نوشته شده توسط : HPC

پمپ بنزین خودرو قطعه ای است که نقش اساسی و تاثیر مستقیمی در حرکت روان اتومبیل دارد. این قطعه مقدار سوخت استاندارد و مناسب را از باک به موتور انتقال داده و به این ترتیب انرژی لازم برای حرکت را فراهم می کند. بنابراین نیم سوز و خراب شدن آن بر عملکرد خودرو تاثیر گذاشته و حرکت را مختل می کند. با معیوب شدن پمپ بنزین سوخت کافی به سیلندرها نرسیده و احتراق به درستی صورت نمی گیرد. در این مطلب هم چیز درباره نیم سوز شدن پمپ بنزین خودرو، از علائم و نشانه های بروز این مشکل تا راهکارهای پیشگیری از آن را بررسی کرده ایم؛ پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

 

کارکرد پمپ بنزین چیست؟

پمپ بنزین خودرو داخل یا نزدیک باک (مخزن سوخت) خودرو قرار داشته و برای آن که موتور به طور یکنواخت به فعالیت خود ادامه دهد، سوخت مورد نیاز را با فشار مناسب از مخزن به موتور می فرستد. تداوم این کار به ویژه حین رانندگی با سرعت بالا و در مسیرهای سربالایی بسیار حائز اهمیت است. پمپ بنزین ها دارای دو نوع مکانیکی و برقی هستند که نوع مکانیکی در ماشین های کاربراتوری و قدیمی به کار رفته و از مدل برقی در انواع مدرن تر دارای سیستم تزریق سوخت استفاده می شود. اولین خودروی دارای پمپ بنزین برقی که در دهه ۸۰ میلادی تولید شد، شورولت وگا بوده و به طور کلی می توان گفت اتومبیل های تولید شده پس از ۱۹۸۰ اغلب از پمپ بنزین برقی استفاده می کنند.

 

علائم نیم‌سوز شدن پمپ بنزین خودرو

پمپ بنزین قطعه ای مصرفی است اما نسبت به سایر قطعات مصرفی اتومبیل طول عمر بیشتری داشته و هر ۱۰۰ هزار کیلومتر نیاز به تعویض دارد. ممکن است این قطعه بر اثر استفاده معیوب و نیم سوز شود. در ادامه برخی از نشانه های نیم سوز شدن پمپ بنزین را بررسی می کنیم:

 

۱. صدای زوزه از مخزن سوخت

گاهی اوقات از پمپ بنزین صدای بلندی شبیه زوزه به گوش می رسد که می تواند نشانه نیم سوز شدن آن باشد. توجه داشته باشید که این صدا هنگام کم بودن بنزین در باک یا آلودگی آن نیز شنیده می شود و هر صدای زوزه مانندی لزوما به معنای نیم سوزن شدن پمپ بنزین نیست. همچنین نباید این صدا را با صدای وزوز خفیف و کوتاهی که گاهی شنیده می شود و طبیعی است، اشتباه بگیرید.

 

۲. استارت دشوار

یکی از دلایل بروز مشکل در روشن کردن خودرو و استارت زدن، خرابی پمپ بنزین است. چنانچه پمپ بنزین خراب شده باشد، نمی تواند بنزین را از مخزن سوخت به موتور برساند و کافی نبودن سوخت نیز روشن نشدن موتور را به دنبال دارد.

 

۳. ریپ زدن موتور

از جمله مسائلی که در اثر نیم سوز شدن پمپ بنزین به ویژه در سرعت های بالا رخ می دهد، ریپ زدن موتور است. اگر پمپ بنزین نتواند سوخت مورد نیاز موتور برای احتراق را تامین کند، ممکن است موتور ریپ زده و خاموش شود.

 

۴. خاموش شدن خودرو

یکی از دیگر نشانه های نیم سوز شدن پمپ بنزین، خاموش شدن خودرو است؛ پمپ نیم سوز بسیار داغ شده، سبب گرم شدن موتور می شود و همین امر خاموش شدن خودرو را در پی دارد.

 

۵. کم شدن قدرت خودرو

سخت شدن حرکت خودرو در شیب های تند و حمل بارهای سنگین، علامت دیگری برای نیم سوز شدن پمپ بنزین است. در موقعیت های یاد شده موتور به سوخت بیشتری نیاز داشته و عدم تامین آن موجب کاهش قدرت موتور می شود.

 

جلوگیری از نیم‌سوز شدن پمپ بنزین

 

۶. افزایش قدرت ناگهانی خودرو

تمام علائمی که تاکنون برشمردیم، در اثر نرسیدن سوخت کافی به موتور بروز پیدا می کردند در حالی که در برخی موارد نیم سوز شدن پمپ بنزین برعکس عمل کرده و بیش از حد استاندارد بنزین به موتور می فرستد. در این شرایط قدرت ماشین به طور ناگهانی افزایش می یابد.

 

۷. افزایش دفعات سوخت‌گیری

اگر نیم سوز شدن پمپ بنزین سبب ارسال سوخت بیشتر به موتور شود، مصرف سوخت خودرو افزایش یافته و به این ترتیب تعداد دفعات مراجعه به جایگاه های سوخت نیز بیشتر می شود.

 

جلوگیری از نیم‌سوز شدن پمپ بنزین

با رعایت نکات زیر می توانید مانع نیم سوز شدن پمپ بنزین اتومبیل خود شوید:

• تعویض به موقع فیلتر بنزین: با این کار مانع از ورود آلاینده ها شده و کارایی سوخت نیز حفظ می شود.

• خالی نگذاشتن باک: اجازه ندهید باک کاملا خالی شود و سپس اقدام به سوختگیری کنید؛ چرا که هنگام رانندگی اگر مقدار سوخت موجود در مخزن بنزین کافی نباشد، فشار زیادی به پمپ بنزین وارد کرده و منجر به خرابی آن می شود.

• شست و شوی انژکتورها: برای آن که فشار کمتری به پمپ بنزین وارد شود توصیه می شود به طور منظم انژکتورا را شست و شو دهید؛ این کار عملکرد انژکتورها را نیز بهبود می بخشد.

 

اگر پمپ بنزین خراب شود، چه اتفاقی می‌افتد؟

افزایش مصرف سوخت، کاهش قدرت موتور، استارت زدن دشوار و خاموش شدن موتور از جمله مشکلاتی است که در پی خراب شدن پمپ بنزین رخ می دهد.

 

چرا پمپ بنزین آسیب می‌بیند؟

سوخت یا فیلتر سوخت آلوده، نوسانات الکتریکی سیستم برق خودرو و کافی نبودن مقدار سوخت شایع ترین عواملی هستند که سبب آسیب به پمپ بنزین اتومبیل می شوند.

 

جمع بندی

همان طور که گفته شد، پمپ بنزین قطعه مصرفی بوده و به دلیل پرکاربرد بودن احتمال خرابی آن زیاد است؛ از این رو باید به منظور بهبود ایمنی و عملکرد خودرو در اولین فرصت نسبت به رفع مشکل اقدام کنید. از تبعات خرابی پمپ بنزین ریپ زدن و خاموش شدن موتور بوده که می تواند در سرعت های بالا بسیار خطرناک باشد. عدم رسیدگی به موقع سبب صدمه بیشتر به موتور و افزایش هزینه تعمیرات می گردد. تعویض پمپ بنزین ماشین کاری نیست که بتوانید شخصا انجام دهید و باید حتما آن را به یک تعمیرکار متخصص بسپارید اما می توانید خودتان پمپ و درجه داخل باک ۴۰۵ جدید، پمپ بنزین پراید کاربراتوری، پمپ و درجه داخل باک پژو ٢٠۶ و پمپ بنزین پراید انژکتور را از فروشگاه های اینترنتی یا مراکز معتبر فروش قطعات یدکی خودرو تهیه کنید.

 



:: بازدید از این مطلب : 2
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 14 مهر 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

حمل و نقل سریع و آسان را می توان هدف اولیه از تولید خودرو دانست اما با گذشت زمان و گسترش و و پیشرفت خودروسازی، اهداف دیگری نیز اضافه شد. بنابراین خودروسازان برای آن که از این بازار پررقابت عقب نمانند باید با افزودن امکانات و آپشن های مختلف درجهت تامین راحتی و آسایش بیشتر سرنشینان و راننده گام بردارند. از جمله مشکلاتی که به ویژه در تابستان بسیار آزار دهنده می شود، قابل کنترل نبودن دمای درون کابین است؛ در فصول گرم سال علاوه بر بالا رفتن دما، با نفوذ گرمایی که در اثر فعالیت موتور تولید می شود به داخل کابین، تحمل هوای درون ماشین غیر ممکن می شود. از این رو شرکت های خودروسازی برای ایجاد امکان تهویه مناسب و بهبود شرایط درون کابین دست به کار شدند و سیستم تهویه مطبوع به خودروها افزوده شد. با این مقدمه به معرفی سیستم تهویه تهویه مطبوع، بررسی بخش های مختلف آن و نحوه عملکرد این سیستم می پردازیم.

 

تاریخچه سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودروها

به طور کلی سیستم تهویه مطبوع هوای فضای داخلی خودرو را تنظیم و متعادل می سازد. درباره اولین سیستم تهویه مطبوع به کار برده شده در اتومبیل ها نظرات گوناگونی وجود دارد؛ عده ای نصب اولین بخاری در خودرو در سال ۱۹۵۰ را آغاز کاربرد این سیستم در ماشین ها می دانند و عده دیگر استفاده از نخستین سیستم تهویه را به یک دهه پیش تر و نصب آن در خودروهای پکارد آمریکایی در سال ۱۹۴۰ نسبت می دهند. شرکت بیشاپ اند بیکاپ اوهایو نسخه ابتدایی این سیستم را که فقط هوای داخل کابین را با ایجاد جریان هوا متعادل می کرد، طراحی کرد. پس از مدتی برای آن که در فصول سرد سال نیز فضای داخلی خودرو شرایط مناسبی داشته باشد، این شرکت یک بخاری نیز به سیستم تهویه خود افزود. با ایجاد این تغییرات به مرور شرکت های دیگر از جمله کادیلاک هم به کاربران این سیستم اضافه شدند. در همین زمان شرکت های دیگری نیز به طور موازی در زمینه تولید سیستم تهویه فعالیت می کردند. تا آن که در سال ۱۹۵۵ شرکت کرایسلر از سیستم تهویه مطبوع خود به نام ایترمپ در خودروهای خود رونمایی کرد. مزیت این سیستم نسبت به سیستم شرکت بیشاپ اند بیکاپ اوهایو توانایی آن در خنک کردن داخل کابین علاوه بر گرم کردن و متعادل سازی هوا بود. البته امروزه وجود سیستم تهویه مطبوع در اتومبیل دیگر به عنوان امکانات رفاهی و آپشن تلقی نشده و یک ضرورت به حساب می آید. آن چه سبب برتری یک خودرو نسبت به خودرو دیگر می شود، امکانات و قابلیت های متفاوت مانند اتوماتیک بودن است که شرکت های خودروسازی مختلف برای این سیستم در نظر می گیرند.

