارسال می شود. وجود اختلال در سنسورها و معیوب بودن سیم ها و یا خود کامپیوتر خودرو سبب روشن شدن چراغ موتور می شود.

 

مشکلات مربوط به سوخت یا هوا

برای انجام چهار مرحله مکش، تراکم، احتراق و تخلیه در سیلندر، به درصد مشخصی از سوخت و هوا نیاز است. اگر نسبت سوخت و هوا در این ترکیب تغییر کند، فرآیند چهار مرحله ای مختل می شود. سنسورها پس از تشخیص وجود مشکل، سیگنالی به ECU می فرستند و چراغ چک موتور روشن می شود.

 

مشکلات مربوط به سیستم جرقه

کوئل، سیم پیچ و شمع در کنار هم سیستم جرقه زنی را تشکیل می دهند. معیوب شدن یا از کار افتادگی یکی از اجزای این مجموعه بر کیفیت جرقه ایجاد شده تاثیر داشته و این جرقه ضعیف یا ناقص خواهد بود. در صورتی که جرقه زنی به درستی اتفاق نیفتد، سنسورها این نقص را از طریق ارسال سیگنال هایی به ECU اعلام کرده و به دنبال آن چراغ چک روشن می شود.

 

خرابی سنسور اکسیژن

سنسور اکسیژن، اکسیژن موجود در لوله اگزوز را اندازه گیری کرده و اطلاعات مورد نیاز را به ECU می فرستد. کامپیوتر خودرو به کمک این اطلاعات میزان سوخت و هوای ورودی به درون سیلندرها را تعیین می کند. اگر ایرادی در عملکرد سنسور اکسیژن به وجود آید، فعالیت موتور ادامه دارد با این تفاوت که سوختی که برای ادامه فعالیت خود می سوزاند، افزایش می یابد. از این رو اگر سنسور اکسیژن برای مدت طولانی خراب باشد، سایر قطعات خودرو مانند شمع و مبدل کالیستی صدمه دیده و اتومبیل در تست آلایندگی نیز مردود می شود. مجموعه این نقایص روشن شدن چراغ چک را به دنبال دارد.

 

ایراد در سیستم خلا

سیستم خلا در هر خودرو عملکردهای گوناگونی دارد. به عنوان مثال این سیستم بخارهای بنزین را هدایت کرده و انتشار گازهای آلاینده را کاهش می دهد و یا این که نیروی ترمز از طریق تقویت کننده ترمز در خلا افزایش می یابد. شلنگ های خلا مانند هر قطعه دیگر به مرور زمان دچار فرسودگی می شوند. این شلنگ ها ممکن است خشک شده و ترک بردارند. تغییرات دمایی شدید (سرد و گرم شدن) این مشکل را شدت بخشیده و ترک های عمیق تر و بیشتری را به وجود می آورند. از دیگر مشکلاتی که برای شلنگ های خلا اتفاق می افتد، شل شدن اتصالات آن ها است. افزایش بیش از حد استاندارد دور موتور خودرو نیز بیانگر نشتی شلنگ خلا بوده و چراغ هشداردهنده موتور در اثر وقوع هر کدام از مسائل روشن می شود.

 

شل شدن دریچه باک بنزین

یکی از قطعات به ظاهر ساده که نقش مهمی در خودرو دارد، درپوش باک بنزین است. این قطعه علاوه بر این که مانع از خروج گازهای بنزین از بک اتومبیل می شود، در حفظ فشار سوخت در سیستم سوخت رسانی نیز نقش موثری ایفا می کند. اگر پس از پر شدن باک چراغ چک اتومبیل روشن شد به این معنا است که درپوش باک بنزین شل بوده و باید تعویض شود.

 

خرابی مبدل کاتالیزور

در اگزوز مبدل کاتالیزوری قرار دارد که وظیفه آن تبدیل مونوکسید کربن تولیدی حین احتراق به دی اکسید کربن است. کلیه خودروهایی که با بنزین کار می کنند، دارای این مبدل بوده و به دلیل نقش مهمی که این قطعه دارد، تعمیر و نگهداری آن امری ضروری به شمار می رود. دود و صداهای غیر متعارفی که از اگزوز خارج می شود، نشان دهنده وجود نقص در این سیستم است. معیوب بودن مبدل کاتالیزوری سبب خروج آلاینده های زیاد از اگزوز و به دنبال آن روشن شدن چراغ چک موتور می شود.

 

چرا چراغ چک موتور روشن می شود؟

 

خرابی کوئل، سیم و شمع ها

کوئل یا سیم پیچ تولیدکننده الکتریسیته با جریان بالایی است که شمع ها برای احتراق به آن نیاز دارند. هرگاه کویل نتواند این جریان برق را تولید و تامین کرده و آن را به شمع ها انتقال دهد یا ایراد و اختلالی در کار وایر شمع وجود داشته باشد، چراغ چک روشن می شود.
پیشتر نیز اشاره کردیم که شمع ها یکی از اجزای مهم سیستم جرقه زنی هر خودرویی بوده و نقش اساسی در فرآیند احتراق دارند. فرسوده یا خراب شدن شمع باعث می شود موتور آسیب دیده و خراب شده یا در شتاب گرفتن دچار مشکل شود. خرابی شمع نیز مانند خرابی کوئل، خاموش شدن ناگهانی اتومبیل را به همراه دارد. از این رو ECU خودرو ناتوانی شمع در ایجاد جرقه مورد نیاز برای احتراق را یک نقص جدی تلقی کرده و دستور روشن شدن چراغ چک را صادر می نماید. شما می توانید کوئل پژو ۲۰۶ تیپ ۵، کوئل دوبل ساژم، شمع دو پلاتین، شمع یورو ۴ و سایر قطعات یدکی مورد نیاز خود را از فروشگاه اینترنتی لوازم و قطعات یدکی HPC خریداری نمایید.

 

خرابی سنسور دریچه هوا

یکی دیگر از قطعات اتومبیل سنسور دریچه هوا است. این سنسور با کنترل مقدار هوای ورودی به موتور، نقش مهمی در عملکرد موتور ایفا می کند. اگر این قطعه خراب شود، موتور در کنترل هوای وارد شده به منیفولد دچار مشکل خواهد شد. سر و صدای زیاد موتور در حالت در جا، تغییر غیر منتظره موقعیت پدال گاز و وجود مشکل در راه اندازی موتور از جمله علائم خرابی سنسور دریچه هوا خودرو است. خرابی این سنسور موجب ارسال سیگنال های اشتباه به کامپیوتر و روشن شدن چراغ چک موتور می گردد.

 

خرابی دزدگیر

نصب نادرست دزدگیر یا وجود ایراد در این سیستم نتایجی چون تخلیه باتری یا فعال شدن چراغ هشداردهنده موتور را به دنبال دارد. همچنین ممکن است به طور کلی مانع از روشن شدن موتور و راه اندازی خودرو شود. بنابراین مشکل در سیستم دزدگیر را جدی گرفته و در اولین فرصت نسبت به رفع آن اقدام نمایید.

 

ایراد در سیستم گردش مجدد گازهای خروجی EGR

EGR میزان اکسید نیتروژن از اگزوز را کاهش می دهد و نقش موثری در کارکرد صحیح موتور دارد. در حقیقت EGR با هدایت گازهای خروجی (که حرارت بالایی دارند) به محفظه احتراق، از انتشار گازهای گلخانه ای کاسته و به همین دلیل مسدود شدن یا خرابی شیر EGR به عنوان یک نقص تلقی شده و روشن شدن چراغ موتور را در پی دارد.

 

تمام شدن باتری

باتری اتومبیل علیرغم عملکرد ساده، نقش مهم و اساسی داشته و در صورتی که باتری خودرو تمام شود، حرکت آن امکان پذیر نیست. بروز مشکل در عملکرد باتری نیز از طریق روشن شدن چراغ چک هشدار داده می شود.

 

سوالات رایج در مورد دلایل روشن شدن چراغ چک موتور

آیا کم بودن روغن باعث روشن شدن چراغ چک موتور می شود؟

یکی دیگر از مشکلاتی که برای هر خودرویی ممکن است اتفاق بیفتد، کمبود روغن است. در صورت بروز این مشکل چراغی شبیه قوطی روغن روی داشبورد روشن می شود. این علامت نشان می دهد که موتور به روغن بیشتری نیاز دارد.

