نوشته شده توسط : HPC

یکی از مشکلات رایجی که ممکن است برای خودروها پیش آید، سوختن واشر سرسیلندر است. در مقاله “علائم سوختن واشر سرسیلندر را بشناسید” نشانه های خراب شدن این قطعه را به طور کامل توضیح دادیم. در این مقاله قصد داریم به بررسی روش هایی بپردازیم که با به کار گیری آن ها می توانید از وضعیت سلامت واشر سرسیلندر اتومبیل خود مطلع شوید. به این ترتیب اگر مشکلی در این بخش از ماشینتان ایجاد شده باشد، به موقع تشخیص داده شده و بر طرف می شود. همچنین در ادامه مطلب نکاتی درباره تعویض واشر سرسیلندر خودرو گردآوری شده است که دانستن آن ضروری است.

 

تست سلامت واشر سرسیلندر

برای بررسی سالم بودن واشر سرسیلندر خودرو می توان از سه روش تست مونو اکسید کربن، آزمایش ولتاژ و کمپرس سنجی سیلندر استفاده کرد. در ادامه نحوه به کارگیری هر کدام از این روش ها را توضیح خواهیم داد:

 

تست مونو اکسید کربن واشر سرسیلندر

به کمک تست مونواکسید کردن می توان وضعیت سلامت واشر سرسیلندر را بر اساس شدت تغییر رنگ تعیین کرد. برای انجام این تست به مقداری پودر مخصوص و آب نیاز دارید. این پودرها که به بلاک تستر معروف هستند را می توان از بازار خودرو تهیه کرد. مقدار معینی از این پودرها را با ۵۰ سی سی آب ترکیب کنید تا مایعی به رنگ آبی تیره به وجود آید. در مرحله بعد با یک سرنگ مایع درون رادیاتور را خارج کرده و با ترکیب آب و بلاک تستر مخلوط کرده و خوب تکان دهید. در صورتی که این مخلوط جدید تغییر رنگی نداشته باشد و به رنگ آبی تیره متمایل به بنفش باقی بماند، می توانید از سالم بودن واشر سرسیلندر خودرو خود مطمئن شوید. اما تغییر رنگ این مایع به قرمز نشان دهنده وجود مونو اکسید کربن در آب رادیاتور بوده و تنها دلیل آن هم سوختن واشر سرسیلندر است. هر چه شدت تغییر رنگ به قرمز بیشتر باشد یعنی وضعیت واشر سرسیلندر اتومبیلتان نامناسب تر است. گاهی نیز ممکن است این تغییر رنگ از آبی به زرد باشد که باز هم بیانگر خرابی و سوختن واشر سرسیلندر می باشد.

 

روش آزمایش ولتاژ برای تشخیص سالم بودن واشر سرسیلندر

حتما می دانید که معیوب شدن واشر سرسیلندر باعث می شود موادی مثل دود و روغن از سیلندرها وارد آب رادیاتور شود. وجود این مواد مقاومت درونی و همین طور ph مایع داخل رادیاتور را تغییر می دهد. با اندازه گیری ولتاژ مایع رادیاتور به کمک یک مولتی متر می توانید از مشکلات احتمالی خودرو مطلع شوید. بدین منظور کافی است مولتی متر را در قسمت دی سی و روی عدد ۲۰ ولت تنظیم کنید. سپس سیم قرمز را به موتور خودرو متصل کرده و سیم مشکی را درون مایع رادیاتور قرار دهید. سیم قرمز معرف جریان مثبت و سیم مشکی نشان دهنده جریان منفی است. حال کافی است عدد ولتاژ عبوری که مولتی متر نمایش می دهد را بخوانید. اگر این عدد در بازه ۰.۰۱ تا ۰.۰۵بود یعنی واشر سرسیلندر ماشینتان مشکلی نداشته و سالم است. اما نمایش عدد بالای ۰.۰۷ بیانگر خرابی واشر سرسیلندر خودرو و ضروری بودن تعویض آن است. حالت بعدی زمانی است که عدد مولتی متر بین ۰.۰۵ و ۰.۰۷ باشد؛ در این صورت واشر سرسیلندر نیم سوز شده است. برای آن که دقت انجام این تست بیشتر باشد، لازم است اتومبیل را روشن کرده و صبر کنید دمای موتور تا حد روشن شدن فن بالا رود و پس از آن این آزمایش را انجام دهید. (توجه داشته باشید که تا ۰.۰۱ ولتاژ را باید به عنوان ضریب خطای این تست در نظر بگیرید.)