 

سیستم تهویه مطبوع چیست و چه وظایفی دارد؟

شاید تصور شما هم چنین باشد که سیستم تهویه مطبوع همان کولر خودرو است؛ در حالی که نقش اصلی این سیستم متعادل سازی هوای درون کابین ماشین است. علاوه بر آن گرم و سرد کردن هوای درون خودرو و تصفیه آن از طریق ایجاد جریان هوا را نیز بر عهده دارد. به طور کلی وظایف سیستم تهویه مطبوع اتومبیل به شرح ذیل است:

• دمای داخل کابین را از طریق سیستم سرمایش و گرمایش کنترل می کند.

• به کمک ایجاد جریان هوا و خشک کردن رطوبت را کنترل می کند.

• هوای درون خودرو را تصفیه کرده و شرایط متعادلی را به وجود می آورد.

به این ترتیب فضای مناسبی برای راننده و سرنشینان ایجاد شده که در تامین آرامش و حفظ تمرکز راننده و کاهش احتمال وقوع تصادف موثر است.

 

بخش‌های مختلف سیستم تهویه مطبوع خودرو

سیستم تهویه مطبوع از بخش های مختلفی تشکیل شده که پیچیدگی خاص خود را دارند و تنها محدود به کولر خودرو نمی شود؛ هر کدام از این بخش ها وظایفی را بر عهده دارند که در ادامه به بررسی آن می پردازیم:

 

کولر

از جمله اجزای اصلی سیستم تهویه مطبوع، کولر اتومبیل است؛ با وجود آن که کولر را دیرتر از بخاری به عنوان یکی از بخش های ثابت سیستم تهویه هوا به رسمیت شناختند، اما امروزه جزئی مهم و ضروری بوده و در تمام اتومبیل های تولید شده در دنیا وجود دارد. این عضو اساسی از نوع کولر گازی بوده و فضای داخلی خودرو را به کمک گاز فریون خنک می کند. کولرهایی که امروزه در ماشین ها به کار گرفته می شوند، دارای دو مدل دستی و دیجیتال هستند؛ در نوع مکانیکی و دستی از شاسی های چرخشی برای روشن و خاموش کردن و سایر تنظیمات استفاده می شود. در حالی که در نمونه مدرن تر دکمه های الکتریکی برای انجام تنظیمات تعبیه شده و اطلاعات دما بر روی صفحه نمایش قابل مشاهده است.

 

بخاری

بخاری را می توان یکی از قدیمی ترین اجزای سیستم تهویه مطبوع دانست؛ از آن جایی که این قطعه نصب و کاربری آسانی داشت، نسبت به کولر و سیستم جریان هوا نقش پررنگ تری در سیستم تهویه مطبوع پیدا کرد. بخاری رادیاتور کوچکی شبیه رادیاتور سیستم خنک کاری خودرو داشته که گرمای خود را از آب خروجی از موتور گرفته و به هوای عبوری از رادیاتور منتقل می کند. فن موجود در سیستم این هوا را از محیط گرفته و از رادیاتور عبور می دهد تا گرم شده و وارد فضای داخل کابین خودرو شود. گرمایی که بخاری تولید می کند به یخ و بخارزدایی شیشه ها نیز کمک می کند.

 

ACC

یکی دیگر از بخش های سیستم تهویه مطبوع، ACC نام دارد که تنظیم کننده دما، رطوبت و سرعت وزش باد درون کابین خودرو است. این سیستم خودکار بوده و با توجه به درخواست راننده دمای هوا و میزان وزش باد فضای داخلی اتومبیل را تنظیم می کند.

 

گرم‌کن و سرد کن صندلی‌ها

از جمله آخرین امکاناتی که به سیستم تهویه مطبوع ماشین ها اضافه شد، می توان به گرم کن و سرد کن صندلی ها اشاره کرد. در نظر داشته باشید که این آپشن جزو امکانات رفاهی ثابت در تمامی خودروها نبوده و تنها برخی از اتومبیل های موجود در بازار از داشتن این ویژگی بهره مند هستند. در مرحله اول گرم کن و پس از مدتی سرد کن به عنوان یک امکان رفاهی به سیستم تهویه مطبوع برخی از ماشین ها اضافه شد. اوایل پیدایش این قابلیت تنها برای صندلی راننده لحاظ می شد؛ پس از مدتی صندلی سرنشین کنار راننده نیز از این آپشن بهره مند شد و امروزه در بعضی موارد، گرم کن و سرد کن را در صندلی های سرنشینان ردیف عقب خودرو مشاهده می کنیم.

 

گرم‌کن فرمان

یکی از آپشن های لوکس خودرو که هنوز هم استفاده از آن چندان رایج نیست، گرم کن فرمان اتومبیل بوده که شرایط ویژه و مطلوبی را جهت رفاه بیشتر راننده ایجاد می کند.

 

اجزای سیستم تهویه مطبوع خودرو

 

اجزای سیستم تهویه مطبوع خودرو

ساختار سیستم تهویه مطبوع خودرو به شکل مدار بسته ای است که ابتدا و انتهای آن به هم رسیده اند. چنانچه خودرو مجهز به کولر، بخاری و روطبت گیر باشد، اجزای این سیستم عبارتند از:

 

کمپرسور

سیستم سرمایش داخل کابین دارای پمپ متراکم کننده گاز یا کمپرسوری است که به کمک تسمه به میل لنگ متصل شده است. این تسمه با پمپ روغن، پمپ آب و دینام نیز مرتبط بوده و انرژی مورد نیاز برای فعالیت همه این قسمت ها را از میل لنگ دریافت کرده و به هر کدام از این بخش ها می رساند.

 

رطوبت‌گیر

قطعه ای است که بین کندانسور و اوپراتور خودرو قرار می گیرد و وظیفه آن جذب قطرات آبی است که در گاز کولر وجود دارد.

 

شیر انبساط

شیر انبساط یا سوپاپ انبساط گرمایی به گونه ای تنظیم می شود که فشار ورود هوا به درون کابین را کنترل کند.

 

اوپراتور

اوپراتور یا تبخیرکننده یکی از اجزای سیستم خنک کننده کابین (کولر) بوده که در قسمت پشت داشبورد و نزدیک به سرنشین کنار راننده قرار گرفته و از لحاظ ظاهری به رادیاتور خودرو شباهت دارد.

 

کندانسور

کندانسور نوعی رادیاتور چگالنده است که مانند رادیاتور عمل می کند. این قطعه هم در سرمایش و هم گرمایش هوای داخل خودرو تاثیرگذار است.

 

فرآیند سرمایش سیستم تهویه مطبوع

در مرحله اول گاز کولر وارد کمپرسور شده و متراکم می شود؛ سپس گاز متراکم شده با فشار به سمت کندانسور هدایت می شود. با وجود آن که متراکم شدن گاز و ارسال آن به کندانسور منجر به تولید گرما می شود، جریان یافتن آن در لوله های رادیاتور ماده سرد کننده را از حالت گاز، به مایع سیال تبدیل می کند. این کار از طریق سرد شدن بخار و تبدیل آن به آب صورت می گیرد. مایع متراکم خارج شده از کندانسور وارد بخش خشک کننده شده و آب و رطوبت آن گرفته می شود. در مرحله بعد این ماده سرد کننده به سوپاپ انبساط و سپس اوپراتور رسیده و با انتقال سرمای خود به اوپراتور، دمای آن را کاهش می دهد. هوای بیرون توسط فن گرفته و به درون اوپراتور هدایت می شود. با کاهش دما این هوا خنک شده و هوای سرد وارد کابین خودرو می شود. همچنین گرمای اولیه اوپراتور مایع منبسط شده را به گاز تبدیل کرده و مجددا به کمپرسور می فرستد.

 

فرایند گرمایش سیستم تهویه مطبوع

نحوه کار گرمایشی سیستم تهویه به عملکرد سیستم خنک کننده خودرو مرتبط است. سیستم خنک کننده نقش مهمی در عملکرد بهینه موتور داشته و مایع خنک کننده با عبور از اطراف آن و جذب گرمای اضافه، مانع از بالا رفتن دما و آسیب به موتور می شود. بخشی از این گرما در فرایند گرمایش سیستم تهویه جهت فعالیت بخاری استفاده می شود. به این ترتیب که آب رادیاتور این گرما را به کندانسور منتقل کرده و فن، جریان هوا را درون کندانسور می دمد و سپس وارد کابین خودرو می شود. در مرحله آخر آب درون کندانسور به رادیاتور اصلی بر می گردد.

 

تفاوت سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک و دستی

سیستم تهویه مطبوع بسته به مدل خودرو دارای دو نوع اتوماتیک و دستی بوده و مهم ترین تفاوت آن ها در نحوه تنظیم دمای کابین است. در سیستم تهویه اتوماتیک می توان با دقت بسیار بیشتر در حد نیم درجه دمای درون کابین را تنظیم کرد. بدین صورت که سنسورها به طور مرتب دمای فضای داخلی ماشین را اندازه گیری کرده و اطلاعات را برای ECU ارسال می کنند. پردازشگر سیستم پس از تحلیل این داده ها وظیفه کنترل عملکرد پمپ، فن و سایر بخش های مدار را بر عهده دارد. در انواع پیشرفته تر سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، سنسورهای خورشیدی روی داشبورد گرمای ورودی حاصل از تابش خورشید را بررسی کرده و اگر دمای درون کابین از محدوده مشخصی بالاتر رود، به صورت خودکار فعال می شوند. قابلیت تنظیم دما برای ردیف های جلو و عقب خودرو به طور مجزا، استفاده از سرد کن و گرم کن صندلی ها و گرم کن فرمان به  صورت همزمان از جمله امکانات متنوعی است که برای سیستم های تهویه مطبوع امروزی در نظر گرفته شده است. بدیهی است که اجزای مختلف این سیستم مانند مدول بخاری ۴۰۵، تسمه کولر پراید، تسمه کولر ۲۰۶ تیپ ۵، تسمه کولر روآ پس از مدتی استفاده فرسوده و معیوب شده و ممکن است به تعویض و تعمیر نیاز داشته باشند؛ بنابراین باید بررسی دوره ای سیستم تهویه اتومبیلتان را در دستور کار قرار دهید.