 

آیا رانندگی کردن با چراغ چک موتور روشن، غیر ایمن است؟

توجه به عملکرد خودرو یکی از راه هایی است که می توانید بلافاصله متوجه بروز نقص در اتومبیل تان شوید و نسبت به رفع آن اقدام نمایید. صداهای نامتعارف و مشکل در شتاب گرفتن از جمله مواردی است که نشان می دهد موتور خودرو شما با مشکلی جدی رو به رو شده است. اگر پس از روشن شدن چراغ چک اتفاق غیر عادی رخ نداد، می توانید به مسیر خود ادامه داده تا به محل امنی برسید. اما اگر اختلالی در عملکرد خودرو مشاهده کردید بهتر است احتیاط کرده و به جای ادامه مسیر، به سراغ حل مشکل بروید.

 

اگر چراغ چک موتور روشن است چه کاری باید انجام داد؟

روشن شدن چراغ چک موتور دلایل متعددی دارد. از مشکلات ساده و جزئی تا مسائل بزرگ تر و جدی تر می تواند منجر به روشن شدن این چراغ شود. در صورت روشن شدن چراغ موتور ابتدا احتمال وجود ایرادات جزئی را بررسی کنید؛ به عنوان مثال درب باک را محکم کنید و بررسی کنید که آیا چراغ چک خاموش شده است یا نه. اگر همچنان روشن بود، به این معنا است که مشکل جدی تری وجود دارد و باید حتما به تعمیرکار متخصص و باتجربه مراجعه کنید.

 

چگونه می توان روشن شدن چراغ چک موتور را برطرف کرد؟

برای بر طرف ساختن مشکلات جدی که موجب روشن شدن چراغ چک خودرو شده اند لازم است دمای موتور را بررسی کرده و از سرعت حرکت اتومبیل بکاهید. سپس چراغ های داشبورد را بررسی نمایید و به محلی امن و ایمن بروید. حتما در اولین فرصت به تعمیرگاه مجاز و معتبر مراجعه کرده و از یک فرد متخصص بخواهید وضعیت کلی خودروتان را بررسی کرده و آن را عیب یابی کند.



:: بازدید از این مطلب : 152
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 1 آبان 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

از جمله رایج ترین مشکلاتی که برای هر خودرویی ممکن است رخ دهد، وجود بوی بنزین داخل کابین خودرو است. این مسئله دلایل مختلفی داشته و گاهی به دلیل بروز مشکل کوچک و جزئی اتفاق می افتد؛ در برخی موارد نیز مشکلات جدی تری در موتور اتومبیل پیش آمده که سبب ایجاد این اختلال می شود. اگر خودرو شما نیز درگیر این مسئله است یا می خواهید پیش از بروز این مشکل از دلایل آن مطلع شده و با راه های رفع آن آشنا شوید، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

 

دلایل بوی بنزین در خودرو

انتشار بوی بنزین در کابین خودرو دلایل متعددی دارد که باید در اولین فرصت نسبت به رفع آن اقدام کنید. اگر رسیدگی به این مشکل را پشت گوش انداخته و دیر اقدام کنید ممکن است به عوارضی که استشمام بوی بنزین دارد مانند مسمومیت و سردرد دچار شوید. علاوه بر آن در صورت ادامه یافتن این مشکل احتمال آسیب رسیدن به سایر قطعات اتومبیل نیز وجود دارد. در ادامه به بررسی برخی از مهم ترین عواملی که سبب به مشام رسیدن بوی بنزین در داخل خودرو می شود، می پردازیم:

 

• خرابی کنیستر

• نشتی بنزین

• خراب شدن واشر درب باک بنزین

• تجمع گاز یا هوا

• احتراق نامناسب

• خرابی انژکتور

• خرابی حباب گیر

• انتشار بوی بنزین از اگزوز

• خراب شدن سنسور اکسیژن

 

خرابی کنیستر

خراب شدن کنیستر یکی از اصلی ترین دلایل انتشار بوی بنزین در کابین اتومبیل است. کنیستر یکی از قطعات سیستم سوخت رسانی خودرو است که بخار بنزین را جذب کرده و از ورود آن به فضای آزاد جلوگیری می کند. این قطعه دارای زغال های فعالی است که در زمان خاموش بودن خودرو بخارات بنزین را جذب کرده و پس از روشن شدن موتور، آن را به سیستم سوخت رسانی خودرو باز می گرداند. خراب شدن کنیستر منجر به پخش شدن بخارات بنزین در هوا شده و این مسئله انتشار بوی بنزین درون کابین خودرو را به همراه دارد.

 

نشت بنزین

نشت بنزین از دیگر عواملی است که باعث می شود بوی بنزین درون خودرو به مشام برسد. بنابراین دومین اقدامی که باید پس از بروز این مشکل انجام شود، بررسی سیستم سوخت رسانی و نشتی آن است. در صورتی که لوله سوخت نشتی داشته باشد، علاوه بر انتشار بوی بنزین پیامدهای خطرناک تری چون انفجار را نیز به دنبال دارد. نشت بنزین دلایل مختلفی دارد که عبارتند از:

 

• خراب بودن باک یا شلنگ های متصل به آن

• فرسودگی لوله انتقال سوخت یا انسداد آن

• انسداد فیلتر سوخت

 

خرابی واشر درب باک بنزین

درست بسته نشدن درب باک و خراب بودن واشر درب باک بنزین هم می تواند منجر به انتشار بوی بنزین در کابین ماشین شود. از این رو یکی دیگر از مواردی که باید بررسی شود، وضعیت واشر درب باک است.

 

دلایل بوی بنزین در خودرو

 

تجمع گاز یا هوا در باک بنزین

درون باک رسوباتی وجود دارد که نباید وارد لوله سوخت رسانی شود؛ از این رو این لوله کمی بالاتر از کف باک قرار دارد. همچنین در باک سوراخ هایی وجود دارد که گازهای حاصل از واکنش بنزین با گرما و تبخیر آن، از این سوراخ ها خارج می شود. در صورتی که این منافذ مسدود شوند، گاز درون باک جمع شده و اصطلاحا گفته می شود که باک بنزین هوا گرفته است. ادامه دار شدن تجمع گازها درون باک سبب پخش شدن بوی بنزین درون اتومبیل می شود. از این رو لازم است فورا نسبت به هوا گیری باک بنزین اقدام کنید تا از وقوع آتش سوزی جلوگیری نمایید.

 

احتراق نامناسب سوخت

احتراق ناقص سوخت در محفظه سیلندر عامل دیگری است که منجر به بوی بد بنزین داخل کابین خودرو می شود. خراب شدن الکترود شمع، به هم خوردن ترکیب سوخت و هوا، وجود نقص در انژکتور یا سوپاپ و … موجب احتراق نامناسب سوخت می شود. در نتیجه احتراق ناقص درون سیلندر، سوخت در فضای سیلندر باقی مانده و عدم رفع این مشکل باعث می شود که بوی بنزین به مشام برسد. از دیگر عوارض باقی ماندن سوخت در سیلندر می توان به کاهش توان و قدرت موتور خودرو اشاره کرد.

 

خرابی انژکتور

شکستگی، فرسودگی و آلودگی از جمله دلایل خرابی انژکتور خودرو است خرابی انژکتور از عوامل نشتی بنزین بوده و انتشار بوی بنزین داخل اتومبیل را به دنبال دارد. تزریق و پاشش نامناسب سوخت از انژکتور نیز می تواند سبب پخش شدن بوی بنزین شود. پاشش نامناسب سوخت به درون محفظه احتراق به دلیل ایراد سوراخ های انژکتور می باشد. در پی این مشکل بنزین زیادی وارد محفظه احتراق شده و بوی بنزین به مشام می شود.

 

خرابی حباب گیر باک بنزین

هوای اضافه ای که هنگام بنزین زدن وارد باک خودرو می شود، توسط حباب گیر گرفته می شود. ساز و کار حباب گیر به این صورت است که پس از به دام انداختن مولکول های هوا، آن ها را از باک خارج می کند. اگر حباب گیر خراب باشد یا لوله های آن مسدود شده باشد، هوا از باک خارج نشده و بوی بنزین داخل کابین به مشام می رسد.

 

انتشار بوی بنزین از اگزوز

کامل نسوختن بنزین در محفظه احتراق که به آن خام سوزی نیز گفته می شود، عامل دیگری برای انتشار بوی بنزین از اگزوز خودرو است. ادامه یافتن این مسئله سبب افزایش تدریجی بوی بنزین شده و به مرور بوی بنزین به درون کابین اتومیبل نیز منتقل می شود.

