نوشته شده توسط : HPC

اهمیت عملکرد ترمز خودرو بر هیچکس پوشیده نیست. بروز اختلال در این بخش از اتومبیل ممکن است خطرات مالی و جانی برای راننده و سرنشینان خودرو و حتی عابرین پیاده یا سایر خودروها به همراه داشته باشد. از این رو توجه به وضعیت سلامت ترمزها و بررسی مرتب آن ها بسیار حائز اهمیت است. لنت های ترمز ماشین باید هر چند وقت یک بار بررسی شده و در صورت نیاز تعویض شوند. بنابراین توصیه می شود در صورت شنیدن صداهای غیر طبیعی و ناهنجار از ترمز خودرو، مسئله را جدی گرفته و به دنبال عیب یابی و رفع آن باشید.

 

البته هر صدایی که از ناحیه ترمز خودرو شنیده می شود لزوما مربوط به لنت های ترمز نبوده اما به هر حال نباید نسبت به این مسئله بی توجه بود؛ چرا که گاهی ممکن است بسیار خطرآفرین باشد. در این مطلب دلایلی که سبب ایجاد صدا در ترمز می شود و راهکارهایی برای رفع این مشکل وجود دارد را بررسی خواهیم کرد.

 

لنت های ترمز خودرو روی کالیپر و در دو طرف دیسک ترمز قرار گرفته اند. با فشار دادن پدال ترمز، فشاری که روغن ترمز درون سیستم به لنت ها وارد می کند، سبب چسبیدن آن ها به دیسک می شود. اصطکاک بین لنت و دیسک باعث کاهش سرعت خودرو می شود. به مرور زمان و با استفاده مداوم، لنت ها دچار خوردگی شده و نازک می شوند. این امر قدرت ترمزگیری را تحت تاثیر قرار داده و موجب بروز اختلال در عملکرد صحیح این سیستم می شود. ۵ میلی متر حداقل ضخامتی است که به طور تقریبی می توان برای لنت در نظر گرفت و چنانچه کمتر از آن باشد، لازم است لنت ها تعویض گردند.

 

از دیگر پارامترهایی که بر کیفیت و عملکرد سیستم ترمز خودرو تاثیرگذار است، دیسک ترمز می باشد. دیسک ترمز باید صاف و هموار بوده، تاب یا ترک نداشته و فاقد لبه باشد. همچنین برای دیسک هم مانند لنت یک ضخامت حداقلی استانداردی وجود دارد که اگر از آن مقدار کمتر شود، نیاز به تعویض دارد. بنابراین ضخامت لنت و سالم بودن دیسک دو عامل مهم و تاثیرگذار در عملکرد صحیح ترمز به شمار می روند.

 

انواع صدای لنت ترمز

صداهایی که از لنت ترمز به گوش می رسد، انواع مختلفی دارد؛ در ادامه به برخی از رایج ترین صداها و علل ایجاد آن ها اشاره خواهیم کرد:

 

شنیدن صدای تق تق

چنانچه ایرادی در سیستم ترمز وجود داشته باشد، دیسک های ترمز معیوب و یا لنت های ترمز شل باشند، صدای تق تق مانندی از ترمز به گوش می رسد.

 

شنیدن صدای خرخر

شنیده شدن صدایی شبیه خرخر علت های متفاوتی دارد؛ استفاده از لنت های بی کیفیت، تمام شدن لنت، بروز ایراد در دیسک ترمز و شکستگی یا خرابی پلوس از جمله دلایل ایجاد صدای خرخر به شمار می رود.

 

صدای سوت

اگر لنت ها تمام شوند یا از کیفیت مناسبی برخوردار نباشند، کالیپر شل باشد، دیسک ترمز و لنت بیش از حد داغ شوند، لبه دار یا خط هایی در دیسک ترمز به وجود آید ممکن است صدایی شبیه صدای سوت از قسمت ترمز ماشین به گوشتان برسد. از دیگر علت های شنیده شدن این صدا، لبه دار یا ناهموار شدن دیسک ترمز و شیشه ای و نازک شدن لنت و دیسک است.

 

صدای جیغ

یکی دیگر از انواع صدایی که وجود مشکل در سیستم ترمز را هشدار می دهد، صدای جیغ مانندی است که از این قسمت شنیده می شود؛ این صدا نشان می دهد که لنت های ترمز خودرو شما تمام شده و باید تعویض شوند.

