نوشته شده توسط : HPC

یکی از قطعات موتوری اتومبیل که نقش مهمی در عملکرد آن دارد، دلکو نام دارد. این قطعه یکی از اجزای سیستم جرقه زنی خودرو بوده، برق مورد نیاز شمع ها را تامین کرده و باتری را شارژ می کند. احتراق در تمام سیلندرهای موتور به طور همزمان اتفاق نیفتاده و دارای زمان بندی خاصی است. دلکو جریان برق را به طور منظم قطع و وصل کرده و با ریتم مشخص و متناسب با زمان بندی احتراق به سر شمع ها انتقال می دهد. به این ترتیب جرقه در زمان مناسب رخ داده و فرآیند احتراق تکمیل می شود. دلکو از اجزای مختلفی تشکیل می شود که عبارتند از پلاتین، چکش برق، فیوز یا خازن، سیم خازن، درب دلکو، بدنه دلکو، صفحه دلکو، صفحه ثابت دلکو، بادامک، میل دلکو، وزنه ها، فنر وزنه ها، دستگاه خلائی، پیچ تنظیم دلکو، فنر و زغال.

 

چطور دلکو را تنظیم کنیم؟

اینکه دلکو در خودروهای کاربراتوری از حالت تنظیم خارج شود اتفاق رایجی بوده و جای نگرانی نیست. برای تنظیم مجدد دلکو دو راه دارید. روش اول مراجعه به تعمیرکار مجرب و سپردن ادامه کار به فرد متخصص است. روش دوم تنظیم دلکو به شکل دستی است. از آن جایی که تنظیم دلکو کار خطرناک، سخت و پیچیده ای نیست شما می توانید خودتان هم این کار را انجام دهید. اولین مرحله برای تنظیم دلکو، روشن کردن اتومبیل است. در صورت تنظیم نبودن دلکو، موتور خودرو در حالت روشن به درستی کار نکرده و لرزش دارد. علامت دیگری که بیانگر تنظیم نبودن دلکو خودرو است، صاف نبودن گازهای خروجی از اگزوز اتومبیل می باشد. برای تنظیم کردن دلکو به شکل دستی کافی است پیچ نگهدارنده را شل کرده و دلکو را به طرفین بچرخانید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که دور موتور بالا رود ولی موتور ریپ نزند، تپ تپ نکند و گازهای خروجی از اگزوز صاف باشد. با مشاهده این نشانه ها می توانید از تنظیم شدن دلکو اتومبیل خود مطمئن شوید. پس از تنظیم دلکو باید پیچ نگهدارنده را محکم کنید.

 

فیوز دلکو چیست؟

فیوز دلکو که به آن خازن نیز گفته می شود، قطعه ای است که نیروی الکتریکی را ذخیره می کند. با بسته شدن دهانه پلاتین، جراین الکتریکی از خازن به سمت کوئل رفته تا آن را شارژ کند. همچنین هنگام باز شدن دهانه پلاتین، فیوز دلکو پیکان وظیفه ذخیره سازی جرقه و جریان اضافه دهانه پلاتین را بر عهده داشته و با این کار از ذوب شدن دهانه پلاتین جلوگیری می کند.

 

علائم خرابی فیوز دلکو

خازن یا فیوز دلکو نیز مانند هر قطعه دیگر ممکن است خراب شود. مشاهده نشانه هایی چون مواردی که در ادامه ذکر شده است احتمالا می تواند بیانگر خرابی فیوز دلکو باشد:

• پلاتین ها خال زده یا اکسید شده باشند و خیلی زود بسوزند.

• زمان جرقه کاهش یافته و کوئل به طور کامل اشباع نشود.

• موتور به خوبی کار نکرده و عملکرد آن مختل شود.

در صورتی که با یک یا چند مورد از این علائم مواجه شدید، می توانید احتمال خرابی فیوز دلکو را در نظر گرفته و برای مطمئن شدن از آن، فیوز را تست کنید. برای تست سلامت فیوز دلکو توسط برق شهری باید مداری با یک لامپ تشکیل داده و خازن را به برق شهر وصل کنید. اگر لامپ روشن نشد یعنی خازن سالم است. پس از این تست لازم است مدار را قطع کرده و سیم خازن را به بدنه آن متصل کنید تا بعد از ایجاد یک جرقه، خازن تخلیه شود.