 

به چه نحوی باید واشر سرسیلندر خودرو را عوض کنم؟

 

روش کمپرس سنجی سیلندر برای تست سلامت واشر سرسیلندر

روش کمپرس سنجی بهترین و دقیق ترین روش برای بررسی وضعیت سلامت واشر سرسیلندر خودرو بوده و علاوه بر آن به کمک این روش می توانید از سلامت بلوک سیلندر، سوپاپ ها و رینگ های موتور نیز مطمئن شوید.
برای انجام این آزمایش ابتدا اتومبیل را روشن کرده و اجازه دهید دمای موتور بالا رود. حال باید پمپ بنزین خودرو را قطع کنید؛ این کار با برداشتن فیوز پمپ بنزین انجام می شود. در مرحله بعد باید شمع ها از مدار خارج شوند که در خودروهای انژکتوری با جدا کردن سوکت رله دوبل و در ماشین های کاربراتوری با جدا کردن وایر اصلی کوئل صورت می گیرد. نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، باز بودن مسیر ورود هوابه موتور است. چنانچه مانعی مانند فیلتر هوا بر سر منیفولد هوا وجود دارد، باید برداشته شود. همچنین در زمان انجام این آزمایش لازم است پدال گاز را تا انتها فشار دهید تا پولکی هوزینگ ورودی هوا برای ورود راحت هوا به موتور کاملا باز شود. نکته بعدی استفاده از کمپرس سنج برای هر سیلندر است. بدین منظور باید چند بار استارت زده و پس از ثابت شدن عقربه، عدد کمپرسی فشارسنج را یادداشت کنید. حال باید عددی که برای هر سیلندر نوشته اید را با یکدیگر و با کمپرسی که شرکت اعلام کرده است مقایسه کنید. چنانچه عدد آزمایش شما از عدد اعلام شده توسط شرکت کمتر بود، حتما مشکلی در سوپاپ ها، رینگ موتور، واشر سرسیلندر و یا حتی خود سرسیلندر وجود دارد و بروز این مشکل است که موجب خروج فشار درون سیلندر می شود. این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که اختلاف کمترین و بیشترین عددی که طی این آزمایش به دست آورده اید نباید از ۱۵ درصد بیشتر باشد. در صورتی که فشار یکی از سیلندرها از مقدار استاندارد بیشتر باشد احتمالا سرسیلندر روغن سوزی دارد؛ همچنین ممکن است لاستیک ساق سوپاپ معیوب شده یا گیت سوپاپ گشاد کرده باشد. اما اگر عدد کمپرس دو سیلندر به هم نزدیک و کمتر از فشار سایر سیلندرها باشد، می توان نتیجه گرفت که واشر سرسیلندر یکی از این دو سیلندر سوخته است و باید تعویض شود. (فشار کمپرس درون سیلندر برای اکثر خودروهای بنزینی ۱۰ تا ۱۴ کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.)
تست کمپرسور موتور را می توانید از طریق کیت هایی که در بازار موجود است انجام دهید. این کیت ها انواع مختلفی داشته و یک مدل از آن ها در محل شمع ماشین قرار گرفته و مدل دیگر با رزوه و پیچ شدن به موتور متصل می شوند.