 

خرابی سنسور اکسیژن

گازهای خروجی توسط سنسور اکسیژنی که در منیفولد خروجی قرار دارد اندازه گیری می شود. سپس این اطلاعات به ECU فرستاده می شود. با خراب شدن سنسور اکسیژن، اطلاعات اشتباه به ECU ارسال می شود. از این رو میزان دقیق و درست تزریق سوخت مشخص نشده و با افزایش پاشش سوخت مواجه خواهید شد. به دنبال این مسئله، بوی بنزین نیز وارد کابین خودرو می شود.

 

نتیجه گیری از علت بوی بنزین در خودرو

همان طور که ابتدای مطلب هم به آن اشاره کردیم، سعی شد تا در این مقاله مهم ترین دلایل انتشار بوی بنزین درون کابین خودرو به طور کامل بررسی شود. بنزین به دلیل خاصیت اشتعال پذیری بالایی که دارد، ماده بسیار خطرناکی بوده و در صورت وجود نشتی بنزین در خودرو احتمال وقوع حوادثی چون آتش سوزی و انفجار وجود دارد. از این رو انتشار بوی بنزین درون خودرو مشکل جدی و مهمی بوده و باید فورا نسبت به رفع آن رسیدگی شود. تعویض پمپ از جمله اقداماتی است که برای رفع این مشکل انجام می شود. برای تهیه قطعات یدکی می توانید به فروشگاه های معتبر مراجعه یا آنلاین پمپ و درجه داخل باک پژو ۴۰۵، پمپ بنزین پراید کاربراتوری، پمپ بنزین پژو ۲۰۶ انژکتور، صافی بنزین پژو ۴۰۵ و … را به شکل اینترنتی از فروشگاه های آنلاین خریداری نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 170
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 25 مهر 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

سیستم خودرو مکانیزم پیچیده ای دارد و هماهنگی و همکاری اجزای آن در عملکرد صحیح خودرو و به حرکت درآمدن آن بسیار مهم و موثر است. هر کدام از قطعات کوچک و بزرگ اتومبیل وظیفه مشخصی دارند و نتیجه فعالیت کلیه اجزا به حرکت خودرو منجر می شود. آشنایی با این قطعات و نقش و کاربرد آن ها در خودرو، شناخت علائم خراب شدن آن ها و آگاهی از مشکلاتی که در اثر خرابی هر قطعه برای سایر قطعات به وجود می آید می تواند از بروز بسیاری از مسائل جلوگیری نماید. در ادامه این مطلب قصد داریم به بررسی این نکات مهم درباره وایر شمع خودرو بپردازیم.

 

وایر شمع چیست؟

پیش از آن که به بررسی وایر شمع خودرو و وظایف آن بپردازیم، بهتر است ابتدا درباره شمع و وظیفه آن توضیح مختصری ارائه دهیم. از جمله قطعاتی مهم و اساسی خودرو که تاثیر به سزایی در عملکرد موتور دارد، شمع اتومبیل می باشد. این قطعه که بر روی سیلندر قرار دارد، در گروه قطعات برقی خودرو بوده و یکی از قطعاتی است که به طور مستقیم با وایر در ارتباط است. وظیفه مهم شمع ایجاد جرقه به منظور احتراق مخلوط سوخت و هوا در محفظه مخصوص می باشد. به عبارت دقیق تر این قطعه ولتاژ را از یک سمت دریافت کرده و با تبدیل آن به جرقه در سمت دیگر (درون سیلندر)، سبب انفجار هوا و بنزین درون سیلندر می شود و به این ترتیب انرژی که موتور برای به کار افتادن به آن نیاز دارد را تامین می کند.

وایر شمع یکی دیگر از قطعات برقی خودرو است که جریان الکتریکی را از کوئل یا دلکو دریافت کرده و آن را به شمع می رساند. البته این قطعه اغلب در خودروهای قدیمی به کار می رود و در خودروهای جدیدتر با حذف آن، انتقال برق به طور مستقیم از کوئل انجام می شود. در این نوع از خودروها برای آن که مانع افت ولتاژ و اتلاف انرژی شوند، کویل را به طور مستقیم روی شمع قرار می دهند. با این حال در خودرهای دارای وایر، عملکرد صحیح شمع به سلامت این قطعه بستگی دارد. نکته دیگر این که افزایش دهنده ولتاژ برق تولیدی باطری برای ایجاد جرقه در خوروهای قدیمی دلکو بوده و در اتومبیل های جدید این قطعه با کویل جایگزین شده است.

 

وایر شمع چه وظیفه‌ای دارد؟

همان طور که اشاره شد وایر خودرو به صورت سیم یا کابلی است که وظیفه انتقال جریان برق به سر شمع ها برای جرقه زنی را بر عهده دارد. به دلیل حرارت بالای موتور، کربن موجود در سیم وایر پس از مدتی از بین رفته و همین مسئله افت ولتاژ بین شمع و کوئل را به دنبال دارد. از این رو لازم است این قطعه را به شکل دوره ای و حدودا پس از طی ۶۰ کیلومتر تعویض کنید تا علاوه بر بهبود کارایی موتور، میزان انرژی هدر رفته را نیز کاهش دهید.

 

ساختار وایر شمع

وایر از یک سمت به شمع و از سمت دیگر به کویل یا دلکو متصل می شود. ورود رطوبت و آب به داخل محل اتصال دو سر وایر سبب اختلال در کار این قطعه شده و حتی ممکن است موجب از کار افتادگی موتور خودرو شود. از این رو این قطعه دارای یک سری یا درپوش است که مانع از ورود آب و رطوبت به داخل می شود. لازم به ذکر است که این مشکل اغلب در خودروهای کاربراتوری پیش آمده و خودروهای انژکتوری کمتر با این مسئله مواجه می شوند. این درپوش از جنس پلاستیک خشک یا لاستیک های ارتجاعی است.

اگر با دقت بیشتری به وایر شمع نگاه کنید در انتهای آن یک مفتول فلزی می بینید که به اتصال بهتر وایر به شمع کمک می کند. برای آن که به مرور زمان و در اثر استفاده پس از مدتی مفتول از درپوش جدا نشود، دارای برجستگی جزئی است. همچنین درون درپوش یک رسانای جریان قرار دارد که این مفتول نیز به آن متصل است.

با وجود تنوعی که وایر شمع ها دارند، در بسیاری از قسمت ها اشتراک داشته و شبیه به یکدیگرند. عمر مفید این قطعه در ارتباط با دو عامل کارخانه سازنده و نوع خودرو است ولی به طور کلی می توان گفت پس از طی ۵۰ تا ۶۰ کیلومتر باید این قطعه را تعویض کرد. این عدد ممکن است با توجه به جنس وایر مقداری کمتر یا بیشتر شود.

 

وایر شمع چه وظیفه‌ای دارد؟

 

مشکلاتی که بر اثر خرابی وایرها ممکن است رخ دهد

یکی از متداول ترین نشانه های خراب شدن وایر شمع، ریپ زدن و کاهش قدرت اتومبیل است. در صورت مشاهده این علائم در اولین اقدام باید تک تک وایرها را از شمع ها جدا کنید؛ این کار باید در حالت روشن بودن موتور انجام شود. پس از جدا کردن هر کدام از وایرها، دور موتور خودرو را بررسی کنید. در صورتی که کاهش یافته بود و موتور می لرزید، می توان نتیجه گرفت که آن وایر سالم است و شما با جداسازی آن از شمع، آن را از کار انداخته اید. بنابراین باید آن را در جای خود قرار داده و به سراغ وایر بعدی بروید. توجه داشته باشید که اگر پس از جدا کردن وایر، اختلالی در عملکرد موتور رخ نداد بدان معنا است که شمع یا وایر از قبل از کار افتاده و خراب شده بود.

یکی از اشتباهات رایج اغلب افراد پس از پی بردن به خرابی وایر، تعویض آن با وایر کناری است. اکثر افراد گمان می کنند در صورت تعویض جای وایر خراب، این قطعه باید مجددا به درستی کار کند! دو قسمتی که وایر از آن جا دچار نقص می شود، محل اتصال به شمع و وسط کابل وایر است. این قطعه در محل اتصال به شمع، دچار برق دزدی می شود و همچنین ممکن است در اثر خم شدن و شکستن دچار نشت جریان برق شده و انتقال جریان صورت نگیرد.

مقاومت داخلی هر متر وایر چیزی در حدود ۱۶ تا ۱۸ کیلو اهم بوده و همین مقاومت است که سبب انتقال جریان در وایر شمع می شود. مقاومت کمتر از این مقدار باعث بروز مشکل در انتقال جریان شده و مقاومت بیشتر نیز موجب افت انرژی و توان خودرو می گردد. با اندازه گیری مقاومت توسط اهم متر می توانید وضعیت وایر را بررسی کرده و در صورت عدم تطابق با مقدار استاندارد، نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.