 

نحوه تست و تنظیم فیوز و پلاتین دلکو

 

پلاتین چیست؟

پلاتین قطعه ای است که جریان کوئل را قطع و وصل کرده و مانند یک کلید عمل می کند. این قطعه از فلزی به نام پلاتین یا تنگستن ساخته شده و روی صفحه ای به همین نام قرار گرفته است. صفحه پلاتین روی صفحه دلکو نصب شده و قطعه پلاتین نیز به وسیله یک پیچ روی آن محکم شده است. سایر اجزای تشکیل دهنده این مجموعه عبارتند از چهار پره میل دلکو، پلاتین منفی (بازوی ثابت)، پلاتین مثبت (بازوی متحرک)، کنتاکت (محل برخورد بازوی ثابت و متحرک)، اهرم پلاتین مثبت، فنر پلاتین مثبت، پیچ تنظیم پلاتین و کائوچویی پلاتین

 

نحوه تعویض و تنظیم پلاتین دلکو

جهت تعویض و تنظیم پلاتین پیکان ابتدا باید درب دلکو را باز کنید. برای آن که ادامه روند کار برایتان راحت تر باشد، بهتر است که چکش برق را بردارید. بر روی محور داخل دلکو برآمدگی هایی وجود دارد که تعداد آن ها متناسب با تعداد سیلندرهای اتومبیل است. پلاتین نیز با یک پیچ روی دلکو قرار گرفته است. در صورتی که پلاتین دلکو خودرو خراب شده و به تعویض نیاز دارد باید پیچ پلاتین را باز کرده و پلاتین معیوب را بردارید. سپس پلاتین جدید را در جای خود ببندید اما پیچ آن را پس از تنظیم دهانه پلاتین محکم کنید. برای آن که دهانه پلاتین را تنظیم کنید باید موتور را بچرخانید. این کار سبب می شود محور دلکو چرخیده و بالاترین سطح بادامک به برآمدگی هایی که روی پلاتین بوده و باید با محور دلکو در تماس باشند، برسد. حال می توانید میزان باز بودن دهانه پلاتین را تنظیم کرده و آن را فیلرگیری کنید. فیلرگیری برای ماشین های مختلف متفاوت است. به عنوان مثال دهانه پلاتین در خودروهایی چون پیکان و آردی تقریبا ۰.۴ میلیمتر است. برای آن که اندازه دهانه پلاتین را تنظیم کنید، فرورفتگی هایی در قسمت های کناره پلاتین وجود دارد که بتوان با کمک پیچ گوشتی فاصله دهانه پلاتین را بیشتر یا کمتر کرد. پس از تنظیم دهانه پلاتین، فراموش نکنید که باید پیچ آن را محکم ببندید و سپس چکش برق را در جای خود قرار دهید.

گاهی نیز ممکن است پس از تعویض پلاتین و تنظیم مجدد آن، عملکرد موتور مختل شود. مهم ترین علت این مسئله این است که تعمیرکار قبلی به جای تنظیم دهانه پلاتین، تنظیمات دلکو را تغییر داده بود. به منظور رفع این مشکل باید مهره نگهدارنده دلکو را کمی آزاد کنید تا دلکو قابلیت چرخش به طرفین داشته باشد. جایی که موتور خوب کار می کرد، دلکو را در آن موقعیت محکم کنید و مهره دلکو را سفت ببندید.

 

چکش برق چیست؟

چکش برق که اصلی ترین بخش سازنده دلکو به شمار می رود، قطعه ای است که وظیفه تقسیم برق با ولتاژ زیاد به شمع های خودرو را بر عهده دارد. این قطعه مانند درب دلکو کائوچویی بوده و از این رو عایق جریان الکتریکی است. اگر چکش برق آسیب دیده و ترک بردارد، دیگر خاصیت عایق بودن نداشته، جریان را از خود عبور داده و به بدنه میل دلکو می رساند؛ در نتیجه موتور اتومبیل خاموش می شود. همچنین چنانچه چکش برق به درستی نصب نشود، بیش از اندازه به آن فشار وارد شود و یا زیاد کار کند، آسیب دیده و می ترکد.