 

به چه نحوی باید واشر سرسیلندر خودرو را عوض کنم؟

خراب شدن و سوختن واشر سرسیلندر خودرو نقصی نیست که خودتان بتوانید به راحتی آن را بر طرف کنید. برای تعویض واشر سرسیلندر باید حتما به مراکز تخصصی تعمیر خودرو مراجعه نمایید؛ چرا که این کار به مهارت بالا و تجهیزات و امکانات ویژه ای نیاز دارد. هر چند که می توانید در اینترنت ویدیوهای آموزشی زیادی در این باره مشاهده کنید یا با مطالعه دفترچه راهنمای اتومبیل با نحوه تعویض این قطعه آشنا شوید اما این کار جزئیات حساسی دارد که انجام اصولی آن را دشوار می سازد.
برای تعویض واشر سرسیلندر خودرو باید در مرحله اول روغن، آب و ضد یخ را تخلیه کنید. سپس با انجام تست فشار وضعیت سرسیلندر و بلوک سیلندر را از لحاظ وجود ترک و شکستگی بررسی نمایید. پس از آن نوبت به تمیز کردن سطح سیلندر و بلوک سیلندر می رسد. حال باید واشر سرسیلندر را روی بلوک سیلندر قرار داده، آن را تراز و پیچ ها را محکم کنید. پس از تعویض واشر سرسیلندر، قطعاتی که باز کرده بودید را در جای خود قرار داده و آب، روغن و ضد یخ را نیز درون مخازن مربوطه بریزید.

 

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم نکات مهمی درباره تست سلامت واشر سرسیلندر و نحوه تعویض آن به شما آموزش دهیم. شما می توانید برای خرید انواع قطعات یدکی به فروشگاه اینترنتی HPC مراجعه کرده و واشر سرسیلندر پراید، واشر سرسیلندر پیکان، واشر درب سوپاپ پیکان و … را با ضمانت اصالت کالا خریداری نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 153
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 28 خرداد 1402 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

وظیفه کلاچ در سیستم انتقال نیروی خودرو قطع و وصل کردن و کنترل نیرویی است که موتور تولید می کند. وقتی پدال کلاچ فشار می دهید، نیرو از موتور وارد جعبه دنده شده و با این کار به تعویض راحت تر دنده کمک می کند. به طور کلی در حرکت اتومبیل دیسک، صفحه کلاچ و چند قطعه دیگر نقش موثر دارند.
یکی از انواع دسته بندی ماشین ها، طبقه بندی آن ها بر اساس اتوماتیک یا دنده ای بودن گیربکس شان است؛ در خودروهای دنده ای پدال کلاچ به صفحه کلاچ وصل بوده و به ترتیب نیروی موتور به صفحه و سایر اجزای ماشین منتقل می شود. با این توضیح باید بدانید که صفحه کلاچ قطعه ای مصرفی است که پس از مدتی باید تعویض گردد. این که چه زمانی موعد تعویض صفحه کلاچ خودرو شما است و نشانه های تمام شدن صفحه کلاچ کدام است نکات حائز اهمیتی است که در ادامه این مطلب به بررسی آن ها می پردازیم.

 

عواملی که باعث کاهش عمر صفحه کلاچ می‌شوند

برای آن که بدانید آیا اکنون زمان تعویض صفحه کلاچ اتومبیلتان رسیده یا نه علائم و نشانه هایی وجود دارد که با دقت به آن ها می توانید از وضعیت صفحه کلاچ مطلع شده و از کاهش عمر این قطعه پرکاربرد جلوگیری کنید.

 

۱. درست‌ عوض نکردن دنده

یکی از نکات کوچک اما مهمی که باید هنگام تعویض دنده به آن توجه داشته باشید، فشار دادن پدال کلاچ تا انتها است. در صورت عدم انجام این کار، صفحه کلاچ آسیب خواهد دید. لذا با تعویض دنده درست می توانید تا حد زیادی از آسیب رسیدن به صفحه کلاچ خودروتان جلوگیری کنید.

 

۲. انتخاب دنده غلط

انتخاب دنده مناسب هنگام رانندگی تاثیر مستقیم در افزایش طول عمر صفحه کلاچ اتومبیل شما دارد. به عنوان مثال اگر در حال رانندگی در مسیر سر بالایی هستید باید توجه داشته باشید که دنده مناسب این شرایط، دنده سنگین (دنده یک یا دو) بوده و عدم رعایت این نکته فشار زیادی را به خودرو وارد می کند تا حدی که ممکن است به تخریب صفحه کلاچ منجر شود.