:: بازدید از این مطلب : 0
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 4 مهر 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

یکی از اجزای سیستم خنک کننده خودرو فن رادیاتور است که به دستور ECU هرگاه نیاز است روشن و خاموش شده و با این کار جریان هوا را افزایش داده و موتور را خنک می کند. روشن ماندن طولانی مدت فن را یکسره شدن می نامند. این مسئله علل گوناگونی داشته و بر عملکرد موتور تاثیر می گذارد. از این رو تشخیص دقیق و به موقع اهمیت بالایی دارد. در این مطلب قرار است اطلاعات کاملی درباره دلایل یکسره شدن فن خودرو و راهکارهایی که برای رفع این مشکل وجود دارد به دست آورید.

 

فن رادیاتور چه زمانی شروع به کار می‌کند؟

برای آن که فن اتومبیل روشن شود باید دمای موتور به اندازه مشخصی برسد؛ مقدار مایع خنک کننده در جریان یا به عبارت دیگر دمای موتور، عامل موثر در خاموش و روشن شدن فن است. در دمای کمتر از ۹۳ درجه نیازی به روشن ماندن فن نیست اما با رسیدن دمای موتور به محدوده ۹۳ تا ۱۱۰ درجه سانتی گراد فن رادیاتور باید فعالیت خود را آغاز کند. به طور کلی ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از اینکه ماشین را خاموش کردید، فن باید خاموش شود؛ روشن ماندن فن پس از گذشت ۲۰ دقیقه یک نشانه جدی و مهم برای وجود مشکل در سیستم خنک کننده خودرو است که به بررسی نیاز دارد.

 

دلایل یکسره شدن فن خودرو

۱. خراب شدن سنسور دما

یکی از دلایل یکسره شدن فن، خرابی سنسور دما است. این سنسور دمای مایع خنک کننده را اندازه گیری کرده و زمان روشن شدن فن را مشخص می کند. سنسور دما نوعی ترمیستور بوده که مقاومت آن به تغییرات دما وابسته است. پروسه روشن شدن فن به این صورت است که به دنبال افزایش دما، مقاومت سنسور دمای مایع خنک کننده تغییر کرده و سیگنال آن به ECU فرستاده می شود. در این حالت فرمان روشن شدن فن صادر شده و موتور شروع به خنک شدن می کند. خراب بودن سنسور دما سبب اختلال در ارسال سیگنال درست شده و در نتیجه ممکن است فن به طور مداوم روشن بماند یا برعکس، روشن نشود. در چنین شرایطی با بررسی اتصالات یا تعویض سنسور دما مشکل بر طرف خواهد شد.

 

۲. گیر کردن رله فن

عملکرد فن رادیاتور توسط قطعه ای به نام رله فن کنترل می شود. خرابی این قطعه تاثیر مستقیم بر کارکرد فن دارد. به کمک یک ولت متر ولتاژ رله را اندازه گیری کنید؛ اگر عدد ۱۲ را مشاهده کردید، یعنی رله فن سالم بوده و اگر عدد دیگری را نشان داد به آن معنا است که این قطعه نیاز به تعویض دارد. در این صورت باید به جعبه فیوز خودرو مراجعه کنید تا محل قرارگیری رله در ماشین را یافته و آن را با قطعه سالم جایگزین نمایید.

 

۳. خراب بودن سوئیچ فن

قطعه دیگر خودرو که عملکردی مشابه سنسور دمای مایع خنک کننده دارد، سوئیچ فن بوده که به ترموستات متصل است. این قطعه با افزایش دمای موتور سیگنالی جهت فعالسازی فن به کامپیوتر ارسال می کند. در اثر معیوب شدن سوئیچ فن، فن رادیاتور یکسره شده و خاموش نخواهد شد و همین مسئله می تواند مشکلات گوناگونی را به وجود آورد.

 

۴. مشکل در ECU

ECU یا کامپیوتر ماشین را می توان مرکز کنترل فعالیت های موتور دانست؛ سیگنال هایی که از این بخش به فن رادیاتور ارسال می شود زمان بندی روشن و خاموش شدن آن را مشخص می کند. چنانچه ECU خراب شود، سیگنال ها به درستی به فن فرستاده نشده و می تواند یکسره شدن فن را به همراه داشته باشد.

 

۵. خرابی سیم‌کشی فن خودرو

اگر پس از سرد شدن موتور، فن رادیاتور همچنان روشن بود ممکن است ایراد در سیم منفی باشد. برخی موتورها دارای دو سنسور دمای مایع خنک کننده هستند؛ در این اتومبیل ها دو حالت وجود دارد:

• در صورت خرابی سنسور اول، فن با سرعت بالایی به فعالیت خود ادامه می دهد.

• در صورت آسیب دیدن سیم های عایق سنسور دوم، مادامی که موتور کار می کند، فن روشن خواهد بود.

برای این که تشخیص دهید کدام حالت اتفاق افتاده باید از یک ولت متر برای اندازه گیری جریان سیم استفاده کنید؛ عبور نکردن جریان نشان دهنده معیوب بودن سیم است.

 

۶. آسیب‌دیدگی کلاچ فن

قطعه دیگری که خراب شدن آن احتمال یکسره شدن فن رادیاتور را افزایش می دهد، کلاچ فن است. فرسودگی و خوردگی فنرهای کلاچ موجب حرکت نامنظم موتور و اختلال در کارکرد خودرو می شود.

 

۷. پایین بودن سطح مایع خنک‌کننده رادیاتور

اگر پس از خاموش کردن موتور فعالیت فن متوقف نمی شود احتمالا سطح مایع خنک کننده کافی نیست. پمپ آب خودرو مستعد نشتی بوده و همین امر سبب کاهش سطح مایع خنک کننده و خروج آن می شود. در نتیجه فن به طور مداوم روشن می ماند تا دمای موتور را در حد مطلوب نگه داشته و از آسیب جدی به موتور جلوگیری کند.

 

وقتی فن ماشین خاموش نمی‌شود چه کنیم؟

 

۸. خراب بودن رادیاتور

از جمله اتفاقات رایجی که برای شلنگ ها و لوله های رادیاتور رخ می دهد، ساییدگی، پارگی و زنگ زدگی آن ها به مرور زمان است و همسن مسئله سبب روشن ماندن مداوم فن اتومبیل می شود.

 

۹. نشتی محفظه ترموستات

یکی دیگر از مواردی که ممکن است به یکسره شدن فن ماشین منجر شود، نشتی محفظه ترموستات است.

 

۱۰. نشتی هسته بخاری

چنانچه هسته بخاری خودرو نشتی داشته باشد، دمای موتور بالا رفته و باید به ناچار فن خنک کننده روشن بماند تا دمای موتور را در محدوده متعادل نگه دارد.

 

اگر فن رادیاتور ماشین روشن بماند چه می‌شود؟

در اثر روشن ماندن طولانی مدت فن رادیاتور و یکسره شدن آن، از عمر مفید این قطعه کاسته شده و حتی ممکن است منجر به خالی شدن باتری خودرو شود. بدیهی است که با خالی شدن باتری، اتومبیل روشن نخواهد شد.

 

وقتی فن ماشین خاموش نمی‌شود چه کنیم؟

• قدم اول جدا کردن سیم پانانه منفی باتری خودرو است؛ با انجام این کار فن خاموش خواهد شد.

• در صورتی که پس از جداسازی سیم، فن همچنان روشن بود، ممکن است رله به درستی کار نکند. به کمک یک مولتی متر دیجیتال رله را بررسی کرده و چنانچه نیاز به تعویض داشت، آن را با رله جدید جایگزین کنید.

• اقدام دیگری که هنگام یکسره شدن فن باید انجام دهید بررسی سطح مایع خنک کننده است؛ در صورت کافی نبودن مایع، تا رسیدن به سطح استاندارد به محفظه بیافزایید.

• بررسی سنسور دمای مایع خنک کننده و تعویض آن در صورت لزوم، یکی دیگر از اقداماتی است که وقتی فن خاموش نمی شود باید انجام دهید.

 

چطور از یکسره شدن فن خودرو جلوگیری کنیم؟

• بررسی و تمیز کردن فن رادیاتور: وجود آلودگی در رادیاتور یکی از عوامل یکسره شدن فن خودرو به شمار می رود؛ با پاک کردن مواد زائد و کثیف از محفظه فن و پره ها می توانید مانع از روشن ماندن مداوم آن شوید.

• بررسی سیم کشی ها و منبع تغذیه فن: اگر سیم های مثبت و منفی متصل به فن پوسیده و معیوب باشند یا اتصالاتشان ضعیف شده باشد، فن خاموش نخواهد شد. بنابراین با بررسی سیم ها از بروز این اتفاق جلوگیری خواهید کرد.

• بررسی مایع خنک کننده: کافی بودن مقدار مایع خنک کننده در درست کار کردن فن و حفظ دمای مناسب موتور تاثیر مستقیم دارد.

• بررسی ECU خودرو: ECU عملکرد بخش های مختلف خودرو را کنترل کرده و با بررسی مرتب آن می توانید از صحیح ارسال سیگنال ها و فعالیت درست فن رادیاتور مطمئن شوید.

 

جمع بندی

حال که تا پایان مطلب با ما همراه بودید حتما با دلایل یکسره شدن فن خودرو، راهکارهای رفع این مشکل و اقداماتی که برای پیشگیری از بروز این مسئله باید انجام داد به خوبی آشنا شدید. چنانچه اتومبیل شما نیاز به تعویض قطعه داشت می توانید برای تهیه رله فن ۵ فیش مشکی کد ۹۰۵، مقاومت فن پراید، مدول بخاری ۴۰۵ و سایر قطعات یدکی خودرو به فروشگاه اینترنتی اچ پی سی یا مراکز معتبر فروش لوازم یدکی مراجعه نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 1
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 18 شهريور 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

یکی از اجزای سیستم خنک کننده خودرو فن رادیاتور است که به دستور ECU هرگاه نیاز است روشن و خاموش شده و با این کار جریان هوا را افزایش داده و موتور را خنک می کند. روشن ماندن طولانی مدت فن را یکسره شدن می نامند. این مسئله علل گوناگونی داشته و بر عملکرد موتور تاثیر می گذارد. از این رو تشخیص دقیق و به موقع اهمیت بالایی دارد. در این مطلب قرار است اطلاعات کاملی درباره دلایل یکسره شدن فن خودرو و راهکارهایی که برای رفع این مشکل وجود دارد به دست آورید.