 

روش تست چکش برق

برای آن که بررسی کنیم چکش برق پیکان سالم است و به درستی کار می کند یا دچار نقص شده و نیاز به تعویض دارد، در اولین مرحله باید درب دلکو را باز کنید؛ پس از آن وایر فشار قوی را از برجک درب دلکو جدا کرده و الکترود آن را به قسمت فلزی و رسانای چکش برق نزدیک کنید. حال باید استارت زده و ببینید که آیا جرقه ای روی چکش برق مشاهده می شود یا خیر. اگر در این مرحله جرقه ایجاد شد، می توان نتیجه گرفت که چکش برق ترک برداشته و جریان به میل دلکو منتقل شده است. بنابراین باید در اولین فرصت نسبت به تعویض این قطعه اقدام نمایید. عدم مشاهده جرقه نیز به معنای سالم بودن این قطعه می باشد.



:: بازدید از این مطلب : 206
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 19 مرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

یکی از لوازم جانبی موتوی خودرو، سیلندر و قطعات مرتبط با آن مانند واشر سرسیلندر است که داخل موتور قرار گرفته و به راحتی قابل رویت نیست. موتورهای چهار سیلندر خطی دارای یک واشر سرسیلندر و موتورهای شش و هشت سیلندر خورجینی دارای دو عدد از این قطعه هستند. این قطعه خاصیت ارتجاعی داشته و انعطاف پذیری بالایی دارد و از آن جایی که همواره در موتور قرار دارد، مقاوم بوده و می تواند نوسانات و تغییرات دما و فشار را تحمل کند. واشر سرسیلندر یکی از قطعات مهم و حیاتی خودرو بوده که گاهی ممکن است دچار مشکل شود. سوختن واشر سرسیلندر مسئله ای جدی بوده که باید در اولین فرصت نسبت به رفع آن اقدام کرد چرا که می تواند به نشت مایع خنک کننده موتور، روغن یا نشت سیلندر منجر شده، در کارکرد موتور اختلال ایجاد کرده و یا موجب از کار افتادن آن شود. برای آشنایی با علائم سوختن واشر سیلندر تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

 

واشر سرسیلندر چه کاری انجام می‌دهد؟

این قطعه که در موتورهای قدیمی از جنس کامپوزیت آزبست و گرافیتی و در موتورهای امروزی از جنس فولاد چند لایه (MLS) است، بین بلوک موتور (میل لنگ و پیستون ها) و سرسیلندر (میل سوپاپ‌ ها و سوپاپ‌ ها) قرار دارد. گاهی نیز ممکن است در موتورها از واشر سرسیلندر مسی به جای فولادی یا کامپوزیت استفاده شود. به طور کلی این قطعه سه وظیفه اصلی دارد که عبارتند از:

 

آب بندی سیلندر

در خودروی در حال حرکت که موتور مشغول به کار است، فشار سیلندر بالا است؛ این فشار در خودروهایی با موتور بنزینی حدود ۷۰۰ psi بوده و در برای موتورهای دیزلی این عدد می تواند تا ۲۰۰۰ psi برسد. واشر سرسیلندر قطعه ای است که بین سرسیلندر و بلوک موتور قرار گرفته، باید به منظور کارکرد بهینه سیلندر، این فشار را حفظ کند. انواع فولادی و کامپوزیتی آن دارای رینگ مختص آب بندی بوده و بهتر می توانند فشار را حفظ کنند.

 

هدایت مایعات

مایع خنک کننده موتور و روغن موتور هر دو برای خودرو ضروری بوده و باید در بلوک موتور و سرسیلندر وجود داشته باشند؛ واشر سرسیلندر دارای مسیرهایی است که به گردش این دو ماده بین این دو بخش کمک می کند. مایع خنک کننده موجود در سرسیلندر دمای سوپاپ و شمع ها را تنظیم کرده و روغن موتور نیز به روان کاری تأمین فشار هیدرولیک قطعاتی چون تایمینگ سوپاپ کمک می کند.