 

صدای خراشیده شدن آهن

هرگاه صدایی شبیه خراشیده شدن آهن از ترمز شنیده شد، باید بدانید که احتمالا بر اثر فرسایش لبه هایی در دیسک ایجاد شده یا لنت بیش از حد نازک و تقریبا تمام شده است.

 

در مورد انواع صداهای شنیده شده از ترمز دو نکته مهم وجود دارد که باید به آن توجه شود:

 

۱. متداول ترین صدایی که از ترمز اتومبیل شنیده می شود، صدای سوت است. اگر از باکیفیت بودن ترمز مطمئن هستیدو می دانید که لنت ها به تازگی تعویض شده و کهنه نیستند، احتمالا لنت به درستی بر روی دیسک قرار نگرفته و سبب تولید چنین صدایی شده است. برای رفع این مشکل توصیه شده است وقتی با سرعت حدودا ۵۰ کیلومتر در حال حرکت هستید، چند بار پا را به آرامی روی پدال ترمز فشار دهید و از ترمز گرفتن محکم و شدید اجتناب کنید.

 

۲. در صورتی که صدای شدیدی شبیه خراشیده شدن آهن از ترمز به گوشتان رسید باید حتما در اولین فرصت نسبت به تعویض لنت اقدام کرده تا مانع از آسیب دیدن بیشتر دیسک شوید. اگر این صدا کم و خفیف بود یعنی ضخامت لنت کم شده و در حال اتمام است. به همین دلیل قسمت فلزی آن روی دیسک کشیده شدهو این صدا را تولید می کند. لبه دار شدن دیسک در اثر سایش نیز با تراش لبه بر طرف شده و با انجام این کار صدا قطع خواهد شد.

 

برای رفع صدای لنت ترمز چکار کنیم؟

 

برای رفع صدای لنت ترمز چکار کنیم؟

وجود ارتعاش اصلی ترین دلیلی است که می توان برای شنیده شدن صدا از ترمز در نظر گرفت. این ارتعاش در انواع ترمزها متفاوت است؛ در نوع دیسکی بین لنت و دیسک، لنت و کالیپر، کالیپر و متعلقات آن ارتعاش ایجاد می شود. در انواع کاسه ای نیز ارتعاشات معمولا بین کفشک و کاسه به وجود می آید. در ادامه روش هایی برای رفع صدای ترمز معرفی می شود:

 

۱. توجه به صدای لنت ها در هنگام ترمز گرفتن به شما در تشخیص مشکل احتمالی سیستم ترمز کمک می کند. همچنین توصیه می شود هر چند وقت یک بار ضخامت لنت و میزان شل بودن آن را بررسی کنید.

 

۲. هنگام خرید لنت حتما به اصالت کالا و کیفیت آن توجه کنید.

 

۳. اگر لنت ها را بررسی کرده و از کیفیت و نصب صحیح آن ها مطمئن هستید اما با این حال صداهای غیر عادی از ترمز خودرو می شنوید، پیشنهاد می کنیم لنت ها را از جای خود خارج کرده و پشت آن ها “شیم” نصب کنید تا از ارتعاش بین لنت و کالیپر و ایجاد صدای اضافه جلوگیری شود.

 

۴. اجزای ترمز مانند گیره ها، پین ها و فنرها به مرور زمان و تحت فشار یا دمای بالا تغییر کرده، فرسوده شده و کیفیت خود را از دست می دهند. بنابراین باید پس از مدتی تعویض شوند.

 

۵. از دیگر نکات مهم بررسی وضعیت سلامت کالیپر است. با روغن کاری و تمیز کردن کالیپر می توان صداهای اضافه ترمز و ارتعاشات را حذف یا دست کم تا حد زیادی کاهش داد. اما اگر کالیپر فرسوده شده باشد، تنها راه تعویض آن است.

 

۶. لق بودن اجزای ترمز مسئله دیگری است که باید بررسی شود تا اگر لازم است نسبت به تعویض این قطعات اقدام شود.

 

۷. اگر مدت زمان طولانی است که از خودرو خود استفاده نکرده اید، احتمال دارد دیسک ترمز زنگ زده باشد. از این رو زنگ زدگی و کثیف بودن دیسک ها عامل دیگری است که در صورت شنیدن صدا از ترمز باید مورد بررسی قرار گیرد.