 

۳. رانندگی در ترافیک سنگین

یکی دیگر از عواملی که موجب کاهش عمر صفحه کلاچ می شود، رانندگی در ترافیک است. فرقی ندارد راننده تازه کار باشید یا قدیمی و ماهر؛ به هر حال در ترافیک های سنگین برای آن که از وقوع تصادف جلوگیری کنید، باید به ناچار پدال کلاچ را طولانی مدت نگه دارید و همین امر زمان تعویض صفحه کلاچ را جلو می اندازد.

 

۴. شتاب زیاد در حرکت

اگر با سرعت و شتاب زیادی رانندگی می کنید، نباید انتظار داشته باشید که صفحه کلاچ خودروتان عمر طولانی داشته باشد. شتاب بالا پارامتر دیگری است که بر زمان تعویض صفحه کلاچ اثر گذاشته و سبب تخریب آن می شود.

 

۵. سوار کردن تعداد زیادی سرنشینان

هر ماشین ظرفیت و توان تحمل وزن مشخصی دارد و این ظرفیت قابل افزایش نیست. بنابراین اگر تعداد سرنشینان بیشتر از حد مجاز شود، به خودرو فشار آمده و لازم است زودتر صفحه کلاچ را تعویض کنید.

 

 

نحوه تشخیص زمان تعویض صفحه کلاچ

تا این جا با عامل موثر بر زمان تعویض صفحه کلاچ آشنا شدید و می دانید که برخی عوامل مانند رانندگی در ترافیک و فشار دادن طولانی مدت کلاچ چندان تحت کنترل شما نیست اما عوامل دیگری مانند سوار کردن سرنشینان بیش از حد مجاز یا رانندگی با سرعت و شتاب بالا را می توان کنترل و رعایت کرد و به این ترتیب طول عمر صفحه کلاچ را افزایش داد. در ادامه علائمی که نشان می دهد کم کم زمان تعویض صفحه کلاچ اتومبیلتان فرا رسیده را معرفی خواهیم کرد:

 

سفتی پدال کلاچ

سفت و خشک شدن پدال کلاچ یکی از علائمی است باید جدی گرفته شود. معمولا این مسئله به دلیل از بین رفتن حالت ارتجاعی و فنری پدال کلاچ رخ داده و از نشانه های تمام شدن صفحه کلاچ خودرو است.

 

پرش پا و صدای دنده

وقتی صفحه کلاچ مستهلک و فرسوده شده باشد، هنگام رها کردن پدال کلاچ پا با سرعت به عقب پرتاب می شود. در چنین شرایطی لازم است نسبت به تعویض صفحه کلاچ اتومبیل خود اقدام کنید. همچنین اگر هنگام تعویض دنده صداهای غیر عادی به گوش رسد این احتمال وجود دارد عمر صفحه کلاچ خودرو شما به پایان رسیده باشد.

 

عدم ارتباط مناسب بین دور موتور و سرعت

در صورتی که صفحه کلاچ فرسوده و مستهلک باشد، دور موتور خودرو حین حرکت بالا می رود اما سرعت حرکت متناسب با آن تغییر نکرده و افزایش سرعت کمی نسبت به بالا رفتن دور موتور اتفاق می افتد. این مسئله نیز بیانگر فرا رسیدن زمان تعویض صفحه کلاچ اتومبیل است.

 

سخت‌شدن تعویض دنده

دشوار شدن تعویض دنده یا به عبارت دیگر درست جا نرفتن دنده از دیگر نشانه های تمام شدن صفحه کلاچ به شمار می رود.

 

لرزش خودرو در شروع حرکت

چنانچه هنگام شروع حرکت و زمانی که خودرو در وضعیت دنده یک قرار دارد، پس از برداشتن پا از پدال کلاچ اتاق ماشین شروع به لرزش کرد، فرسوده شدن و خرابی صفحه کلاچ اولین احتمالی است که می توان برای این مشکل در نظر گرفت.