 

فن رادیاتور چه زمانی شروع به کار می‌کند؟

برای آن که فن اتومبیل روشن شود باید دمای موتور به اندازه مشخصی برسد؛ مقدار مایع خنک کننده در جریان یا به عبارت دیگر دمای موتور، عامل موثر در خاموش و روشن شدن فن است. در دمای کمتر از ۹۳ درجه نیازی به روشن ماندن فن نیست اما با رسیدن دمای موتور به محدوده ۹۳ تا ۱۱۰ درجه سانتی گراد فن رادیاتور باید فعالیت خود را آغاز کند. به طور کلی ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از اینکه ماشین را خاموش کردید، فن باید خاموش شود؛ روشن ماندن فن پس از گذشت ۲۰ دقیقه یک نشانه جدی و مهم برای وجود مشکل در سیستم خنک کننده خودرو است که به بررسی نیاز دارد.

 

دلایل یکسره شدن فن خودرو

۱. خراب شدن سنسور دما

یکی از دلایل یکسره شدن فن، خرابی سنسور دما است. این سنسور دمای مایع خنک کننده را اندازه گیری کرده و زمان روشن شدن فن را مشخص می کند. سنسور دما نوعی ترمیستور بوده که مقاومت آن به تغییرات دما وابسته است. پروسه روشن شدن فن به این صورت است که به دنبال افزایش دما، مقاومت سنسور دمای مایع خنک کننده تغییر کرده و سیگنال آن به ECU فرستاده می شود. در این حالت فرمان روشن شدن فن صادر شده و موتور شروع به خنک شدن می کند. خراب بودن سنسور دما سبب اختلال در ارسال سیگنال درست شده و در نتیجه ممکن است فن به طور مداوم روشن بماند یا برعکس، روشن نشود. در چنین شرایطی با بررسی اتصالات یا تعویض سنسور دما مشکل بر طرف خواهد شد.

 

۲. گیر کردن رله فن

عملکرد فن رادیاتور توسط قطعه ای به نام رله فن کنترل می شود. خرابی این قطعه تاثیر مستقیم بر کارکرد فن دارد. به کمک یک ولت متر ولتاژ رله را اندازه گیری کنید؛ اگر عدد ۱۲ را مشاهده کردید، یعنی رله فن سالم بوده و اگر عدد دیگری را نشان داد به آن معنا است که این قطعه نیاز به تعویض دارد. در این صورت باید به جعبه فیوز خودرو مراجعه کنید تا محل قرارگیری رله در ماشین را یافته و آن را با قطعه سالم جایگزین نمایید.

 

۳. خراب بودن سوئیچ فن

قطعه دیگر خودرو که عملکردی مشابه سنسور دمای مایع خنک کننده دارد، سوئیچ فن بوده که به ترموستات متصل است. این قطعه با افزایش دمای موتور سیگنالی جهت فعالسازی فن به کامپیوتر ارسال می کند. در اثر معیوب شدن سوئیچ فن، فن رادیاتور یکسره شده و خاموش نخواهد شد و همین مسئله می تواند مشکلات گوناگونی را به وجود آورد.

 

۴. مشکل در ECU

ECU یا کامپیوتر ماشین را می توان مرکز کنترل فعالیت های موتور دانست؛ سیگنال هایی که از این بخش به فن رادیاتور ارسال می شود زمان بندی روشن و خاموش شدن آن را مشخص می کند. چنانچه ECU خراب شود، سیگنال ها به درستی به فن فرستاده نشده و می تواند یکسره شدن فن را به همراه داشته باشد.

 

۵. خرابی سیم‌کشی فن خودرو

اگر پس از سرد شدن موتور، فن رادیاتور همچنان روشن بود ممکن است ایراد در سیم منفی باشد. برخی موتورها دارای دو سنسور دمای مایع خنک کننده هستند؛ در این اتومبیل ها دو حالت وجود دارد:

• در صورت خرابی سنسور اول، فن با سرعت بالایی به فعالیت خود ادامه می دهد.

• در صورت آسیب دیدن سیم های عایق سنسور دوم، مادامی که موتور کار می کند، فن روشن خواهد بود.

برای این که تشخیص دهید کدام حالت اتفاق افتاده باید از یک ولت متر برای اندازه گیری جریان سیم استفاده کنید؛ عبور نکردن جریان نشان دهنده معیوب بودن سیم است.

 

۶. آسیب‌دیدگی کلاچ فن

قطعه دیگری که خراب شدن آن احتمال یکسره شدن فن رادیاتور را افزایش می دهد، کلاچ فن است. فرسودگی و خوردگی فنرهای کلاچ موجب حرکت نامنظم موتور و اختلال در کارکرد خودرو می شود.

 

۷. پایین بودن سطح مایع خنک‌کننده رادیاتور

اگر پس از خاموش کردن موتور فعالیت فن متوقف نمی شود احتمالا سطح مایع خنک کننده کافی نیست. پمپ آب خودرو مستعد نشتی بوده و همین امر سبب کاهش سطح مایع خنک کننده و خروج آن می شود. در نتیجه فن به طور مداوم روشن می ماند تا دمای موتور را در حد مطلوب نگه داشته و از آسیب جدی به موتور جلوگیری کند.

 

وقتی فن ماشین خاموش نمی‌شود چه کنیم؟

 

۸. خراب بودن رادیاتور

از جمله اتفاقات رایجی که برای شلنگ ها و لوله های رادیاتور رخ می دهد، ساییدگی، پارگی و زنگ زدگی آن ها به مرور زمان است و همسن مسئله سبب روشن ماندن مداوم فن اتومبیل می شود.

 

۹. نشتی محفظه ترموستات

یکی دیگر از مواردی که ممکن است به یکسره شدن فن ماشین منجر شود، نشتی محفظه ترموستات است.

 

۱۰. نشتی هسته بخاری

چنانچه هسته بخاری خودرو نشتی داشته باشد، دمای موتور بالا رفته و باید به ناچار فن خنک کننده روشن بماند تا دمای موتور را در محدوده متعادل نگه دارد.

 

اگر فن رادیاتور ماشین روشن بماند چه می‌شود؟

در اثر روشن ماندن طولانی مدت فن رادیاتور و یکسره شدن آن، از عمر مفید این قطعه کاسته شده و حتی ممکن است منجر به خالی شدن باتری خودرو شود. بدیهی است که با خالی شدن باتری، اتومبیل روشن نخواهد شد.

 

وقتی فن ماشین خاموش نمی‌شود چه کنیم؟

• قدم اول جدا کردن سیم پانانه منفی باتری خودرو است؛ با انجام این کار فن خاموش خواهد شد.

• در صورتی که پس از جداسازی سیم، فن همچنان روشن بود، ممکن است رله به درستی کار نکند. به کمک یک مولتی متر دیجیتال رله را بررسی کرده و چنانچه نیاز به تعویض داشت، آن را با رله جدید جایگزین کنید.

• اقدام دیگری که هنگام یکسره شدن فن باید انجام دهید بررسی سطح مایع خنک کننده است؛ در صورت کافی نبودن مایع، تا رسیدن به سطح استاندارد به محفظه بیافزایید.

• بررسی سنسور دمای مایع خنک کننده و تعویض آن در صورت لزوم، یکی دیگر از اقداماتی است که وقتی فن خاموش نمی شود باید انجام دهید.

 

چطور از یکسره شدن فن خودرو جلوگیری کنیم؟

• بررسی و تمیز کردن فن رادیاتور: وجود آلودگی در رادیاتور یکی از عوامل یکسره شدن فن خودرو به شمار می رود؛ با پاک کردن مواد زائد و کثیف از محفظه فن و پره ها می توانید مانع از روشن ماندن مداوم آن شوید.

• بررسی سیم کشی ها و منبع تغذیه فن: اگر سیم های مثبت و منفی متصل به فن پوسیده و معیوب باشند یا اتصالاتشان ضعیف شده باشد، فن خاموش نخواهد شد. بنابراین با بررسی سیم ها از بروز این اتفاق جلوگیری خواهید کرد.

• بررسی مایع خنک کننده: کافی بودن مقدار مایع خنک کننده در درست کار کردن فن و حفظ دمای مناسب موتور تاثیر مستقیم دارد.

• بررسی ECU خودرو: ECU عملکرد بخش های مختلف خودرو را کنترل کرده و با بررسی مرتب آن می توانید از صحیح ارسال سیگنال ها و فعالیت درست فن رادیاتور مطمئن شوید.

 

جمع بندی

حال که تا پایان مطلب با ما همراه بودید حتما با دلایل یکسره شدن فن خودرو، راهکارهای رفع این مشکل و اقداماتی که برای پیشگیری از بروز این مسئله باید انجام داد به خوبی آشنا شدید. چنانچه اتومبیل شما نیاز به تعویض قطعه داشت می توانید برای تهیه رله فن ۵ فیش مشکی کد ۹۰۵، مقاومت فن پراید، مدول بخاری ۴۰۵ و سایر قطعات یدکی خودرو به فروشگاه اینترنتی اچ پی سی یا مراکز معتبر فروش لوازم یدکی مراجعه نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 1
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 18 شهريور 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

یکی از اجزای سیستم خنک کننده خودرو فن رادیاتور است که به دستور ECU هرگاه نیاز است روشن و خاموش شده و با این کار جریان هوا را افزایش داده و موتور را خنک می کند. روشن ماندن طولانی مدت فن را یکسره شدن می نامند. این مسئله علل گوناگونی داشته و بر عملکرد موتور تاثیر می گذارد. از این رو تشخیص دقیق و به موقع اهمیت بالایی دارد. در این مطلب قرار است اطلاعات کاملی درباره دلایل یکسره شدن فن خودرو و راهکارهایی که برای رفع این مشکل وجود دارد به دست آورید.