داشتن عایق حرارت به معنای نسوز بودن وایر نیست. بنابراین دقت داشته باشید که وایر به بدنه موتور تماس پیدا نکند؛ چرا که بدنه موتور داغ بوده و این حرارت به سیم وایر آسیب می زند. از این رو نباید از وایرهایی با سیم بلند استفاده کنید. اشیا و ابزار نوک تیز هم برای وایر خطرناک بوده و ممکن است سبب خراب شدن این قطعه شده و برق دزدی را به دنبال داشته باشد. برای تشخیص برق دزدی به صدایی که از این قسمت موتور به گوش می رسد دقت کنید؛ شنیده شدن صدای تیک تیک و مشاهده جرقه نشانه وجود این مشکل است.

انتخاب وایر باکیفیت می تواند از بروز بسیاری از این اختلالات جلوگیری کند. با این حال اگر با نشانه های خرابی وایر شمع مواجه شدید ابتدا به سراغ بررسی شمع ها رفته و سپس به عیب یابی وایرها بپردازید.

حال که از سلامت شمع های اتومبیل تان مطمئن شدید، بررسی وضعیت وایر شمع ها را آغاز نمایید. بدین منظور پس از جدا کردن وایر اول، پیچ گوشتی یا شمع را درون آن قرار دهید. حال خودرو را روشن کرده و نتیجه را مشاهده کنید. از آن جایی که اولین و مهم ترین اصل در انجام هر کاری رعایت نکات ایمنی و جلوگیری از خطرات احتمالی است، توصیه می شود حتما از دستکش عایق و انبر استفاده نمایید. چرا که وایر دارای جریان برق بوده و اتصال آن به بدن انسان شوک های الکتریکی خفیفی را به دنبال خواهد داشت.

در این مرحله می توانید با نزدیک کردن شمع یا پیچ گوشتی به بدنه خودرو و مشاهده جرقه های نسبتا یکسان، از سالم بودن وایر مطمئن شوید. همین کار را برای تمام وایرها انجام دهید تا سرانجام وایر خراب را بیابید و تعویض کنید.

نکته مهمی که هنگام جدا کردن وایرها باید به آن توجه کنید این است که هرگز این قطعه از قسمت سیم نکشید. زیرا این کار سبب پاره شدن سیم یا جدا شدن کلاهک ها می شود. برای جدا سازی وایرها به منظور تست و بررسی کافی است آن ها را از کلاهک هایی که در دو سر آن قرار دارد بگیرید و به آرامی بکشید.

خرید لوازم یدکی اصل و با کیفیت یکی از چالش هایی است که اغلب تعمیرکاران و دارندگان اتومبیل با آن مواجه هستند. برای خرید قطعات یدکی غیر تقلبی دو روش وجود دارد. روش اول خرید حضوری از فروشگاه های معتبر و نمایندگی ها مجاز به صورت مستقیم یا غیر مستقیم است. منظور از خرید غیر مستقیم اعتماد به تعمیرکار و قطعاتی است که او از نمایندگی ها تهیه می کند. همچین اگر از طرفداران خرید اینترنتی باشید می توانید از روش دوم که همان خرید از فروشگاه های آنلاین قطعات یدکی است استفاده کرده و انواع قطعات مانند وایر شمع پراید زیمنس، وایر شمع پژو ۴۰۵، وایر شمع نیسان، وایر شمع پراید انژکتور ساژم و … را بدون واسطه خریداری نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 160
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 19 مهر 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

خودرو نیز مثل هر وسیله دیگری به دلیل استهلاک و برخی عوامل خارجی دچار فرسودگی شده و خراب می شود. هر کدام از قطعات یدکی خودرو عمر مفیدی دارد و بدیهی است که به دلایل مختلف دچار نقص و ایراد شود. این قطعات معیوب باید به موقع تعویض یا تعمیر شوند تا مشکلی برای سایر قطعات به وجود نیاورده و عملکرد کلی اتومبیل را مختل نکنند. برای آن که قطعه معیوب به موقع شناسایی شده و اقدامات لازم جهت رفع مشکل صورت گیرد، شناخت علائم خرابی هر قطعه بسیار مفید و کارساز خواهد بود.

یکی از قطعات مهم خودرو که نقش اساسی در حرکت آن دارد، شمع خودرو است. خراب شدن شمع و عدم رسیدگی به موقع به آن می تواند سبب آسیب به موتور اتومبیل شده و آن را از کار بیاندازد. از این رو آشنایی با علائم خرابی شمع می تواند بسیار موثر واقع شده و مانع از بروز اختلال در عملکرد خودرو شود.

 

شمع خودرو چیست؟

اتومبیل برای حرکت به سوخت نیاز دارد. این سوخت در موتور دچار احتراق شده و طی فرآیندی انرژی لازم برای حرکت خودرو را فراهم می کند. برای احتراق سوخت به محرکی نیاز است که جرقه را ایجاد کند؛ وظیفه شمع ایجاد همین جرقه و کمک به روشن شدن خودرو می باشد. در حقیقت شمع، انرژی الکتریکی را از باتری دریافت کرده و آن را به محفظه احتراق انتقال می دهد. در این محفظه سوخت و گاز اکسیژن موجود مشتعل شده و گرمای لازم برای حرکت اتومبیل تامین می شود.

عایق و دو الکترود مثبت و منفی اجزای سازنده اصلی شمع ها هستند. همزمان با استارت زدن، در این قسمت جرقه ای به وجود آمده و انرژی لازم برای روشن شدن و حرکت خودرو فراهم می شود. این قطعه در محفظه احتراق بالای سیلندر و روی سرسیلندر قرار داشته و در هر خودرو، متناسب با نیاز آن، یک یا دو شمع وجود دارد. همان طور که بدون وجود شمع و ایجاد جرقه خودرو حرکت نمی کند، جرقه زنی بیش از حد نیز سبب فرسودگی موتور و از کار افتادگی آن می شود. بنابراین اگر در خودرویی این قطعه به درستی کار نکند، احتراق ناقص اتفاق افتاده و همین امر منجر به استهلاک خودرو می شود.

 

عوارض خرابی شمع خودرو چیست؟

همان طور که پیشتر نیز به آن اشاره شد، خرابی شمع سبب بروز برخی مشکلات در موتور و از کار افتادن خودرو می شود. در ادامه برخی از عوارضی که در پی خرابی شمع ها برای خودرو به وجود می آید بررسی شده است:

• آسیب رسیدن به موتور خودرو اصلی ترین و مهم ترین اتفاقی است که به دنبال خرابی شمع ها ایجاد می شود.

• مسئله بعدی که نتیجه خراب شدن شمع ها است، رسوب گرفتن سوپاپ ها و کثیف شدن آن ها است که به مرور زمان موجب صدمه دیدن این قطعه می شود.

• از دیگر عوارض این اتفاق، ایجاد لرزش و صداهای غیر طبیعی در بخش های مختلف مانند موتور اتومبیل می باشد.

• آسیب دیدن و مسدود شدن فیلتر کاتالیست یکی دیگر از مشکلاتی است که در اثر خرابی شمع ها به وجود می آید.

• همچنین بروز ایراد در شمع می تواند موجب افزایش مصرف سوخت و کاهش قدرت موتور خودرو گردد

 

علائم ظاهری خرابی شمع خودرو

دو نوع علامت بیانگر خراب شدن قطعات مختلف خودرو هستند؛ نشانه های ظاهری و علائم فنی. شناختن این دو گروه علامت می تواند در تشخیص به موقع مشکل و اقدام برای رفع آن موثر باشد. خراب شدن شمع نیز علائم و نشانه های گوناگونی دارد؛ اگر با این موارد آشنایی کامل داشته باشید، در صورت بروز مشکل در عملکرد خودرو می توانید مسئله را ریشه یابی کرده و پس از تشخیص شمع به عنوان قطعه معیوب و مشکل ساز، نسبت به تعویض آن اقدام نمایید. به این ترتیب از آسیب دیدن سایر قطعات مانند موتور و مبدل کاتالیزور جلوگیری می کنید. برخی از این نشانه های ظاهری که اغلب در سر شمع قابل مشاهده است عبارتند از:

 

رسوب خاکستری یا برنزی شمع خودرو

تنها در صورتی که رسوب خاکستری یا برنزی در سر شمع ها مشاهده شود می توان پس از تعمیر، مجددا از این قطعه استفاده کرد. در این شرایط بع از فیلرگیری دهانه شمع، آن را در جای خود نصب کرده و دوباره از آن استفاده می کنند.