 

۸. یکی دیگر از راهکارهایی که برای کاهش یا قطع صدای ترمز مورد استفاده قرار می گیرد، سمباده زدن لنت و دیسکی است که لبه دار شده و شیارهایی روی سطح آن به وجود آمده است.

 

۹. اما اگر بیش از اندازه روی سطح دیسک شیار ایجاد شده باشد، با سمباده زدن مشکل بر طرف نشده و باید دیسک تعویض گردد.

 

۱۰. نکته دیگر این که همزمان با تعویض لنت، گیره نگهدارنده آن را نیز تعویض نمایید.

 

جمع بندی

با رعایت نکاتی که در این مقاله به توضیح آن پرداختیم می توانید صدایی که از لنت ترمز اتومبیلتان به گوش می رسد را بر طرف سازید. همچنین برای تهیه قطعات مورد نیاز خود می توانید به فروشگاه اینترنتی قطعات یدکی خودرو اچ پی سی مراجعه کرده و لنت جلو ۲۰۶ تیپ ۵ کره ای، لنت جلو پراید، بلبرینگ چرخ عقب ۲۰۶، بلبرینگ چرخ جلو ۴۰۵ و سایر قطعات یدکی خودرو را با تضمین کیفیت و گارانتی مرجوعی خریداری کنید.



:: بازدید از این مطلب : 161
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 25 ارديبهشت 1402 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

نیرویی که موتور خودرو تولید می کند، توسط میله یا قطعه مکانیکی به نام پلوس که به چرخ ها متصل است، به این بخش از اتومبیل منتقل شده تا شرایط را برای حرکت خودرو مهیا سازد. حتما با همین تعریف کوتاه و ساده به اهمیت این قطعه پی خواهید برد. بدون وجود پلوس (محوری با سرعت ثابت) خودرو قادر به حرکت نبوده و نمی تواند عملکرد مناسبی داشته باشد. از این رو باید به وضعیت سلامت این قطعه توجه کرد تا در صورت بروز هرگونه مشکل، به موقع تشخیص داده و نسبت به رفع آن اقدام کرد. صداهایی که این قطعه تولید می کند، در عیب یابی و تشخیص ایرادات کمک کننده خواهد بود.

 

علائم خرابی پلوس

معیوب شدن پلوس به از کار افتادن خودرو و حرکت نکردن آن منجر می شود. این مسئله با علائم و نشانه های مختلفی همراه است که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم؛ در صورت مشاهده این علائم حتما به تعمیرکار متخصص مراجعه کرده و نسبت به تعمیر آن اقدام نمایید.

 

۱. لرزش هنگام رانندگی

لرزش خودرو هنگام رانندگی یا در حالت توقف دلایل متعددی دارد؛ از این رو ممکن است کمی شما را به شک بیندازد که آیا ایراد از پلوس است یا قطعه دیگری خراب شده است. با این حال اگر پس از عبور از یک چاله، برخورد به جدول یا اشیای دیگر لرزشی در اتومبیل خود احساس کردید، احتمال می رود که محور آسیب دیده باشد. لرزش بیش از حد، افزایش لرزش با بالا بردن سرعت و جهش های غیر عادی حین رانندگی می تواند بیانگر خراب شدن پلوس باشد. در این صورت تنها راهکار، تعویض پلوس ماشین خواهد بود. صرف نظر از این که لرزش خودرو به چه علتی ایجاد شده است، مشکل جدی بوده و باید فورا به آن رسیدگی شود. چرا که هدایت اتومبیل در این شرایط بسیار سخت و خطرناک است.

 

۲. روغنی شدن داخل یا لبه لاستیک‌ها

ساختار پلوس به این صورت است که مفصل آن یک روکش پلاستیکی حاوی روغن داشته و مانع از نشت روغن هنگام چرخش محور می شود. آسیب دیدن این روکش سبب خروج مایع روان کننده شده و فقدان این مایع خرابی پلوس را به دنبال دارد. در صورت مشاهده روغن لبه لاستیک یا درون چرخ ها، فورا جهت سرویس اتومبیل خود اقدام نمایید. در واقع نشت روغن از لاستیک پلوس نشانه خرابی این قطعه نیست اما کاهش روغن ممکن است مشکلاتی را برای پلوس خودرو به وجود آورد. بنابراین پیشنهاد می کنیم چند وقت یک بار لاستیک های پلوس را بررسی کنید تا اگر دچار نشتی شده اند، در اولین فرصت تعمیر شوند.