 

فن رادیاتور چه زمانی شروع به کار می‌کند؟

برای آن که فن اتومبیل روشن شود باید دمای موتور به اندازه مشخصی برسد؛ مقدار مایع خنک کننده در جریان یا به عبارت دیگر دمای موتور، عامل موثر در خاموش و روشن شدن فن است. در دمای کمتر از ۹۳ درجه نیازی به روشن ماندن فن نیست اما با رسیدن دمای موتور به محدوده ۹۳ تا ۱۱۰ درجه سانتی گراد فن رادیاتور باید فعالیت خود را آغاز کند. به طور کلی ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از اینکه ماشین را خاموش کردید، فن باید خاموش شود؛ روشن ماندن فن پس از گذشت ۲۰ دقیقه یک نشانه جدی و مهم برای وجود مشکل در سیستم خنک کننده خودرو است که به بررسی نیاز دارد.

 

دلایل یکسره شدن فن خودرو

۱. خراب شدن سنسور دما

یکی از دلایل یکسره شدن فن، خرابی سنسور دما است. این سنسور دمای مایع خنک کننده را اندازه گیری کرده و زمان روشن شدن فن را مشخص می کند. سنسور دما نوعی ترمیستور بوده که مقاومت آن به تغییرات دما وابسته است. پروسه روشن شدن فن به این صورت است که به دنبال افزایش دما، مقاومت سنسور دمای مایع خنک کننده تغییر کرده و سیگنال آن به ECU فرستاده می شود. در این حالت فرمان روشن شدن فن صادر شده و موتور شروع به خنک شدن می کند. خراب بودن سنسور دما سبب اختلال در ارسال سیگنال درست شده و در نتیجه ممکن است فن به طور مداوم روشن بماند یا برعکس، روشن نشود. در چنین شرایطی با بررسی اتصالات یا تعویض سنسور دما مشکل بر طرف خواهد شد.

 

۲. گیر کردن رله فن

عملکرد فن رادیاتور توسط قطعه ای به نام رله فن کنترل می شود. خرابی این قطعه تاثیر مستقیم بر کارکرد فن دارد. به کمک یک ولت متر ولتاژ رله را اندازه گیری کنید؛ اگر عدد ۱۲ را مشاهده کردید، یعنی رله فن سالم بوده و اگر عدد دیگری را نشان داد به آن معنا است که این قطعه نیاز به تعویض دارد. در این صورت باید به جعبه فیوز خودرو مراجعه کنید تا محل قرارگیری رله در ماشین را یافته و آن را با قطعه سالم جایگزین نمایید.

 

۳. خراب بودن سوئیچ فن

قطعه دیگر خودرو که عملکردی مشابه سنسور دمای مایع خنک کننده دارد، سوئیچ فن بوده که به ترموستات متصل است. این قطعه با افزایش دمای موتور سیگنالی جهت فعالسازی فن به کامپیوتر ارسال می کند. در اثر معیوب شدن سوئیچ فن، فن رادیاتور یکسره شده و خاموش نخواهد شد و همین مسئله می تواند مشکلات گوناگونی را به وجود آورد.

 

۴. مشکل در ECU

ECU یا کامپیوتر ماشین را می توان مرکز کنترل فعالیت های موتور دانست؛ سیگنال هایی که از این بخش به فن رادیاتور ارسال می شود زمان بندی روشن و خاموش شدن آن را مشخص می کند. چنانچه ECU خراب شود، سیگنال ها به درستی به فن فرستاده نشده و می تواند یکسره شدن فن را به همراه داشته باشد.

 

۵. خرابی سیم‌کشی فن خودرو

اگر پس از سرد شدن موتور، فن رادیاتور همچنان روشن بود ممکن است ایراد در سیم منفی باشد. برخی موتورها دارای دو سنسور دمای مایع خنک کننده هستند؛ در این اتومبیل ها دو حالت وجود دارد:

• در صورت خرابی سنسور اول، فن با سرعت بالایی به فعالیت خود ادامه می دهد.

• در صورت آسیب دیدن سیم های عایق سنسور دوم، مادامی که موتور کار می کند، فن روشن خواهد بود.

برای این که تشخیص دهید کدام حالت اتفاق افتاده باید از یک ولت متر برای اندازه گیری جریان سیم استفاده کنید؛ عبور نکردن جریان نشان دهنده معیوب بودن سیم است.

 

۶. آسیب‌دیدگی کلاچ فن

قطعه دیگری که خراب شدن آن احتمال یکسره شدن فن رادیاتور را افزایش می دهد، کلاچ فن است. فرسودگی و خوردگی فنرهای کلاچ موجب حرکت نامنظم موتور و اختلال در کارکرد خودرو می شود.

 

۷. پایین بودن سطح مایع خنک‌کننده رادیاتور

اگر پس از خاموش کردن موتور فعالیت فن متوقف نمی شود احتمالا سطح مایع خنک کننده کافی نیست. پمپ آب خودرو مستعد نشتی بوده و همین امر سبب کاهش سطح مایع خنک کننده و خروج آن می شود. در نتیجه فن به طور مداوم روشن می ماند تا دمای موتور را در حد مطلوب نگه داشته و از آسیب جدی به موتور جلوگیری کند.

 

وقتی فن ماشین خاموش نمی‌شود چه کنیم؟

 

۸. خراب بودن رادیاتور

از جمله اتفاقات رایجی که برای شلنگ ها و لوله های رادیاتور رخ می دهد، ساییدگی، پارگی و زنگ زدگی آن ها به مرور زمان است و همسن مسئله سبب روشن ماندن مداوم فن اتومبیل می شود.

 

۹. نشتی محفظه ترموستات

یکی دیگر از مواردی که ممکن است به یکسره شدن فن ماشین منجر شود، نشتی محفظه ترموستات است.

 

۱۰. نشتی هسته بخاری

چنانچه هسته بخاری خودرو نشتی داشته باشد، دمای موتور بالا رفته و باید به ناچار فن خنک کننده روشن بماند تا دمای موتور را در محدوده متعادل نگه دارد.

 

اگر فن رادیاتور ماشین روشن بماند چه می‌شود؟

در اثر روشن ماندن طولانی مدت فن رادیاتور و یکسره شدن آن، از عمر مفید این قطعه کاسته شده و حتی ممکن است منجر به خالی شدن باتری خودرو شود. بدیهی است که با خالی شدن باتری، اتومبیل روشن نخواهد شد.

 

وقتی فن ماشین خاموش نمی‌شود چه کنیم؟

• قدم اول جدا کردن سیم پانانه منفی باتری خودرو است؛ با انجام این کار فن خاموش خواهد شد.

• در صورتی که پس از جداسازی سیم، فن همچنان روشن بود، ممکن است رله به درستی کار نکند. به کمک یک مولتی متر دیجیتال رله را بررسی کرده و چنانچه نیاز به تعویض داشت، آن را با رله جدید جایگزین کنید.

• اقدام دیگری که هنگام یکسره شدن فن باید انجام دهید بررسی سطح مایع خنک کننده است؛ در صورت کافی نبودن مایع، تا رسیدن به سطح استاندارد به محفظه بیافزایید.

• بررسی سنسور دمای مایع خنک کننده و تعویض آن در صورت لزوم، یکی دیگر از اقداماتی است که وقتی فن خاموش نمی شود باید انجام دهید.

 

چطور از یکسره شدن فن خودرو جلوگیری کنیم؟

• بررسی و تمیز کردن فن رادیاتور: وجود آلودگی در رادیاتور یکی از عوامل یکسره شدن فن خودرو به شمار می رود؛ با پاک کردن مواد زائد و کثیف از محفظه فن و پره ها می توانید مانع از روشن ماندن مداوم آن شوید.

• بررسی سیم کشی ها و منبع تغذیه فن: اگر سیم های مثبت و منفی متصل به فن پوسیده و معیوب باشند یا اتصالاتشان ضعیف شده باشد، فن خاموش نخواهد شد. بنابراین با بررسی سیم ها از بروز این اتفاق جلوگیری خواهید کرد.

• بررسی مایع خنک کننده: کافی بودن مقدار مایع خنک کننده در درست کار کردن فن و حفظ دمای مناسب موتور تاثیر مستقیم دارد.

• بررسی ECU خودرو: ECU عملکرد بخش های مختلف خودرو را کنترل کرده و با بررسی مرتب آن می توانید از صحیح ارسال سیگنال ها و فعالیت درست فن رادیاتور مطمئن شوید.

 

جمع بندی

حال که تا پایان مطلب با ما همراه بودید حتما با دلایل یکسره شدن فن خودرو، راهکارهای رفع این مشکل و اقداماتی که برای پیشگیری از بروز این مسئله باید انجام داد به خوبی آشنا شدید. چنانچه اتومبیل شما نیاز به تعویض قطعه داشت می توانید برای تهیه رله فن ۵ فیش مشکی کد ۹۰۵، مقاومت فن پراید، مدول بخاری ۴۰۵ و سایر قطعات یدکی خودرو به فروشگاه اینترنتی اچ پی سی یا مراکز معتبر فروش لوازم یدکی مراجعه نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 1
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 18 شهريور 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

یکی از اجزای سیستم خنک کننده خودرو فن رادیاتور است که به دستور ECU هرگاه نیاز است روشن و خاموش شده و با این کار جریان هوا را افزایش داده و موتور را خنک می کند. روشن ماندن طولانی مدت فن را یکسره شدن می نامند. این مسئله علل گوناگونی داشته و بر عملکرد موتور تاثیر می گذارد. از این رو تشخیص دقیق و به موقع اهمیت بالایی دارد. در این مطلب قرار است اطلاعات کاملی درباره دلایل یکسره شدن فن خودرو و راهکارهایی که برای رفع این مشکل وجود دارد به دست آورید.

 

فن رادیاتور چه زمانی شروع به کار می‌کند؟

برای آن که فن اتومبیل روشن شود باید دمای موتور به اندازه مشخصی برسد؛ مقدار مایع خنک کننده در جریان یا به عبارت دیگر دمای موتور، عامل موثر در خاموش و روشن شدن فن است. در دمای کمتر از ۹۳ درجه نیازی به روشن ماندن فن نیست اما با رسیدن دمای موتور به محدوده ۹۳ تا ۱۱۰ درجه سانتی گراد فن رادیاتور باید فعالیت خود را آغاز کند. به طور کلی ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از اینکه ماشین را خاموش کردید، فن باید خاموش شود؛ روشن ماندن فن پس از گذشت ۲۰ دقیقه یک نشانه جدی و مهم برای وجود مشکل در سیستم خنک کننده خودرو است که به بررسی نیاز دارد.