 

رسوب نسبتا سفت

از نشانه های مهمی که خبر از خرابی شمع می دهد، رسوب نسبتا محکمی است که در سر شمع و به دنبال تشکیل روغن و سایر افزودنی های سوخت به هنگام احتراق ایجاد می شود. در صورت مشاهده این علامت باید بدانید که زمان تعویض شمع خودروتان رسیده و دیگر نمی توانید از شمع قبلی استفاده نمایید.

 

رسوب نرم

رسوب نرمی که به شکل دوده در سر شمع ها دیده می شود نیز نشان دهنده خراب شدن شمع اتومبیل است. این دوده شبیه کربن بوده و تیره رنگ است. از این رو هنگام مشاهده آن اصطلاحا گفته می شود که شمع سیاه شده است.

 

تجمع روغن

در صورت مشاهده این علامت لازم است که در اولین فرصت شمع را تعویض نمایید؛ چرا که تجمع روغن می تواند باعث اتصال کوتاه شود.

 

تشکیل حفره

اگر در قسمت عایق و چینی شمع حفره ای سفید یا خاکستری تشکیل شود، می توان نتیجه گرفت که این قطعه خراب شده و نیاز به تعویض دارد.

 

تغییر شکل ظاهری الکترودها

اگر شکل ظاهری الکترودها تغییر کند و علائمی چون ساییدگی یا تخریب رویت شود، خرابی شمع قطعی است؛ همچنین در این شرایط باید درون سیلندرها به دقت بررسی شده و اگر جسم خارجی مشاهده شد، خارج شود.

 

علائم ظاهری و فنی خرابی خودرو

 

علائم فنی خرابی شمع خودرو

شناخت علائم خرابی شمع مانع از صدمه دیدن موتور می شود. نگهداری صحیح از این قطعه نیز در وهله اول به افزایش طول عمر همین قطعه و در مرحله بعد به افزایش طول عمر موتور و خودرو می انجامد. در ادامه مهم ترین نشانه ها و علائم فنی خرابی شمع ذکر شده است:

 

اختلال در استارت زدن خودرو

بروز مشکل هنگام استارت زدن خودرو دلایل متعددی دارد؛ ممکن است به دلیل ضعیف شدن باتری یا خراب شدن شمع ها با اختلال در استارت زدن مواجه شوید. بنابراین جرقه زدن صحیح و به موقع شمع امری بسیار مهم است. هنگامی که از شمع های فرسوده استفاده می کنید، موتور اتومبیلتان برای آن که جرقه های فرسوده و ضعیف را جبران کند، مجبور است بیش از معمول کار کند.

 

تغییر رنگ چینی شمع

تغییر رنگ چینی شمع از جمله علائمی است که نشان می دهد تعمیر این قطعه بی فایده بوده و تنها تعویض کارساز است؛ هرگاه افزودنی های سوخت فاقد سرب باشد، چینی شمع صورتی یا قرمز می شود. در این زمان لازم است اکتان سوخت را اندازه گیری کنید. زرد شدن چینی شمع ممکن است به دلیل گاز خوردن زیاد خودرو باشد؛ گاهی نیز ممکن است در لثر گاز خوردن زیاد خودرو، چینی شمع به رنگ سبز درآید.

 

شکستن یا ترک خوردن چینی شمع

در صورتی که شمع به شکل درستی نصب نشده باشد یا ولتاژی بیش از حد مجاز از آن عبور کند، قسمت عایق و چینی شمع دچار شکستگی شده و ترک می خورد. علاوه بر آن، این ترک ها ممکن است به دلیل افزایش فاصله دهانه شمع به وجود آمده باشند.

 

مشکلات در شتاب گرفتن خودرو

هرگاه شمع خراب شود، جرقه مناسبی ایجاد نشده و بنابراین حرکت خودرو با مشکل مواجه می شود. در این شرایط هنگامی که پدال گاز را بیشتر فشار می دهید تا خودرو شتاب بگیرد، متوجه خواهید شد که موتور قدرت کمی دارد. به این ترتیب در صورتی که شتاب خودروتان کاهش یافته است، احتمال خرابی شمع وجود دارد و لازم است این قطعه را تعویض نمایید.

 

خارج شدن بوی بد و دود زیاد از اگزوز

اگر اگزوز خودرو شما خراب باشد، دود زیادی از آن خارج می شود. اما خرج دود شدید به همراه بوی بد بنزین از اگزوز می تواند علت دیگری داشته باشد. در صورت مشاهده این علائم باید شمع خودرو را بررسی نمایید. چرا که خروج بوی بنزین از اگزوز به دلیل وارد شدن بنزین از موتور به اگزوز است و این مسئله به علت خرابی شمع اتفاق می افتد. در صورتی که هر چه سریع تر نسبت به رفع این نقص اقدام نکنید مشکلات جدی تری برای اتومبیل شما پیش آمده و سایر قطعات نیز آسیب می بینند. یکی از قطعاتی که عدم رسیدگی به خرابی شمع بیشترین تاثیر را بر آن دارد، پیشرانه خودرو است که در پی این اتفاق صدمه شدیدی خواهد دید.

 

افزایش صدای موتور خودرو و ایجاد صدای جدید در موتور

افزایش صدای موتور حین رانندگی یا به گوش رسیدن صداهای جدید شبیه صدای ضربه زدن یا تکان دادن از دیگر علائم و نشانه های فنی خرابی شمع های خودرو است. حتی ممکن است این صداها در دور آرام موتور یا حالت در جا نیز شنیده شود. در صورت خرابی شمع ها، به سیلندر فشار زیادی وارد شده و همین امر سبب بروز مشکل و ایجاد صداهای جدید و نامتعارف می شود.

 

تک کار کردن موتور خودرو

زمانی که یکی از شمع های خودرو فرسوده باشد، هنگام رانندگی ممکن است با نشانه های چون قطع و وصل شدن صدای موتور قطع یا کهش قدرت و سرعت و سپس افزایش آن مواجه شوید. در این صورت گفته می شود که موتور اتومبیل تک کار می کند. علاوه بر خراب شدن شمع، تک کار کردن موتور ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد که لازم است بررسی شود. به عنوان مثال امکان دارد این ایراد به خاطر کیفیت پایین بنزین مصرفی به وجود آمده باشد.

روشن شدن چراغ چک موتور خودرو

چراغ چک خودرو وظیفه اطلاع رسانی وجود مشکل را بر عهده دارد. در زمان بروز نقص در یکی از قطعات موتور از جمله معیوب بودن شمع ها، این چراغ روشن می شود و به راننده هشدار می دهد. بنابراین لازم است در صورت روشن شدن چراغ چک، قطعات مختلف خودرو از جمله شمع ها بررسی شوند.

 

افزایش مصرف سوخت خودرو

گاهی اوقات با این مسئله مواجه می شوید که به طور ناگهانی مصرف سوخت خودرو شما افزایش یافته و مجبور هستید نسبت به گذشته بنزین بیشتری تهیه کنید. این امر بدان معنا است که موتور خودرو دچار خام سوزی شده و علت این اتفاق هم خرابی شمع ها است. در این وضعیت بنزین بدون آن که بسوزد و مصرف شود، خارج می شود.

 

تست شمع خودرو چگونه است؟

علاوه بر علائم ظاهری و نشانه های فنی برای تشخیص خرابی شمع های خودرو، می توانید از روش آزمایش و تست شمع ها به منظور بررسی وضعیت سلامت این قطعه استفاده کنید. این کار از طریق بررسی وایر خودرو صورت می گیرد. در این روش کافی است هنگامی که خودرو روشن و موتور در حال کار است، وایرها را از سر شمع ها جدا کنید؛ بعد از انجام این کار چنانچه عملکرد موتور تغییر کرد می توان نتیجه گرفت که شمع ها سالم هستند اما اگر تغییری در عملکرد شمع ها ایجاد نشد، احتمال خرابی یکی یا چند قطعه از قطعات موتور از جمله شمع ها وجود دارد.