 

۳. صدای تق‌تق

یکی دیگر از نشانه های خراب شدن پلوس، صدای تق تق شبیه در زدن است. شنیده شدن این گونه صداها لزوما به معنای معیوب بودن پلوس نیست اما به هر حال خبر از بروز یک مشکل جدی در قطعات خودرو می دهد که به بررسی و رسیدگی فوری نیاز دارد. اگر صداهای غیر عادی بیشتر هنگام تعویض دنده شنیده می شود یا اتومبیل شما نیروی کافی برای حرکت را ندارد باید علت را در پلوس جست و جو کنید. آسیب دیدن مفصل پلوس موجب عدم انتقال درست نیرو به چرخ ها شده که معمولا با بروز این علائم همراه است.

 

۴. صدای کلیک هنگام دور زدن

‌اگر هنگام دور زدن صدای کلیک بلندی می شنوید، ممکن است مفصل پلوس خودرو شما شل شده و فرسوده باشد. در این مواقع نیز بهترین اقدام مراجعه به مراکز تعمیر خودرو جهت بررسی وضعیت توسط تعمیرکار ماهر و باتجربه است.

 

۵. عدم حرکت خودرو

گاهی اوقات ممکن است استارت زده و خودرو را در حالت دنده قرار داده باشید، صدای غیر طبیعی از موتور بشنیده نشده و اخطاری از طریق چراغ های داشبورد نشان داده نشود اما با این حال اتومبیل شما ساکن بوده و قادر به حرکت نباشد؛ در این صورت به احتمال زیاد مفصل پلوس آسیب دیده و شکسته است. در چنین شرایطی فشار دادن پدال گاز و بالا بردن دور موتور تاثیری در به حرکت درآمدن خودرو نداشته و تنها راه حل تعمیر یا تعویض پلوس خواهد بود.

 

۶. تقلای ماشین برای حرکت

به طور کلی محورهای خودرو انعطاف پذیر هستند اما خم شدگی و آسیب دیدگی آن ها می تواند بر این ویژگی اثر گذاشته و در نتیجه کیفیت حرکت اتومبیل را تحت تاثیر قرار می دهد. چنانچه پلوس خودرو دچار نقص باشد، وقتی پدال گاز را فشار می دهید احساس می کنید که ماشین تحت فشار است، نیروی موتور به خوبی به چرخ ها منتقل نمی شود و در نتیجه ماشین به کندی حرکت می کند.

 

۷. ناهماهنگی لنت ترمز

آسیب دیدگی پلوس می تواند عملکرد ترمز را نیز مختل کند و خظرات جدی برای فرد راننده و سایرین به همراه داشته باشد. چرا که در اثر بروز این مشکل لنت های ترمز ممکن است جا به جا شده و به این ترتیب ترمز اتومبیل از کار خواهد افتاد.

 

دلایل خرابی پلوس خودرو

 

دلایل خرابی پلوس

پلوس خودرو قطعه مهم و حساسی بوده و عوامل مختلفی بر آن تاثیر می گذارد. در ادامه متداول ترین دلایل خرابی پلوس را بررسی خواهیم کرد:

 

۱. روان‌سازی ضعیف پلوس

برای آن که مفصل پلوس عملکرد مناسبی داشته باشد باید به خوبی روان سازی شود. روغن کاری مناسب این مفصل خاصیت انعطاف پذیری پلوس را تقویت کرده و به حرکت بهتر ماشین کمک می کند. اگر روغن کاری به خوبی انجام نشود، علاوه بر افزایش اصطکاک و وارد شدن فشار بیشتر به پلوس، احتمال شکستن مفصل بیشتر شده و در نتیجه اتومبیل حرکت نخواهد کرد.