 

خاموش‌نشدن خودرو

هرگاه اتومبیل را در دنده دو قرار داده و آن را رها کردید اما خاموش نشد، اولین احتمالی که باید بررسی کنید تمام شدن صفحه کلاچ است. در اکثر موارد وقتی ماشین خاموش نشده و حرکت می کند یعنی زمان تعویض صفحه کلاچ رسیده است.

 

چند نکته کاربردی درباره صفحه کلاچ

• در شهرای بزرگ به دلیل وجود ترافیک شرایط رانندگی متفاوت بوده و باید از کلاچ و ترمز به طور مداوم استفاده کنید؛ از این رو طول عمر صفحه کلاچ خودرو کمتر شده و زودتر باید نسبت به تعویض آن اقدام کنید. این مسئله در اتومبیل هایی که بیشتر در جاده های خارج از شهر تردد می کنند متفاوت بوده و چون جاده به شلوغی شهر نیست، فشار کمتری به سیستم کلاچ آمده و به این ترتیب تعویض صفحه کلاچ به تعویق می افتد. با وجود این که نمی توان قاعده و قانون مشخصی را برای زمان تعویض صفحه کلاچ در نظر گرفت و باید عوامل متعدد را بررسی کرد اما درباره اتومبیل های ایرانی می توان گفت که پس از طی ۴۵ هزار کیلومتر بهتر است سیستم کلاچ بررسی و صفحه کلاچ تعویض گردد.

 

• حتما در انتخاب مکانیک برای تعویض صفحه کلاچ خودروتان دقت کنید. چرا که امری تخصصی و حساس بوده و به مهارت و تجربه بالایی نیاز دارد. در تعویض صفحه کلاچ باید برخی نکات مهم از جمله استفاده از کاسه نمد، تنظیم درست سیم کلاچ، روغن کاری بلبرینگ و تعویض روغن گیربکس رعایت شود.

 

• در صورتی که خودرو شما نیاز به تعویض صفحه کلاچ دارد، حتما این کار را به شکل کامل و اصولی انجام داده و برای کاهش هزینه ها تنها به عوض کردن لنت های روی دیسک بسنده نکنید. ترفندهایی مانند تعویض لنت روی دیسک اثر موقتی داشته و اگر عمر صفحه کلاچ خودرو شما تمام شده باشد فقط با تعویض آن می توانید مشکل را بر طرف کنید و سایر اقدامات هزینه اضافی برایتان به همراه دارد.

 

جمع بندی

اگر به تازگی رانندگی را شروع کردید توصیه می کنیم استفاده درست از کلاچ را بیشتر تمرین کنید. به عنوان مثال حواستان باشد فشار بیش از حد به آن وارد نکرده و بی دلیل و در زمان های نامناسب به سراغ استفاده از پدال کلاچ نروید. البته رعایت این نکات محدود به رانندگان کم تجربه نبوده و افراد حرفه ای نیز باید به آن توجه داشته باشند. هر کسی که رانندگی می کند بهتر است اطلاعات کافی درباره زمان تعویض صفحه کلاچ و نشانه های خرابی آن داشته باشد تا به موقع نسبت به رفع مشکل اقدام نماید. چنانچه قصد دارید خودتان قطعات تعویضی خودرو را تهیه کنید توصیه می کنیم حتما به اصالت کالا توجه داشته باشید و از فروشگاه های معتبر خرید کنید. برند اچ پی سی یکی از برندهای قدیمی و به نام فعال در زمینه واردات قطعات یدکی خودرو بوده و فروشگاه اینترنتی لوازم یدکی HPC یکی از مراکز مطمئن برای خرید قطعات یدکی اتومبیل است. شما میتوانید بلبرینگ کلاچ روآ، بلبرینگ کلاچ پراید، بلبرینگ کلاچ ۴۰۵ و سایر قطعات یدکی را از سایت این مجموعه خریداری کنید.



:: بازدید از این مطلب : 140
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 20 خرداد 1402 | نظرات ()