حال برای آن که مطمئن شوید ایراد از شمع ها است و بتوانید شمع معیوب را پیدا کنید، کافی است همزمان با روشن بودن موتور خودرو، وایر را به نزدیکی بدنه آن ببرید.جرقه ای که در این لحظه ایجاد می شود را به دقت بررسی کنید. پس از باز کردن شمع مشکوک و قرار دادن وایر بر روی آن، شمع را روی بدنه موتور گذاشته و موتور را روشن کنید. سپس به جرقه ای که بین الکترودها به وجود می آید توجه کنید؛ جرقه قوی و آبی رنگ به معنای سالم بودن شمع و جرقه نامنظم و زرد رنگ بیانگر خراب بودن شمع است. روش دیگری که برای آزمایش جرقه شمع و بررسی سلامت این قطعه می توان به کار گرفت، استفاده از دستگاه شمع پاک کن می باشد.

پس از شناسایی شمع معیوب، نوبت به تعویض آن می رسد. جهت خرید شمع جدید می توانید هم به صورت فیزیکی و هم به صورت اینترنتی اقدام نمایید. شمع سوپر تک پلاتین، شمع دو پلاتین، شمع یورو ۴ و شمع CNG در فروشگاه اینترنتی قطعات یدکی اچ پی سی به فروش می رسد.

 

جمع بندی

تشخیص مشکل و اقدام برای رفع آن حائز اهمیت است اما آن چه از اهمیت بالاتری برخوردار است، جلوگیری از بروز نقص در قطعات و ایجاد اختلال در عملکرد خودرو می باشد. با انجام سرویس های دوره ای می توان از وقوع مشکلات جدی برای خودرو جلوگیری کرد. از جمله اقداماتی که مانع صدمه دیدن موتور خودرو می شود، همین سرویس های مدوام و تعویض به موقع شمع ها است. در حالت کلی توصیه می شود پس از طی ۳۰ هزار کیلومتر شمع های خودروتان را تعویض نمایید. همچنین با استفاده از شمع های با کیفیت و استاندارد می توانید طول عمر این قطعه را افزایش داده و از خراب شدن زودتر از موعد آن جلوگیری نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 178
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 2 مهر 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

یکی از مشکلات متداول سیستم الکتریکی خودرو، برق دزدی است. اگر هنگام خاموش بودن خودرو برق یا انرژی از باتری به صورت نا به جا مصرف شود، گفته می شود که سیم کشی خودرو ایراد داشته و اتومبیل برق دزدی دارد. برق دزدی بدان معنا است که در پی مصرف بی دلیل برخی از اجزای اتومبیل، باتری در مدت زمان کوتاه (گاهی حتی در عرض چند ساعت) تخلیه می شود.

وظیفه تامین جریان الکتریکی مورد نیاز خودرو بر عهده باتری آن است. زمانی که سوئیچ در حالت off قرار داشته و خودرو خاموش است، جریان برق موتور توسط سیستم احتراق قطع می شود اما اتصالات باتری هنوز وصل بوده و برخی اجزای اتومبیل مانند ساعت، رادیو، دزدگیر، قفل مرکزی و موارد مشابه برای روشن ماندن همچنان در حال استفاده از باتری هستند؛ گرچه این مصرف بیش از چند میلی آمپر نیست.

 

برق دزدی خودرو چیست؟

تخلیه باتری مقدار استانداردی دارد که این عدد برای خودروهای جدید چیزی در حدود ۵۰ تا ۸۵ میلی آمپر و برای خودروهای قدیمی کمتر از ۵۰ میلی آمپر است. اگر تخلیه باتری از این مقدار بیشتر شود، برق دزدی محسوب شده و لازم است حتما به یک مکانیک با تجربه مراجعه کنید. بروز نقص در برخی قسمت های سیستم برق ماشین مانند کوبل و وایر شمع ممکن است از دلایل برق دزدی خودرو باشد. سیم پیچ القایی سیستم احتراق که برق با ولتاژ بالا تولید کرده و به جرقه زدن شمع کمک می کند، کوئل نام دارد. وایر شمع نیز برق تولیدی کویل را به سر شمع ها می رساند.

علاوه بر معیوب بودن کوئل و وایر شمع که موجب برق دزدی می شوند، بروز مشکل در فیوزها نیز از دیگر دلایل برق دزدی و تخلیه باتری است. وجود این ایراد می تواند ظرف مدت چند ساعت باتری را خالی کرد و دیگر با زدن استارت، اتومبیل روشن نمی شود.

 

چطور بفهمیم برق دزدی اتومبیل از کجاست؟

برای آن که بتوانید تشخیص دهید برق دزدی از کجاست و آن را ریشه یابی کنید، ابتدا باید بدانید کدام یک از اجزای خودرو در حال برق دزدی است. پس از تعیین این مورد، لازم است قطعه معیوب را بررسی کرده و ایراد آن را متوجه شوید تا بتوانید با رفع مشکل، از ق دزدی جلوگیری کرده و این مسئله را حل کنید.

 

احتمال برق دزدی کدام قطعات از همه بیشتر است؟

برق دزدی دلایل متعددی دارد که برخی از آن ها چندان پیچیده نبوده و خود فرد راننده نیز قادر به رفع آن است. اما برای رفع گروهی دیگر از عوامل این مشکل لازم است به مکانیک مراجعه نمایید. رادیو و سیستم پخش خورو، وایر شمع ها، کوئل، دزدگیر و سیستم قفل مرکزی از جمله اجزایی هستند که در اغلب اوقات عامل برق دزدی می باشند و برای رفع این مشکل باید تعویض شوند. شما می توانید از تجربه و نظر افراد متخصص استفاده کرده و خودتان وایر شمع پراید زیمنس، وایر شمع پژو ۴۰۵، کویل پژو ۲۰۶ تیپ ۵، کوئل دوبل انژکتوری ساژم و سایر قطعات مورد نیاز را تهیه کنید یا به تعمیرکار خودروتان اعتماد کرده و اجازه دهید او این قطعات را تهیه و تعویض نماید.

روش‌های تشخیص برق دزدی اتومبیل

برای آن که بتوانید تشخیص دهید آیا سیستم الکتریکی خودرو شما دچار نقص شده و برق دزدی دارد، می توانید یکی از این سه روش را انتخاب کنید:

• استفاده از لامپ

• تست تخلیه باتری از نظر آمپراژ

• تست تخلیه باتری از نظر افت ولتاژ

 

پیش از انتخاب یکی از این روش ها لازم است مراحلی را جهت آمادگی آزمایش طی کنید.

 

مرحله اول: آماده‌شدن برای آزمایش

ابتدا باید کلیه وسایل الکتریکی و تجهیزات جانبی اتومبیل را جدا کرده و از خاموش بودن آن ها مطمئن شوید. بنابراین به سراغ رادیو، کولر، چراغ ها، برف پاک کن و … رفته و آن ها را خاموش کنید. پس از خاموش کردن خودرو و برداشتن سوئیچ، لازم است برا آن که هیچ مداری فعال نباشد، هر چهار در اتومبیل و در صندوق عقب را ببندید و تمام سیم ها و کابل ها را جدا کنید.

توجه داشته باشید که رعایت نکات ایمنی در این مرحله ضرروی است. از این رو حتما از دستکش عایق استفاده کرده و اگر جواهرات به همراه دارید، خارج کنید. همچنین در نظر داشته باشید این آزمایش را اطراف مواد محرقه و اشتعال زا انجام ندهید و تنها در مکانی که تهویه مناسبی دارد نسبت به بررسی دلایل برق دزدی اتومبیل خود اقدام نمایید.

نکته بعدی که باید به آن توجه داشته باشید، شارژ داشتن باتری و سالم بودن آن است؛ اگر باتری فرسوده است، باید آن را عوض کنید و بعد برق دزدی خودروتان را ریشه یابی کنید.

 

مرحله دوم: جدا کردن باتری

در مرحله بعد نوبت به جدا کردن کابل منفی از پایانه منفی باتری می رسد. لازم به ذکر است که می توان با هر دو پایانه کار کرد ولی ممکن است پایانه مثبت یک اتصال کوتاه ایجاد کند.

 

روش های تشخیص برق دزدی ماشین

 

روش اول: استفاده از لامپ

در روش استفاده از لامپ، یک لامپ کوچک ۲ ولتی که با جریان ۲ تا ۳ آمپر کار می کند و یک سیم رشته ای نازک مورد نیاز است. سر سیم مثبت که اغلب سفید رنگ است را به ته سربی لامپ وصل کرده و سر دیگر آن را به پایانه مثبت لامپ بچسبانید. سپس سر سیم منفی یا سیم مشکی رنگ را به بدنه سرپیچ لامپ چسبانده و سر دیگر این سیم را آزاد بگذارید. برای چسباندن سیم به لامپ می توانید از چسب برق استفاده کنید. در این مرحله باید سر آزاد سیم را روی قطب منفی باتری قرار داده و ببینید که آیا لامپ روشن می شود یا خیر. در صورت روشن شدن لامپ می توان نتیجه گرفت که خودرو برق دزدی دارد.