 

حفظ و نگهداری مایعات

یکی دیگر از وظایف مهم و اساسی واشر سرسیلندر جلوگیری از ترکیب شدن مایع خنک کننده موتور و روغن موتور است که در مسیرهای نزدیک به هم در گردش هستند. همچنین این قطعه مانع از نزدیک شدن گازهای احتراق به مسیرهای مخصوص مایع خنک کننده و روغن موتور می شود.

 

۷ نشانه سوختن واشر سرسیلندر

هنگامی که واشر سرسیلندر دچار نقص و ایراد می شود، نمی تواند سه وظیفه اصلی خود را به درستی انجام دهد و همین مسئله پیامدهای گوناگونی با خود به همراه دارد. در ادامه به بررسی رایج ترین و مهم ترین نشانه ها و علائم واشر سرسیلندر سوخته خواهیم پرداخت:

 

بد کار کردن سیلندر

هنگامی که واشر سرسیلندر خودرو می سوزد، مهم ترین علامتی که نشان دهنده این موضوع است، بد کار کردن سیلندر می باشد. این عارضه به این دلیل اتفاق می افتد که رینگ اطراف سیلندر خراب شده و سیلندر نمی تواند فشار کافی ایجاد کند. در صورتی که واشر سرسیلندری که بین رینگ های دو سیلندر مجاور قرار دارد نشتی داشته باشد، هر دو سیلندر در عملکرد خود دچار اختلال می شوند و نمی توانند به درستی کار کنند. واشر سرسیلندرهای کامپوزیتی بیشتر با این مسئله مواجه می شوند اما این بدان معنا نیست که گونه های مسی و فولادی بدون مشکل هستند.

 

نشتی مایعات خارجی

یکی از نشانه های مشخص و قابل رویت سوختن واشر سرسیلندر، نشت روغن موتور و آب خودرو است که می توان آثار آن را بر روی موتور مشاهده کرد. هرگاه روغن موتور و آب از شکاف بین بلوک موتور و سرسیلندر، روی سرسیلندر یا کاور سوپاپ خارج شود، می توان نتیجه گرفت که مشکلی در واشر سرسیلندر خودرو ایجاد شده و این قطعه احتمالا سوخته است.

 

نشتی داخلی

یکی دیگر از نشانه های سوختن واشر سرسیلندر که تشخیص آن نسبت به موارد قبلی کمی سخت تر است، نشتی داخلی است. از آن جایی که اتفاقات داخ موتور را نمی توان دید، پی بردن به این مشکل کمی دشوارتر از سایر موارد است اما به طور کلی می توان از روی برخی نشانه ها متوجه این مسئله شد.

 

۷ نشانه سوختن واشر سرسیلندر

 

مشاهده مایع قهوه ای رنگ روی درب رادیاتور یا موتور

در صورت مشاهده مایع قهوه ای رنگ شبیه به سس مایونز روی درب رادیاتور یا در مخزن ذخیره آب رادیاتور می توان نتیجه گرفت که روغن موتور وارد مسیر مخصوص مایع خنک کننده شده و بر عکس، اگر مایعی به رنگ قهوه‌ای روشن روی کاورهای سوپاپ یا زیر درب موتور دیده شود به این معنا است که مایع خنک کننده موتور وارد مسیرهای ویژه روغن شده است.

 

مشاهده حباب در رادیاتور

با ورود گازهای سیلندر به سیستم خنک کننده موتور، حباب هایی در منبع ذخیره آب رادیاتور مشاهده شده و موتور داغ می کند؛ این حباب ها یکی دیگر از علائم سوختن واشر سرسیلندر محسوب می شود.

 

مشاهده دود سفید رنگ در اگزوز خودرو

گاهی ممکن است هنگام استارت اولیه دود سفید رنگی را در اگزوز اتومبیل تان ببینید؛ این دود به علت ورود مایع خنک کننده به داخل سیلندر ایجاد شده و دلیل آن این است که در زمان خاموش بودن موتور، مایع خنک کننده تحت فشار قرار گرفته و به داخل سیلندر نشت می کند.