 

دلایل یکسره شدن فن خودرو

۱. خراب شدن سنسور دما

یکی از دلایل یکسره شدن فن، خرابی سنسور دما است. این سنسور دمای مایع خنک کننده را اندازه گیری کرده و زمان روشن شدن فن را مشخص می کند. سنسور دما نوعی ترمیستور بوده که مقاومت آن به تغییرات دما وابسته است. پروسه روشن شدن فن به این صورت است که به دنبال افزایش دما، مقاومت سنسور دمای مایع خنک کننده تغییر کرده و سیگنال آن به ECU فرستاده می شود. در این حالت فرمان روشن شدن فن صادر شده و موتور شروع به خنک شدن می کند. خراب بودن سنسور دما سبب اختلال در ارسال سیگنال درست شده و در نتیجه ممکن است فن به طور مداوم روشن بماند یا برعکس، روشن نشود. در چنین شرایطی با بررسی اتصالات یا تعویض سنسور دما مشکل بر طرف خواهد شد.

 

۲. گیر کردن رله فن

عملکرد فن رادیاتور توسط قطعه ای به نام رله فن کنترل می شود. خرابی این قطعه تاثیر مستقیم بر کارکرد فن دارد. به کمک یک ولت متر ولتاژ رله را اندازه گیری کنید؛ اگر عدد ۱۲ را مشاهده کردید، یعنی رله فن سالم بوده و اگر عدد دیگری را نشان داد به آن معنا است که این قطعه نیاز به تعویض دارد. در این صورت باید به جعبه فیوز خودرو مراجعه کنید تا محل قرارگیری رله در ماشین را یافته و آن را با قطعه سالم جایگزین نمایید.

 

۳. خراب بودن سوئیچ فن

قطعه دیگر خودرو که عملکردی مشابه سنسور دمای مایع خنک کننده دارد، سوئیچ فن بوده که به ترموستات متصل است. این قطعه با افزایش دمای موتور سیگنالی جهت فعالسازی فن به کامپیوتر ارسال می کند. در اثر معیوب شدن سوئیچ فن، فن رادیاتور یکسره شده و خاموش نخواهد شد و همین مسئله می تواند مشکلات گوناگونی را به وجود آورد.

 

۴. مشکل در ECU

ECU یا کامپیوتر ماشین را می توان مرکز کنترل فعالیت های موتور دانست؛ سیگنال هایی که از این بخش به فن رادیاتور ارسال می شود زمان بندی روشن و خاموش شدن آن را مشخص می کند. چنانچه ECU خراب شود، سیگنال ها به درستی به فن فرستاده نشده و می تواند یکسره شدن فن را به همراه داشته باشد.

 

۵. خرابی سیم‌کشی فن خودرو

اگر پس از سرد شدن موتور، فن رادیاتور همچنان روشن بود ممکن است ایراد در سیم منفی باشد. برخی موتورها دارای دو سنسور دمای مایع خنک کننده هستند؛ در این اتومبیل ها دو حالت وجود دارد:

• در صورت خرابی سنسور اول، فن با سرعت بالایی به فعالیت خود ادامه می دهد.

• در صورت آسیب دیدن سیم های عایق سنسور دوم، مادامی که موتور کار می کند، فن روشن خواهد بود.

برای این که تشخیص دهید کدام حالت اتفاق افتاده باید از یک ولت متر برای اندازه گیری جریان سیم استفاده کنید؛ عبور نکردن جریان نشان دهنده معیوب بودن سیم است.

 

۶. آسیب‌دیدگی کلاچ فن

قطعه دیگری که خراب شدن آن احتمال یکسره شدن فن رادیاتور را افزایش می دهد، کلاچ فن است. فرسودگی و خوردگی فنرهای کلاچ موجب حرکت نامنظم موتور و اختلال در کارکرد خودرو می شود.

 

۷. پایین بودن سطح مایع خنک‌کننده رادیاتور

اگر پس از خاموش کردن موتور فعالیت فن متوقف نمی شود احتمالا سطح مایع خنک کننده کافی نیست. پمپ آب خودرو مستعد نشتی بوده و همین امر سبب کاهش سطح مایع خنک کننده و خروج آن می شود. در نتیجه فن به طور مداوم روشن می ماند تا دمای موتور را در حد مطلوب نگه داشته و از آسیب جدی به موتور جلوگیری کند.

 

وقتی فن ماشین خاموش نمی‌شود چه کنیم؟

 

۸. خراب بودن رادیاتور

از جمله اتفاقات رایجی که برای شلنگ ها و لوله های رادیاتور رخ می دهد، ساییدگی، پارگی و زنگ زدگی آن ها به مرور زمان است و همسن مسئله سبب روشن ماندن مداوم فن اتومبیل می شود.

 

۹. نشتی محفظه ترموستات

یکی دیگر از مواردی که ممکن است به یکسره شدن فن ماشین منجر شود، نشتی محفظه ترموستات است.

 

۱۰. نشتی هسته بخاری

چنانچه هسته بخاری خودرو نشتی داشته باشد، دمای موتور بالا رفته و باید به ناچار فن خنک کننده روشن بماند تا دمای موتور را در محدوده متعادل نگه دارد.

 

اگر فن رادیاتور ماشین روشن بماند چه می‌شود؟

در اثر روشن ماندن طولانی مدت فن رادیاتور و یکسره شدن آن، از عمر مفید این قطعه کاسته شده و حتی ممکن است منجر به خالی شدن باتری خودرو شود. بدیهی است که با خالی شدن باتری، اتومبیل روشن نخواهد شد.

 

وقتی فن ماشین خاموش نمی‌شود چه کنیم؟

• قدم اول جدا کردن سیم پانانه منفی باتری خودرو است؛ با انجام این کار فن خاموش خواهد شد.

• در صورتی که پس از جداسازی سیم، فن همچنان روشن بود، ممکن است رله به درستی کار نکند. به کمک یک مولتی متر دیجیتال رله را بررسی کرده و چنانچه نیاز به تعویض داشت، آن را با رله جدید جایگزین کنید.

• اقدام دیگری که هنگام یکسره شدن فن باید انجام دهید بررسی سطح مایع خنک کننده است؛ در صورت کافی نبودن مایع، تا رسیدن به سطح استاندارد به محفظه بیافزایید.

• بررسی سنسور دمای مایع خنک کننده و تعویض آن در صورت لزوم، یکی دیگر از اقداماتی است که وقتی فن خاموش نمی شود باید انجام دهید.

 

چطور از یکسره شدن فن خودرو جلوگیری کنیم؟

• بررسی و تمیز کردن فن رادیاتور: وجود آلودگی در رادیاتور یکی از عوامل یکسره شدن فن خودرو به شمار می رود؛ با پاک کردن مواد زائد و کثیف از محفظه فن و پره ها می توانید مانع از روشن ماندن مداوم آن شوید.

• بررسی سیم کشی ها و منبع تغذیه فن: اگر سیم های مثبت و منفی متصل به فن پوسیده و معیوب باشند یا اتصالاتشان ضعیف شده باشد، فن خاموش نخواهد شد. بنابراین با بررسی سیم ها از بروز این اتفاق جلوگیری خواهید کرد.

• بررسی مایع خنک کننده: کافی بودن مقدار مایع خنک کننده در درست کار کردن فن و حفظ دمای مناسب موتور تاثیر مستقیم دارد.

• بررسی ECU خودرو: ECU عملکرد بخش های مختلف خودرو را کنترل کرده و با بررسی مرتب آن می توانید از صحیح ارسال سیگنال ها و فعالیت درست فن رادیاتور مطمئن شوید.

 

جمع بندی

حال که تا پایان مطلب با ما همراه بودید حتما با دلایل یکسره شدن فن خودرو، راهکارهای رفع این مشکل و اقداماتی که برای پیشگیری از بروز این مسئله باید انجام داد به خوبی آشنا شدید. چنانچه اتومبیل شما نیاز به تعویض قطعه داشت می توانید برای تهیه رله فن ۵ فیش مشکی کد ۹۰۵، مقاومت فن پراید، مدول بخاری ۴۰۵ و سایر قطعات یدکی خودرو به فروشگاه اینترنتی اچ پی سی یا مراکز معتبر فروش لوازم یدکی مراجعه نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 0
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 18 شهريور 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

یکی از نکات مهم در سلامت موتور و گیربکس، نحوه صحیح تعویض دنده از سنگین به سبک است؛ چنانچه این کار به درستی انجام نشود، پس از مدتی اثرات منفی آن بر بخش های مختلف خودرو را مشاهده خواهید کرد. آسیبی که به دلیل تعویض نادرست دنده به قسمت های اصلی خودرو وارد می شود، می تواند هزینه گزافی را به شما تحمیل کند. بنابراین تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا با اصول تعویض دنده و نکات ضروری در حفظ سلامت گیربکس خودرو آشنا شوید.

 

بهترین زمان تعویض دنده

پارامترهای گوناگونی بر تعیین زمان مناسب تعویض دنده تاثیرگذارند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به نوع خودرو، سیستم گیربکس، شرایط جاده و سرعت حرکت خودرو اشاره کرد. در جدول زیر بهترین زمان برای تعویض دنده در شرایط متفاوت را بررسی کرده ایم. گرچه این اعداد تقریبی بوده و تسلط راننده بر ماشین نیز عامل مهم دیگری است که هنگام عوض کردن دنده باید در نظر گرفته شود.
توجه داشته باشید که این جدول تنها مربوط به خودروهای دنده ای بوده و برای اتومبیل های دارای گیربکس اتومات فرایند تعویض دنده توسط سیستم خودرو انجام می شود. اگر قصد تعویض دنده از D به R یا برعکس را دارید باید ابتدا متوقف شده، سپس دنده را تعویض کرده و گاز دهید.

 

بهترین زمان تعویض دنده

 

به طور کلی می توان گفت زمانی که دور موتور به ۳۰۰۰ دور در دقیقه برسد، وقت آن است نسبت به تعویض دنده اقدام کنید.

 

نحوه صحیح تعویض دنده

از جمله عوارض تعویض نادرست دنده می توان به عملکرد ضعیف موتور، آسیب دیدگی گیربکس و اتلاف توان پیشرانه اشاره کرد. آشنایی با مراحل صحیح و اصولی تعویض دنده به جلوگیری از بروز این مشکلات کمک می کند:

• ابتدا باید پا را تا انتها روی پدال کلاچ فشار دهید؛ در این حالت صفحه گلاچ از دیسک کلاچ جدا شده و مانع از انتقال قدرت از موتور به گیربکس می شود.

• اکنون باید دنده مناسب را انتخاب کنید؛ قرارگیری دنده ها در گیربکس به صورت عمودی بوده و برای تغییر دنده کافی است دسته دنده را به بالا یا پایین حرکت دهید.