 

۲. لاستیک‌های فرسوده

لاستیکی شبیه چکمه بر روی مفصل پلوس کشیده شده که وظیفه محافظت از این قطعه را بر عهده دارد. این لاستیک نه تنها خللی در روان سازی مفصل ایجاد نمی کند، بلکه جلوی ورود آلودگی و ذرات گرد و غبار به داخل پلوس را می گیرد. نکته ای که باید در رابطه با این قطعه در نظر داشته باشید، طول عمر پایین آن است. اصطکاک و فشار زیاد می تواند باعث فرسودگی این لاستیک ها شود. به همین دلیل بررسی مداوم آن ها ضروری است.

 

۳. حمل بار زیاد

طراحی پلوس به گونه ای است که توانایی تحمل بار زیاد را داشته باشد. محورهای جلو و عقب خودرو وظیفه تحمل وزن ماشین و مسافران را بر عهده دارند. برقراری ارتباط بین چرخ ها و خودرو نیز مسئولیت دیگر این محورها است. پلوس ها هنگام شتاب گیری نیرو را به چرخ ها منتقل کرده و سبب چرخیدن آن ها می شود. با وجود استحکام و تحمل وزن بالای این قطعه، در صورتی که بار بیش از حد در آن قرار گیرد، ممکن است ترک برداشته یا بشکند. بنابراین برای آن که از آسیب دیدن پلوس و اتصالات آن جلوگیری شود، لازم است به محدودیت باری که کارخانه برای هر خودرو در نظر گرفته توجه کنید.

 

تعمیر پلوس و هزینه آن

پلوس قطعه ای است که هم قابل تعمیر بوده و هم می توان در صورت لزوم آن را تعویض کرد. هزینه تعمیر پلوس بسته به مدل خودرو و بخش آسیب دیده متفاوت است. برای تهیه این قطعه جهت تعویض دو راه دارید؛ می توانید به مراکز مجاز فروش قطعات خودرو مراجعه کنید و یا سرپلوس ۱۹ خار ABS پراید، سرپلوس ۱۹ خار ساده پراید، سه شاخه پلوس ۱۹ خار پراید، سرپلوس ۲۲ خار مشعلی چپ پژو ۴۰۵ و … را به شکل آنلاین از فروشگاه های اینترنتی قطعات و لوازم یدکی خودرو خریداری نمایید.

 

پیشگیری از خرابی پلوس

خرابی پلوس مشکلی است که می توان با رعایت برخی نکات ساده از بروز آن پیشگیری کرد. همه ویژگی هایی که در ادامه به آن اشاره می کنیم در در کلیه مدل های خودرو یکسان است؛ در همه ماشین ها هر چرخ دارای یک محور بوده و پلوس حفاظ لاستیکی حاوی روغن دارد. گریس موجود در این محفظه از ساییده شدن فلز روی فلز جلوگیری کرده و حفاظ لاستیکی نیز مانع از ورود آلودگی به روغن می شود. اگر این لاستیک ها فرسوده یا پاره شوند، حرکت خودرو تحت تاثیر قرار گرفته و این مسئله را با تولید صداهای غیر عادی نشان می دهد. بررسی مرتب لاستیک محافظ مفصل پلوس یکی از کم هزینه ترین و در عین حال موثرترین راه های پیشگیری از آسیب این قطعه به شمار می رود.

 

خطرات خرابی پلوس

آیا رانندگی با اتومبیلی که پلوس آن خراب شده است ایرادی دارد؟ این سوالی است که در انتهای مقاله قصد داریم به آن پاسخ دهیم. شاید اگر محور خودرو کمی خم شده باشد بتوان موقتا از آن چشم پوشی کرد و به حرکت ادامه داد تا به تعمیرگاه رسید اما در صورت آسیب کامل و جدی محور، باید حتما از ادامه دادن مسیر دست بکشید چرا که ممکن است ماشین از کنترل شما خارج شده و اتفاقات خطرناکی روی دهد.
نشتی لاستیک پلوس هر چقدر هم اندک باشد به مرور سبب کاهش مایع روان کننده می شود و ادامه رانندگی با این شرایط هزینه بیشتری نسبت به تعویض پلوس دارد. رانندگی با پلوس معیوب حتی ممکن است به وقوع تصادفات خطرناک منجر شود. لذا چک کردن مستمر و به موقع اجزای خودرو امری بسیار مهم و ضروری است.



:: بازدید از این مطلب : 145
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 9 ارديبهشت 1402 | نظرات ()