 

هیدرولاک

علامت دیگری که نشان دهنده خرابی شدید واشر سرسیلندر است، ورود مقدار زیادی مایع خنک کننده به داخل سرسیلندر و قفل هیدرواستاتیکی است که به آن هیدرولاک نیز گفته می شود. این مسئله می تواند موجب بروز آسیب های جدی و دائمی در موتور خودرو شما شود.

 

تشخیص و تعمیر واشر سرسیلندر سوخته

از آن جایی که برخی از نشانه های سوختن واشر سرسیلندر با سایر مشکلات موتور خودرو مشابه است، تشخیص این مسئله کمی دشوار و زمان بر بوده و به یک تمیرکار متخصص و حرفه ای نیاز دارد. جهت تشخیص این مشکل لازم است تست کمپرس موتور، تست نشت و تست بلوک موتور انجام شود. نتیجه این بررسی نشان می دهد که واشر سرسیلندر دچار مشکل شده یا نقص و ایراد دیگری در سایر قطعات چون بلوک موتور، انژکتور، سیستم احتراق، سوپاپ ها، رینگ پیستون و … به وجود آمده است.
واشر سرسیلندر قطعه گرانی نیست اما تعویض آن می تواند پرهزینه باشد؛ چون برای این کار لازم است بخش هایی از موتور مانند قطعات تایمینگ، منیفولد ورودی و اگزوز، قطعات سرسیلندر و خود سرسیلندر باز شده و حتی اگر در اثر دمای بالا سرسیلندر آسیب دیده باشد باید به تراشکار نیز مراجعه کنید که این امر نیز موجب افزایش هزینه های شما خواهد شد. این نکته را نیز باید در نظر داشته باشید که در صورت عدم تعویض به موقع واشر سرسیلندر سوخته ممکن است موتور به طور کامل از کار بیفتد. بنابراین نباید به دلیل هزینه های تعمیر، از انجام این کار صرف نظر کرد.
برای خرید این قطعه می توانید به دو صورت حضوری و اینترنتی اقدام کنید؛ جهت خرید حضوری کافی است به یکی از فروشگاه های معتبر لوازم و قطعات یدکی خودرو مراجعه کرده و اگر مصرف کننده هستید قطعه را به شکل تک و اگر تعمیرکار هستید به شکل عمده خریداری کنید. برای خرید اینترنتی نیز می توانید به فروشگاه های آنلاین موجود بر بستر وب مراجعه کرده و واشر سرسیلندر و سایر قطعات مورد نیاز را خریداری نمایید. یکی از فروشگاه های اینترنتی فعال در زمینه فروش عمده و کارتنی قطعات یدکی، فروشگاه اچ پی سی بوده و شما می توانید واشر سرسیلندر پیکان، واشر سرسیلندر پراید، واشر سرسیلندر ROA فلزی و سایر لوازم یدکی خودروهای سبک را از وبسایت این مجموعه تهیه کنید.



:: بازدید از این مطلب : 190
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 10 مرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

یکی از اجزای مجموعه کلاچ که وظیفه انتقال نیرو از موتور به چرخ ها را بر عهده دارد، بلبرینگ کلاچ است. این قطعه با فشار دادن کلاچ، نیروی وارد شده به چرخ ها را کنترل و مهار می کند. در این مطلب علل خرابی بلبرینگ کلاچ، علائم و نشانه های خرابی این قطعه و راه های پیشگیری از خراب شدن آن را بررسی خواهیم کرد. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

 

بلبرینگ کلاچ چیست؟

به مجموعه صفحه فشار، صفحه کلاچ، چرخ لنگر و بلبرینگ کلاچ سیستم کلاچ خودرو گفته می شود. برقراری ارتباط میان چرخ ها و موتور، وظیفه ای است که این سیستم بر عهده دارد. با فشار دادن پدال کلاچ در هنگام تعویض دنده، ارتباط بین چرخ ها و دنده به طور موقت قطعه می شود. بلبرینگ کلاچ قطعه ای است که در این مرحله به کار آمده و در صورت خرابی آن، سایر اجزای دنده و گیربکس آسیب می بیند. نحوه عملکرد این قطعه به این صورت است که با فشار دادن پدال کلاچ و نگه داشتن آن، بلبرینگ کلاچ به چرخ لنگر نزدیک شده و با رها کردن کلاچ، این قطعه به وضعیت قبلی خود بازمی‌گردد.