• در این مرحله باید پا را به آرامی از روی پدال کلاچ بردارید تا اتصال صفحه کلاچ به دیسک برقرار شده و قدرت از موتور به گیربکس منتقل شود.

• حال که دنده را عوض کردید سرعت را به آرامی و پیوسته زیاد کنید تا به حد مطلوب برسد. با این کار از سرریز شدن موتور جلوگیری کرده و به بهینه ترین شکل ممکن از سیستم انتقال قدرت خودرو استفاده می کنید.

 

سبک کردن دنده

تغییر دنده از دنده های پایین تر به دنده های بالاتر را سبک کردن دنده می گویند که به نام «شیفتینگ سبک» یا «شیفتینگ اقتصادی» نیز شناخته می شود. دنده ماشین را باید متناسب با سرعت حرکت و شرایط جاده تعیین کرد تا موتور در وضعیت بهینه ای فعالیت کرده و دور موتور نیز در بهترین حالت خود قرار داشته باشد. نکته مهمی که باید در رابطه با سبک کردن دنده در نظر بگیرید، تشخیص زمان این کار است؛ حداکثری شدن دور موتور در سرعت های پایین به معنای فرارسیدن زمان تعویض دنده به شماره بالاتر است.

 

روش صحیح سبک کردن دنده

برای شیفتینگ سبک درست و اصولی دنده باید ابتدا پدال کلاچ را تا انتها فشار دهید و سپس دنده را به یک شماره بالاتر تغییر دهید. در این زمان باید به گاز دادن آرام و مداوم ادامه دهید تا به مرور سرعت خودرو افزایش یافته و متناسب با دنده انتخابی باشد.

 

در چه مواقعی به دنده سبک نیاز داریم؟

• مسیرهای شهری

• سرعت پایین

• ترافیک

• حرکت در مسیرهای دارای شیب کم

 

اشتباهات دردسرساز در تعویض دنده

 

سنگین کردن دنده

در مقابل سبک کردن دنده، مفهومی به نام سنگین کردن دنده وجود دارد که به معنای رفتن از دنده های بالاتر به پایین تر (مثلا از ۳ به ۲ یا ۲ به ۱) است. این کار سبب افزایش نسبت گشتاور به سرعت موتور شده و کمک می کند تا در دور موتور پایین قدرت موتور بیشتر شود. نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که با سنگین کردن دنده، به دلیل استفاده بیشتر از قدرت موتور، مصرف سوخت نیز افزایش یافته و موتور گرم تر می شود.

 

روش صحیح سنگین کردن دنده

تشخیص فرارسیدن زمان سنگین کردن دنده مسئله مهمی است که باید پیش از انجام این کار در نظر بگیرید؛ اگر به قدرت بیشتری نیاز داشتید برای سنگین کردن صحیح دنده کلاچ را تا انتها فشار دهید و دنده را به شماره پایین تر تغییر دهید. سپس متناسب با دور موتور، پدال گاز را فشار دهید. در دور موتور بالا، موتور قدرت بیشتری داشته و به این ترتیب با گاز دادن می توانید این قدرت را به چرخ ها انتقال دهید.

 

در چه مواقعی به دنده سنگین نیاز داریم؟

هرگاه حین رانندگی به اصطکاک بیشتری با جاده نیاز داشتید، باید از دنده سنگین استفاده کنید؛ در ادامه به چند مورد از این شرایط و موقعیت ها اشاره خواهیم کرد:

• عدم هماهنگی دور موتور با گازی که می دهید

• سرعت بالا هنگام نزدیک شدن به پیچ

• حرکت در مسیرهای دارای شیب تند

• حمل بار سنگین با خودرو (استفاده از دنده سنگین به کاهش مصرف سوخت کمک می کند.)

 

اشتباهات دردسرساز در تعویض دنده

گاهی اوقات ممکن است حین تعویض دنده ندانسته مرتکب اشتباهاتی شوید که می تواند مشکلاتی را برایتان به وجود آورد. آشنایی با این اشتباهات دردسرساز در پیشگیری از بروز ایرادات جدی موثر است. برخی از این رایج ترین اشتباهات عبارتند از:

• استفاده نادرست از کلاچ: این کار آسیب جدی به گیربکس را به دنبال دارد. بنابراین ضروری است هنگام تعویض دنده پا را تا انتها روی پدال کلاچ فشار دهید.

• تعویض دنده در سرعت بالا: نکته دیگری که باید در نظر بگیرید، سرعت مناسب هنگام تعویض دنده است؛ عدم رعایت این مسئله ممکن است به جعبه دنده و قطعات مربوط به آن صدمه بزند.

• تعویض دنده بدون رها کردن گاز: برای جلوگیری از آسیب به جعبه دنده و سیستم انتقال قدرت خودرو حتما هنگام تعویض دنده پدال گاز را کامل رها کنید.

 

جمع بندی

اکنون که با نکات مهم تعویض دنده خودرو آشنا شدید می توانید به راحتی دنده را سبک یا سنگین کرده و زمان مناسب تعویض دنده را تشخیص دهید. به این ترتیب تا حد زیادی از آسیب رسیدن به گیربکس جلوگیری کرده و از قدرت موتور به بهترین نحو ممکن استفاده خواهید کرد. در صورت انجام اشتباهاتی مانند درست استفاده نکردن از کلاچ یا تعویض دنده در سرعت های بالا، ممکن است به جعبه دنده یا گیربکس آسیب زده و به ناچار نیاز به تعویض قطعاتی چون سرپلوس ۲۲ خار ABS پژو ۴۰۵، سرپلوس ۲۰ خار ABS پراید، سرپلوس ۲۰ خار ساده پراید و سه شاخه پلوس ۲۰ خار پراید داشته باشید.



:: بازدید از این مطلب : 3
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 30 مرداد 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

چک کردن مرتب خودرو امری بدیهی بوده و هر راننده ای وظیفه دارد برای حفظ سلامت خودرو و ایمنی خود و سایر سرنشینان هر چند وقت یک بار به مراکز معتبر تعمیر و نگهداری اتومبیل مراجعه کند. اهمیت انجام این کار پیش از سفرهای طولانی دو چندان بوده و یکی از توصیه های جدی به رانندگانی که قصد مسافرت با خودرو شخصیشان را دارند نیز سرویس و بررسی دقیق وسیله نقلیه است.
فشاری که در اثر رانندگی طولانی مدت به ماشین وارد می شود بسیار بیشتر از رانندگی معمولی در فضای شهری بوده و به همین دلیل خراب بودن قطعات یا کافی نبودن مایعات خودرو می تواند مشکلات جدی را به وجود آورد. از این رو تهیه یک چک لیست و بررسی وضعیت اتومبیل جهت اطمینان از ایمن بودن آن و جلوگیری از بروز خطرات احتمالی الزامی است. در ادامه چک لیستی از ۱۳ اقدامی که باید قبل از سفر انجام دهید، ارائه کرده ایم؛ اگر شما هم قصد مسافرت با وسیله نقلیه تان را دارید تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

 

۱. روغن موتور را بررسی کنید

اولین اقدام ضروری که باید پیش از سفر انجام دهید، بررسی سالم بودن روغن موتور است. این مسئله بر عملکرد روان موتور موثر بوده و نقش اساسی در کیفیت رانندگی شما دارد. اگر موعد تعویض روغن موتور خودروتان رسیده حتما آن را عوض کنید؛ روغن کهنه و قدیمی کارایی چندانی نداشته و حتی ممکن است سبب آسیب دیدن موتور در رانندگی های طولانی مدت شود. از روی رنگ روغن موتور می توان نو یا کهنه بودن آن را تشخیص داد؛ اگر روغن ماشین شما به رنگ زرد یا کهربایی روشن باشد، یعنی به تازگی تعویض شده و اگر قهوه ای تیره یا مشکی باشد یعنی زمان تعویض آن فرارسیده است.
در صورتی که از نو بودن روغن موتور خودروتان مطمئن هستید کافی است به کمک نشانگر روی میله (گیج) سطح و وضعیت روغن را بررسی نمایید و اگر کمتر از مقدار استاندارد بود، کمی روغن موتور درون محفظه اضافه کنید.

 

 

۲. سایر مایعات خودرو را بررسی کنید

روغن موتور تنها مایع مهم خودرو نبوده و مایعات دیگری نیز بر عملکرد درست آن موثر هستند که باید پیش از سفر حتما مورد بررسی قرار گیرند:

• روغن گیربکس: روغن گیربکس به تعویض آرام و روان دنده کمک می کند.

• آب رادیاتور: آب رادیاتور دمای موتور را متعادل کرده و مانع از بیش از حد گرم شدن آن می شود. مسافت طولانی فشار زیادی به موتور وارد کرده و دمای آن را افزایش می دهد؛ بنابراین باید قبل از سفر از کافی بودن مایع خنک کننده مطمئن شوید.

• روغن ترمز: درست کار کردن ترمزها در گرو کافی و باکیفیت بودن روغن ترمز است.

• روغن هیدرولیک: برای فرمان پذیری راحت تر و روان تر فرمان باید از روغن هیدرولیک مناسب استفاده کنید.

• مایع شیشه شوی: شاید پیش پا افتاده به نظر برسد اما محفظه مایع شیشه شوی نیز باید پیش از سفر چک شود؛ تمیزی شیشه جلو در کیفیت دید راننده بسیار موثر بوده و از پارامترهای رانندگی ایمن به شمار می رود.

زمان تعویض مایعات خودرو متفاوت بوده و برای اطلاع از آن باید به دفترچه راهنمای اتومبیل خود مراجعه کنید. بعضی از مایعات را می توانید شخصا تعویض کنید اما برای تعویض برخی دیگر باید حتما نزد یک فرد متخصص بروید.

 

۳. لاستیک خودرو را بررسی کنید

یکی دیگر از مواردی که بررسی آن قبل از سفر بسیار حائز اهمیت است، چک کردن وضعیت لاستیک های خودرو است. کم باد بودن لاستیک ها علاوه بر اینکه سبب افزایش مصرف سوخت و دشوار شدن هندلینگ ماشین می شود، ممکن است به پنچر شدن لاستیک حین رانندگی منجر شده و خاطره تلخی از سفر برایتان بر جای گذارد.
به غیر از باد لاستیک ها، آج و شیارهای جانبی آن ها را نیز باید بررسی کرد. رانندگی با لاستیک های فرسوده و صاف بسیار خطرناک است. همچنین وجود سنگ ریزه میان شیارهای لاستیک می تواند احتمال پنچر شدن را افزایش دهد.