توجه داشته باشید که این روش تنها برای تشخیص برق دزدی کارایی داشته و با انجام آن نمی توان تعیین کرد که این برق دزدی مختص کدام قسمت خودرو می باشد.

 

روش دوم: تست تخلیه باتری از نظر شدت جریان (آمپراژ)

در روش دوم کلیه مدارهای الکتریکی خودرو بررسی می شود. به این ترتیب می توان تعیین کرد که کدام یک عامل برق دزدی بوده و با وجود خاموش بودن، از باتری استفاده می کند. در نظر داشته باشید که برخی مدارها مانند مدار مرتبط با ساعت خودرو در زمان خاموش بودن اتومبیل نیز روشن بوده و جریان کمی از آن عبور می کند.

ابتدا باید پس از جدا کردن کابل منفی باتری از پایانه منفی، میله اتصال مشکی رنگ آمپرمتر یا مولتی متر را به قطب منفی باتری متصل نمایید. (کابل منفی باتری مشکی رنگ بوده و با علامت (-) روی باتری نشان داده شده است.)

در مرحله بعد باید پراب یا میله اتصال قرمز را به پایانه کابل باتری (حلقه فلزی کابل منفی باتری) وصل کنید.

حال باید سوکت پراب مشکی و قرمز را به ورودی های مختص خود وصل کنید. میله اتصال مشکی باید به ورودی com و پراب قرمز به ورودی max متصل نمایید. در این مرحله اگر اتصالات به درستی برقرار شده باشند، باید عدد صفر آمپر مشاهده شود.

چرخاندن کلید سلکتور اقدامی است که باید در مرحله بعدی انجام دهید. این کار را مجددا تکرار کرده و تا زمانی که بتوانید عبور جریان را تشخیص دهید، کلید سلکتور را روی یک شماره پایین تر بچرخانید. اگر اتومبیل شما سالم باشد و مشکل برق دزدی نداشته باشد، نباید عددی بیشتر از ۵۰ آمپر روی صفحه نمایش مشاهده شود.

در صورتی که جریان از ۵۰ آمپر بیشتر باشد، این احتمال می رود که در یک یا چند مدار خودرو ایراداتی وجود داشته باشد؛ جهت بررسی آن ها باید به سراغ فیوزها بروید. به این منظور لازم است میله های اتصال مولتی متر روی باتری ثابت شوند. برای انجام این کار می توانید از یک جفت گیره پلاستیکی استفاده کنید.

* نکته حائز اهمیتی که باید مد نظر قرار دهید این است که هنگام کار با مولتی متر (در صورتی که به شکل سری به باتری وصل شده است)، هرگز موتور خودرو و یا اجزایی چون رادیو، بخاری و … را روشن نکنید. همچنین نباید تحت هیچ شرایطی درب خودرو را باز کنید. انجام یکی از این کارها می تواند سبب انفجار مولتی متر شود.

در این مرحله نوبت پیدا کردن مداری است که ایراد دارد. در وهله اول به سراغ جعبه فیوز زیر کاپوت رفته و هر بار یکی از فیوزها را به وسیله گیره مخصوص جدا کنید و تغییرات مولتی متر را بررسی نمایید. سپس مجددا فیوز را در جای اولیه خود قرار داده و به سراغ فیوز بعدی بروید. این کار را برای تمام فیوزها تکرار کنید. هرگاه مولتی متر عددی کمتر از میزان استاندارد خود را نمایش داد، می توانید نتیجه بگیرید که مشکل از آن فیوز است.
دقت داشته باشید که افت اندک (در حدود چند میلی آمپر) هنگام جدا کردن فیوزها نرمال بوده و اگر میزان افت زیاد باشد، احتمال می رود که نقصی در فیوز وجود داشته باشد.

در خودروهایی که یک جعبه فیوز هم در زیر داشبود سمت راننده یا شاگرد دارند، علاوه بر بررسی جعبه فیوز زیر کاپوت، این جعبه فیوز نیز باید بررسی شود. برای این کار لازم است پس از جدا کردن مولتی متر از باتری، درب سمت راننده و شاگرد را باز کرده و به وسیله یک گیره سوئیچ درب ها را در جای خود نگه دارید.

سپس مراحل قبلی را برای این جعبه فیوز نیز تکرار کنید. پیشنهاد می کنیم برای آن که بتوانید عدد مولتی متر را راحت تر بخوانید، آن را روی شیشه جلو اتومبیل قرار دهید. فیوزها را یک به یک جدا کرده و تغییرات مولتی متر را بررسی نمایید. برای آن که بتوانید تشخیص دهید هر کدام از فیوزها مختص کدام یک از ازای خودرو بوده و کدام فسمت برق دزدی دارد، راهنمایی روی درب جعبه فیوز نصب شده که نشان می دهد هر کدام از مدارها متعلق به کدام بخش از جمله رادیو، چراغ ها و … می باشد.

 

روش سوم: تست تخلیه باتری از نظر افت ولتاژ

روش آمپراژ روش رایج و محبوبی است که بیشتر برای خودروهای قدیمی و اتومبیل های دارای یک یا و واحد کامپیوتری به کار می رود. خودروهای امروزی واحد کنترل بیشتری داشته و به همین دلیل خاموش شدن واحدهای کنترل آن حدودا ۳۰ دقیقه طول می کشد. گاهی هم پیش می آید که برخی از واحدها هنگام آزمایش به طور اتفاقی فعال شود.

مسئله دیگری که در رابطه با این خودروها وجود دارد این است که اگر همزمان با تخلیه باتری یکی از واحدها، باتری را برای آمپراژ قطع کنید، آن واحد کنترل خاموش شده و در نتیجه شما نمی توانید برق دزدی را ریشه یابی کرده و منبع آن را تشخیص دهید.

از این رو توصیه می شود که برای تعیین منبع برق دزدی خودرو خود، به سراغ روش سوم یا افت ولتاژ بروید. این روش آزمایش هم برای خودروهای قدیمی و هم اتومبیل های امروزی کاربرد داشته و لازم نیست نگران واحدهای کامپیوتری خودروتان باشید.

در این روش برای آن که آزمایش با بیشترین دقت انجام شود، باید میله های اتصال مولتی متر نوک تیز بوده و به طور کامل با پشت فیوزها تماس پیدا کنند.

با انجام این آزمایش، افت ولتاژ ناشی از افزایش مقاومت که به دلیل گرمای حاصل از جریان الکتریکی در مدار ایجاد می شود، بررسی می گردد.

به منظور اطلاع از مدت زمان لازم جهت خاموش شدن کلیه واحدهای کنترل، پیشنهاد می شود حتما دفترچه راهنمای خودرو را مطالعه نمایید. این زمان اغلب حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بوده اما در برخی از اتومبیل ها نیز ممکن است تا ۸ ساعت به طول بیانجامد.

حال نوبت به تنظیم مولتی متر می رسد. برای ادامه آزمایش باید این دستگاه را در مقیاس میلی ولت تنظیم نمایید.

فیوزهای مدارهای ساعت، استریو یا بخش کامپیوتری خودرو جریان برق کمتری نسبت به سایر قسمت های خودرو دارند. از این رو باید در وهله اول افت ولتاژ این فیوزها را بررسی کرد. به این منظور لازم است در همان حین که فیوزها در جای خود قرار دارند، تماسی بین نقاط پشت هر کدام از فیوزها با میله های اتصال مولتی متر برقرار شده و عدد آن روی نمایشگر قابل مشاهده است.

این کار را برای فیوزهای زیر داشبورد و کاپوت نیز تکرار کنید. افت ولتاژ صفر میلی ولتی بیانگر سالم بودن فیوزها و عدم وجود برق دزدی در مدارها است. در صورتی که یکی از مدارها برق دزدی داشته باشد، مولتی متر عددی غیر از صفر را نمایش می دهد.