 

تست عملکرد بلبرینگ کلاچ

اگر از سمت بلبرینگ کلاچ صدایی شنیده شود باید حتما وضعیت این قطعه بررسی گردد. یکی از تست های ساده ای که برای بررسی وضعیت سلامت بلبرینگ کلاچ انجام می شود، تست جاده ای خودرو است. ابتدا با دقت به صدایی که از گیربکس و پدال کلاچ شنیده می شود گوش داده و سپس خودرو را در وضعیت دنده یک قرار دهید و مجددا به صدای آن گوش کنید. این صدا بیانگر پارگی یا فرسودگی بلبرینگ است. اگر پس از نگه داشتن کلاچ و قرار دادن گیربکس در حالت خنثی، این صدا همچنان شنیده می شد، به این معنا است که بلبرینگ پاره شده و اگر صدا قطع شده باشد یعنی بلبرینگ دچار فرسودگی شده است. از دیگر مواردی که باید وضعیت آن ها را بررسی کنید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• چنگال کلاچ و شفت های ورودی تنظیم باشد.

• پدال کلاچ تنظیم باشد.

• اتصالات به درستی برقرار شده و ارتباط کلاچ تنظیم باشد.

 

علت خرابی بلبرینگ کلاچ

۱. روان سازی نامناسب

مشکل روان سازی یکی از مشکلات عمده و اساسی است که برای هر خودرویی به وجود می آید. به طور میانگین می توان گفت از هر سه اتومبیل، یک اتومبیل با مشکل روان سازی مواجه است. کم تر از حد استاندارد بودن روان کننده سبب ساییدگی و تماس فلزات با هم شده و اصطکاک و ایجاد گرما را به دنبال دارد. در اثر این گرمای مخرب، بلبرینگ کلاچ منبسط شده و فشار بار روی آن افزایش می یابد. نکته دیگری که باید در نظر داشته باشید، مدت زمانی است که طول می کشد تا روان کننده اثر کند. عدم توجه به این مسئله موجب سریع تر چرخیدن بلبرینگ کلاچ و داغ کردن آن می شود. تاریخ انقضا و ویسکوزیته روغن مصرفی نیز از دیگر پارامترهای حائز اهمیت است.

 

۲. آلوده بودن بلبرینگ کلاچ

از دیگر علل خراب شدن بلبرینگ کلاچ، آلوده شدن آن است. گاهی ممکن است حین کار ذرات گرد و غبار وارد لوله بلبرینگ شده و درون آن بچرخند. تولید گرمای بیش از حد و لرزش خودرو از پیامدهای وجود این ذرات این قطعه است. تشخیص آلودگی بلبرینگ کلاچ کار ساده ای است؛ تنها کافی است درون آن را مشاهده کرده و ببینید که آیا آثار فرورفتگی یا تشکیل دهانه (لبه تیزی که در اثر زیاد بودن آلودگی ایجاد می شود) وجود دارد.

یکی از راه های جلوگیری از آلوده شدن بلبرینگ، استفاده از بلبرینگ های دارای محافظ به ویژه در محیط های آلوده است. این محافظ جلوی بلبرینگ قرار داشته و مانع از ورود آلودگی به داخل این قطعه می شود. در صورت آلودگی بلبرینگ کلاچ می توانید هوای تمیز را با فشار به سمت بلبرینگ گرفته تا این باد آلودگی ها را از بلبرینگ خارج کند.

 

۳. بار زیاد روی بلبرینگ کلاچ

با افزایش فشار بین حباب ها و میله بلبرینگ کلاچ، بار روی بلبرینگ زیاد می شود. افزایش بار، تغییر شکل قسمت پلاستیکی خارجی و داخلی بلبرینگ را به دنبال دارد. اگر بلبرینگ به درستی نصب نشود یا شفت متعادل نباشد نیز بار زیادی روی بلبرینگ ایجاد می شود. از دیگر عوامل ایجاد بار بر روی بلبرینگ، نیروی گریز از مرکز می باشد. ایجاد بار زیاد نیز مانند آلودگی بلبرینگ با نشانه هایی چون تشکیل دهانه هایی در سطح بلبرینگ، لرزش خودرو و تولید گرمای مخرب همراه است. تغییر سایز بلبرینگ و تنظیم زاویه تماس از جمله راهکارهای موثر در کاهش این بار اضافی به شمار می روند.

 

۴. بار خیلی کم روی بلبرینگ کلاچ

عدم وجود نیروی کافی میان غلتک و میله بلبرینگ کلاچ سبب ایجاد بار خیلی کم بر روی این قطعه شده و در پی این اتفاق شاهد لغزش حباب های بلبرینگ و تولید گرمای یش از حد خواهیم بود. خودروهایی که با سرعت بالا در حرکت هستند بیشتر با این مسئله رو به رو می شوند. برای تشخیص این اتفاق باید گوی های بلبرینگ مورد بررسی قرار گیرند. اگر خط های محیطی مجزا یا حلقه ای شکل بر روی این گوی ها رویت شد یعنی بلبرینگ کم بار بوده و باید نسبت به تنظیم بار آن اقدام شود.

 

۵. آسیب محفظه بلبرینگ کلاچ

یکی دیگر از علت های خراب شدن بلبرینگ کلاچ، آسیب دیدن محفظه آن است. عناصر غلتان در اثر شتاب سریع و بارگیری کم به طرفین محفظه برخورد کرده و سبب آسیب زدن به دیواره محفظه می شود. تنظیم بار و استفاده از محفظه های مقاوم تر که از جنس برنج یا نقره ساخته شده اند می تواند در حل این مشکل موثر واقع شود.

دمای بالا باعث می شود که محفظه های خاص (مثلا محفظه های دارای مواد فنلی) خشک و شکننده شده و در اثر ضربه گوی های بلبرینگ یا سایر عناصر غلتان، آسیب ببینند یا به طور کلی از کار بیفتند. همچنین اگر داخل بلبرینگ کلاچ آلوده باشد یا بار زیادی بر روی آن ایجاد شود، توپ بلبرینگ با جهش خود سبب آسیب به محفظه بلبرینگ کلاچ می شود.

 

۶. آسیب ناشی از خمیدگی های جزئی

زیاد بودن فاصله بین حلقه خارجی و محفظه یا حلقه داخلی و شفت سبب ایجاد اصطکاک و تماس این دو فلز می شود. در اثر این اصطکاک لکه های کوچکی شبیه زنگ زدگی ایجاد می شود که در حقیقت به دلیل اکسیداسیون به وجود آمده اند. برای جلوگیری از این اتفاق باید فاصله بین حلقه خارجی و محفظه یا حلقه داخلی و شفت را کاهش داد.

 

علت خرابی بلبرینگ کلاچ

 

علائم خرابی بلبرینگ کلاچ

ایمنی خودرو مسئله مهمی بوده و کلیه قطعات به ویژه اجزای کلاچ و گیربکس در عملکرد صحیح خودرو نقش به سزایی دارند. بلبرینگ کلاچ نیز یکی از اجزای همین مجموعه بوده و خراب شدن آن با علائم و نشانه هایی همراه است. این قطعه نیز مانند بسیاری از قطعات پس از چند سال استفاده دچار فرسودگی می شود. همچنین ممکن است بر اثر تصادف آسیب ببیند. در صورت خراب شدن بلبرینگ کلاچ باید فورا نسبت به تعویض آن اقدام نمایید. برای خرید بلبرینگ کلاچ پژو ۲۰۶، بلبرینگ کلاچ پژو ۴۰۵، بلبرینگ کلاچ پراید، بلبرینگ کلاچ روآ و سایر قطعات یدکی خودروهای سبک به بخش فروشگاه وبسایت HPC مراجعه نمایید. در ادامه به چند مورد از شایع ترین علائم خرابی بلبرینگ کلاچ اشاره شده است:

 

۱. صداهای عجیب

شنیده شدن صداهای عجیب به هنگام فشار دادن پدال کلاچ را می توان متداول ترین علامت خراب شدن بلبرینگ کلاچ اتومبیل دانست. درون بلبرینگ کلاچ غلتک هایی وجود دارد که مقاومت بالایی دارند. این غلتک ها باید به هم نزدیک شوند. زیاد شدن فاصله این غلتک ها از هم سبب تولید صداهایی چون تق تق، سوت زدن، ساییدن، غرش و چرخش شده و به این ترتیب می توان فهمید که بلبرینگ کلاچ خودرو خراب شده است. در نظر داشته باشید که صداهای عجیب ناشی از خرابی بلبرینگ تنها در صورتی که پدال کلاچ فشار داده می شود به گوش رسیده و با برداشتن پا از روی پدال این صدا قطع می شود.

۲. لرزش پدال کلاچ

از دیگر نشانه های رایج خراب شدن بلبرینگ کلاچ، لرزش پدال کلاچ است. در حالت عادی وقتی پدال را فشار می دهید، به نرمی پایین می رود. در صورتی که هنگام فشار داردن پدال کلاچ متوجه لرزش شدید، می توان احتمال داد که بلبرینگ کلاچ اتومبیل تان خراب شده است. این لرزش به علت عدم تنظیم مناسب بلابرینگ با صفحه فشار بوده و مشابه لرزش پدال ترمز به دلیل فرسودگی دیسک ترمز است.

 

۳. مسائل مربوط به تعویض دنده

زمانی که بلبرینگ کلاچ سالم است، اهرم دنده نرم بوده و مقاومت کمی دارد. اما در صورت خرابی این قطعه، مقاومت اهرم بیشتر شده و تعویض دنده به سختی انجام می شود. این اتفاق به دلیل درگیر نشدن کامل کلاچ رخ داده و ممکن است صداهای عجیبی نیز به گوش برسد.

 

۴. کلاچ بسیار سفت

قطعات سیستم گیربکس به گونه طراحی شده اند که بتوان مدت طولانی از آن ها استفاده کرد بلبرینگ کلاچ نیز دارای ویژگی هایی است که برای استفاده طولانی مدت مناسب باشد. فرسودگی سبب از بین رفتن این خاصیت شده و به این ترتیب فشار دادن پدال کلاچ سخت تر می شود تا جایی که در عوض کردن دنده با مشکل مواجه شده و نمی توانید خودرو را حرکت دهید.

 

پیشگیری از خرابی بلبرینگ کلاچ

بلبرینگ کلاچ هر خودرویی ممکن است پس از مدتی دچار فرسودگی و خرابی شود. اما این مشکل برای برخی از اتومبیل ها بیشتر اتفاق می افتد. با این حال با رعایت برخی نکات ساده می توان تا حدی از بروز این مشکل جلوگیری کرد:

 

۱. عادات رانندگی تان را تصحیح کنید

یکی از ساده ترین راه های پیشگیری از خرابی بلبرینگ کلاچ اصلاح عادات رانندگی است. استفاده صحیح از پدال کلاچ می تواند عمر بلبرینگ کلاچ را افزایش دهد. زمانی که خودرو در حالت سکون و توقف قرار دارد، دنده را در وضعیت خلاص قرار داده و از فشار دادن پدال کلاچ خودداری کنید.

 

۲. سرویس دوره ای انجام دهید

توصیه ما این است که سرویس های دوره ای را جدی بگیرید. این روش بهترین راهکار جلوگیری از خرابی بلبرینگ کلاچ و سایر قطعات خودرو است. با انجام سرویس دوره ای عملکرد کلاچ و گیربکس به طور مرتب بررسی می شود و در صورت نیاز قطعات معیوب به موقع تعویض می شوند.



:: بازدید از این مطلب : 193
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 8 مرداد 1401 | نظرات ()