به دنبال تشخیص قطعه معیوب، باید به مکانیک متخصص مراجعه کرده و کار تعویض قطعه معیوب یا سیم ایراد دار را به او محول نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 176
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 22 شهريور 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

از جمله قطعات مکانیکی خودرو که وظیفه چرخش صاف و یکنواخت و نرم چرخ ها را بر عهده دارد، بلبرینگ است. این قطعه باید توانایی تحمل بار را داشته باشد تا به این ترتیب مانع از سایش، اصطکاک و فرسودگی قطعات شده یا دست کم فرسایش را به حداقل برساند.
حدود ۲۰۰ سال پیش یک آهنگر اهل ولز نخستین بلبرینگ را طراحی کرد و ساخت. این قطعه بسیار ساده و ابتدایی بود و چند سال بعد یک صنعتگر آلمانی با ایجاد تغییراتی، آن را از حالت ساده اولیه خارج کرده و طراحی حرفه ای تری به آن بخشید تا این که بلبرینگ های امروزی با شکل فعلی ساخته شدند.

بلبرینگ چیست؟

بلبرینگ یا به اصطلاح عامیانه تر، بیرینگ قطعه ای مکانیکی است که در دسته بندی یاتاقان ها قرار می گیرد. این قطعه علاوه بر صنعت خودروسازی در ساخت کمد، کابینت، کشو و .. نیز کاربرد دارد. همان طور که می دانید سیستم مکانیکی خودرو بسیار پیچیده و حساس است و بلبرینگ قطعه ای مهم و کاربردی در این سیستم به شمار می رود که تحمل فشار در خودرو را تسهیل کرده و به این ترتیب عملکرد موتور اتومبیل را بهبود می بخشد. رینگ خارجی، رینگ داخلی، ساچمه، قفسه و درپوش اجزای اصلی سازنده تمام بلبرینگ ها بوده که بسته به نوع و کاربرد این قطعه در بخش های مختلف ممکن است این اجزا تفاوت های جزئی داشته و کمتر یا بیشتر شود. مثلا در برخی از انواع بلبرینگ ممکن است به دو ردیف ساچمه نیاز باشد.

نحوه عملکرد بلبرینگ چرخ

بلبرینگ چرخ یا ball bearing قطعه ای توپی شکل است که نیاز به آن در زمان چرخش اجزای موتور یا اجزای مکانیکی اتومبیل احساس می شود. این قطعه صنعتی کاربردی از ایجاد اصطکاک و فرسودگی جلوگیری می کند. به کمک این قطعه چرخ های خودرو بدون اصطکاک به چرخش در می آید؛ همچنین از بلبرینگ در دینام، پلوس، فرمان، اکسل و گیربکس اتومبیل استفاده می شود.

به طور کلی وظیفه بلبرینگ ها در انتقال نیرو خلاصه می شود. البته این مسئله به نوع بلبرینگ و محل قرارگیری آن نیز بستگی دارد. اما به هر حال بلبرینگ ها باید نیرو را بدون آن که فشاری به قسمت های مختلف خودرو وارد شود، انتقال دهند و این نکته بسیار حائز اهمیت است. چرا که افزایش فشار وارد شده می تواند منجر به استهلاک و سایش قطعات شده و هزینه زیادی را به مالک اتومبیل تحمیل کند.

بلبرینگ با عملکرد خود فشارهای محوری و شعاعی وارده را تحمل کرده و افزایش یا کاهش توان این قطعه در برابر فشار به رول های موجود در آن بستگی دارد. رول های استوانه ای شکل استقامت و مقاومت بلبرینگ را ارتقا داده و ساچمه های غلتکی از استقامت این قطعه در برابر فشار بار می کاهد. استقامت با سرعت رابطه عکس دارد؛ به این معنا که افزایش استقامت موجب کاهش سرعت بلبرینگ شده و کاهش استقامت سبب افزایش سرعت این قطعه می شود.

این قطعه از یک قطعه دایره ای فلزی، شیار و گوی هایی که درون این شیار است تشکیل شده و می توان آن را از جمله مهم ترین اجزای مجموعه چرخ های اتومبیل دانست. بلبرینگ چرخ علاوه بر این که موجب کاهش صدای مجموعه چرخ ها می شود، حرکت خودرو را نیز تسهیل می کند. نحوه عملکرد بلبرینگ چرخ به این صورت است که بار از لایه خارجی به گوی ها وارد شده و پس از آن، فشار به لایه داخلی اعمال می شود. از آن جایی که گوی ها کروی شکل هستند، سطح مقطع تماس آن ها با لایه های درونی و بیرونی بسیار کم است؛ بنابراین به نرمی حرکت کرده و به عملکرد بهتر خودرو کمک می کند.

علائم خرابی بلبرینگ چرخ

علائم خرابی بلبرینگ چرخ

خرابی بلبرینگ علائم و نشانه هایی دارد که در ادامه به برخی از مهم ترین و رایج ترین آن ها اشاره کرده ایم. با این حال می توانید برای خرید انواع لوازم یدکی به ویژه بلبرینگ به فروشگاه اینترنتی لوازم و قطعات یدکی HPC مراجعه کرده و بلبرینگ چرخ جلو ۱۴۱، بلبرینگ چرخ عقب ۲۰۶، بلبرینگ چرخ جلو ۴۰۵، بلبرینگ چرخ عقب پیکان و … را از سایت این مجموعه خریداری نمایید. اگر با علائم خراب شدن بلبرینگ چرخ آشنا باشید می توانید بلافاصله پس از بروز مشکل تشخیص دهید که ایراد از کدام بلبرینگ بوده و دیگر نیازی نیست بلبرینگ تمام چرخ ها را عوض کنید. برخی از این علائم عبارتند از:

لرزیدن فرمان

یکی از نشانه های خرابی بلبرینگ چرخ، لرزیدن فرمان خودرو است. زمانی که بلبرینگ خراب شود نمی تواند بار را تحمل کند و همین مسئله سبب لرزش فرمان می شود. البته برای آن که مطمئن شوید لرزش فرمان بخاطر نقص در بلبرینگ چرخ اتفاق افتاده و دلیل دیگری ندارد، لازم است این مسئله را هم در سرت بالا و هم در سرعت پایین بررسی نمایید.

شنیدن صدایی مشابه صدای آسیاب بادی

نشانه دیگری که بیانگر وجود نقص در بلبرینگ است، به گوش رسیدن صدایی شبیه صدای آسیاب بادی است که در اثر روان نبودن بلبرینگ و افزایش دمای آن ایجاد می شود. توصیه می شود که هنگام دور زدن و تعویض دنده به صدایی که شنیده می شود با دقت گوش دهید.

لق بودن بیش از حد چرخ ها

یکی از هشدارهای مهم که نشان دهنده خراب شدن بلبرینگ چرخ خودرو است، بازی کردن بیش از حد و لق بودن چرخ ها می باشد. لق بودن هر یک از چرخ ها باید به صورت جداگانه و توسط مکانیک باتجربه بررسی شود.

متمایل شدن خودرو به یک جهت خاص

در صورتی که مسیر همواری برای غلتیدن بلبرینگ وجود نداشته باشد، حفره هایی در این قطعه ایجاد می شود که منجر به لرزش تایرها و در نهایت کشیده شدن خودرو یا متمایل شدن آن به یک جهت خاص می گردد. هر چند ممکن است متمایل شدن خودرو به دلیل خرابی کالیپر باشد. با این حال این علامت را می توان اصلی ترین و مهم ترین نشانه خرابی بلبرینگ چرخ دانست.

نکات مهم در جلوگیری از خرابی بلبرینگ

خرابی بلبرینگ چرخ یکی از مشکلاتی است که ممکن است برای مجموعه چرخ ها به وجود آید. این مسئله قابل پیشگیری بوده و با رعایت برخی نکات می توانید از بروز این اتفاق جلوگیری نمایید:

• کم کردن سرعت هنگام عبور از دست اندازها یکی از نکاتی است که با رعایت آن می توانید از خرابی بلبرینگ پیشگیری کنید. در صورت عبور از دست انداز با سرعت بالا بلبرینگ خرد شده و آسیب می بیند.

• جنس و کیفیت بلبرینگ پارامتر دیگری است که در پیشگیری از خرابی بلبرینگ موثر است. اگر بلبرینگ از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد و از قطعه نامرغوب و غیر اورجینال استفاده شود، احتمال این که زودتر از موعد خراب شود افزایش می یابد.

• یکی دیگر از راه های پیشگیری و تشخیص به موقع خرابی بلبرینگ چرخ این است که هر ۵۰۰۰ کیلومتر، جک زده و چرخ ها را بچرخانید؛ در صورتی که از چرخ ها صدایی به گوش برسد یا چرخ ها لق باشند، می توان نتیجه گرفت که بلبرینگ خرد کرده و خراب شده ست.



:: بازدید از این مطلب : 174
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 12 شهريور 1401 | نظرات ()