 

۴. باتری ماشین را بررسی کنید

باتری قطعه دیگری است که باید پیش از زدن به دل جاده مورد بررسی قرار گیرد. یکی از نشانه های فرا رسیدن زمان تعویض باتری، صدای استارت است؛ اگر خودرو به سختی استارت می خورد ممکن است باتری ضعیف شده و نیاز به تعویض داشته باشد. همچنین اگر یک و نیم تا دو سال است که از باتری فعلی استفاده می کنید، احتمالا عمر مفید آن به انتها رسیده و باید آن را با باتری نو جایگزین نمایید.
برای بررسی سلامت باتری می توانید از مولتی متر استفاده کنید؛ برای باتری سالم عدد مولتی متر در حالت خاموش بودن موتور بین ۱۲ تا ۱۳ ولت و هنگام روشن بودن نیز بین ۱۳.۵ تا ۱۴.۵ ولت است. روش دیگر تست کردن وضعیت باتری، کمک گرفتن از چراغ های جلوی ماشین است؛ اگر در ابتدا چراغ ها کم نور است و با افزایش دور موتور شدت نور نیز بیشتر می شود، بدان معنا است که انرژی مورد نیاز چراغ ها از باتری تامین شده و دینام جریان کافی تولید نمی کند.

 

۵. چراغ‌های خودرو را بررسی کنید

چراغ های خودرو از جمله اجزای مهم در تامین ایمنی به شمار می روند و بررسی آن ها تنها محدود به سفر نبوده و باید به طور منظم چک شوند. در صورت خراب بودن هر کدام از چراغ های جلو، عقب یا راهنما پلیس شما را متوقف خواهد کرد. از آن جایی که لامپ ها قطعات مصرفی بوده که هر زمان امکان از کار افتادنشان وجود دارد، پیشنهاد می کنیم همواره چند لامپ یدکی همراه داشته باشید.

 

۶. کیت اضطراری خودرو را آماده کنید

برای آن که سفر ایمن تری داشته باشید و خیالتان از بابت مشکلاتی که ممکن است طی سفر با آن مواجه شوید آسوده باشد، حتما کیت اضطراری سفر را با خود همراه داشته باشید. این کیت باید شامل وسایل ضروری باشد که عبارتند از:

• ابزار و وسایلی که برای تعویض لاستیک نیاز دارید مانند جک و لاستیک زاپاس

• مثلث هشداردهنده و سایر وسایل هشدار و اعلام خطر

• جعبه ابزاری شامل انواع پیچ گوشتی، انبردست، انواع آچار و …

• کابل جامپر باتری

• سلفون یا چسب

• دستکش

• چتر و بارانی

• چراغ قوه و پاور بانک

• جعبه کمک های اولیه

• بطری آب

 

سرویس دوره‌ای قبل از سفر

 

۷. تسمه‌‌های موتور را بررسی کنید

قطعه دیگری که باید قبل از سفرهای جاده ای بررسی کنید، تسمه های موتور هستند. برای تست تسمه ها را با دست به طرفین بچرخانید؛ اگر دارای پاره شدگی و ترک خوردگی هستند یا طناب های فیبری آن ها بیرون زده یعنی زمان تعویض فرا رسیده است. اتومبیل های امروزی اکثرا یک تسمه بزرگ به نام سرپانتین دارند که وظیفه راه انداختن پمپ آب، تهویه مطبوع، فرمان برقی و دینام را بر عهده دارد. در مقابل، خودروهای قدیمی تر دارای چند تسمه هستند که باید وضعیت همه آن ها مورد بررسی قرار گیرد. معمولا تسمه ماشین هایی که کارکردشان کمتر از ۶۰ هزار کیلومتر است، سالم بوده و تعویض آن ضرورتی ندارد.

 

۸. ماشین را آزمایش کنید

برای آزمایش اتومبیل خود کافی است در جاده ای خلوت با سرعت بالا رانندگی کرده و با دقت به صدها و لرزش ها توجه کنید. هر صدا یا لرزش اضافه می تواند نشانه وجود یک مشکل جدی در خودرو شما باشد.

• صدای خراش یا ناله چرخ ها بیانگر خرابی بلرینگ چرخ یا فرسودگی اتصال CV است.

• کشیده شدن ماشین ممکن است به علت تراز نبودن یا فرسودگی لاستیک ها باشد.

• اگر هنگام ترمز کردن صدای سوت می شنوید، احتمالا مشکل از فرسودگی لنت ها یا تاب برداشتن روتور است.

• نرم بودن پدال ترمز مشکل دیگری است که به دلیل فرسودگی پدها یا خراب شدن روغن ترمز رخ می دهد.

• سوسو زدن چراغ های جلو هنگام توقف می تواند علل گوناگونی داشته باشد که خرابی دینام، شل شدن تسمه دینام و زنگ زدگی پایانه های باتری از جمله آن ها است.

 

۹. فیلتر هوا را بررسی کنید

با وجود این که مسدود بودن فیلتر هوا مانع رانندگی شما نمی شود، اما بهتر است پیش از سفرآن را بررسی و در صورت نیاز، تعویض نمایید. این قطعه در جعبه فیلتر هوایی که به انتهای لوله آکاردئونی متصل است، قرار دارد. گیره هایی که در جعبه هوا را بسته است بردارید و ببینید فیلتر چه وضعیتی دارد؛ فیلتر سالم و تمیز، سفید رنگ است پس اگر آلوده بود قبل از بستن گیره ها حتما آن را با یک فیلتر هوای نو جایگزین کنید.

 

۱۰. چراغ‌‌های هشدار روی داشبورد را بررسی کنید

چنانچه چراغ چک اتومبیل شما روشن است، برای پیدا کردن خطا از اسکنر OBDII استفاده کنید. با متصل کردن اسنکر به درگاه کانکتور پلاستیکی باز زیر داشبورد در سمت راننده می توانید کد خطا و توضیحات مربوط به آن را مشاهده کرده و مشکل را بر طرف سازید.

 

۱۱. باتری را تمیز کنید

اقدام دیگری که قبل از سفرهای جاده ای طولانی باید انجام دهید، تمیز کردن باتری است. ۱ قاشق غذاخوری (۱۵ میلی‌لیتر) جوش شیرین را در ۱ فنجان (۲۵۰ میلی‌لیتر) آب حل کرده و به کمک یک مسواک آن را روی خوردگی های پایانه های باتری بکشید تا تمیز شود.

 

۱۲. برف‌پاک‌کن‌ها را بررسی کنید

برف پاک کن ها نیز ممکن است با گذشت زمان فرسوده شده و دچار ترک خوردگی شوند و از آن جایی که در تامین ایمنی رانندگی نقش مهمی دارند لازم است حتما پیش از سفر بررسی و در صورت نیاز تعویض شوند.

 

۱۳. ترمزها را بررسی کنید

از دیگر اجزا خودرو که در طی سفر خیلی بیشتر دچر فرسودگی می شود و بایاد حتما قبل از شروع سفر چک شود، لنت های ترمز است. برای بررسی این قطعه باید چرخ ها را باز کنید یا با نگاه کردن به پشت چرخ ها، ضخامت لنت را بررسی کنید؛ لنت ترمز مناسب باید ضخاتی بیش از ۶ میلی متر داشته باشد. نکته دیگر بررسی سطح دیسک های ترمز است؛ وجود شیارهای ناهموار و عمیق نشان می دهد زمان تعویض فرارسیده است.

 

سرویس دوره‌ای قبل از سفر

با مطالعه این مطلب حتما به اهمیت سرویس دوره ای و بررسی خودرو پیش از سفر پی بردید و متوجه شدید که این اقدامات نه تنها وقت گیر و بیهوده نیستند، بلکه نقش مهم و جدی در عملکرد مناسب موتور و تامین ایمنی راننده و سرنشینان دارند.
مسئله دیگری که باید در نظر بگیرید زمان چکاپ اتومبیل است؛ اگر خودتان قصد بررسی بخش های مختلف را داشته باشید به دلیل نداشتن تخصص و مهارت کافی احتمالا ناچارید زمان زیادی را صرف کنید در حالی که برای متخصص حرفه ای چکاپ کل خودرو به حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه وقت نیاز دارد. البته اگر با مشکل و ایرادی جدی مواجه شوید، طبیعتا این زمان بیشتر شده و باید زمان عیب یابی، تعمیر یا تعویض قطعات را نیز به آن اضافه کنید. تسمه تایم پراید، تسمه دینام ۴۰۵ کد ۱۶۶، لنت جلو ۲۰۶ تیپ ۵، تسمه تایم پژو ۴۰۵ از جمله قطعاتی هستند که ممکن است نیاز به تعویض داشته باشند.



:: بازدید از این مطلب : 2
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 30 تير 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

اغلب افراد رانندگی را با خودرو دنده ای یاد گرفته اند و به دلیل مهارتی که در اثر تجربه به دست آورده اند تصور می کنند کار ساده ای بوده و اتومبیل های دنده ای نیاز به مراقبت خاصی ندارند و تنها باید از گیربکس اتومات نگهداری کرد. در این مطلب قصد داریم چند مورد از مهم ترین نکاتی که بر سلامت فنی خودرو موثر است و با رعایت آن ها می توان رانندگی روان تری داشت را بررسی کنیم. اگر شما هم هنگام رانندگی یکی از عادت های زیر را دارید باید بدانید که آسیب جدی به گیربکس وسیله نقلیه تان وارد می کنید و بهتر است نسبت به اصلاح آن اقدام کنید.

 

۱. از دنده برای استراحت استفاده نکنید

یکی از رایج ترین عاداتی که در میان بسیاری از رانندگان مشاهده می شود، قرار دادن دست روی دنده حین رانندگی است. این کار فشار زیادی به ماهک دنده وارد کرده و به گیربکس آسیب می زند. اقدام درست آن است که فقط هنگام تعویض دنده دستتان را روی آن قرار داده و در طول مدت رانندگی آن را روی فرمان بگذارید.

 

۲. در حالت ایست دنده را خلاص کنید

همه ما می دانیم که هنگام ایست و توقف باید دنده را در حالت خلاص قرار دهیم اما اغلب به بهانه های مختلف خود را ملزم به رعایت این نکته نمی دانیم. در حالی که تعویض دنده کار پیچیده و زمان‌بری نبوده و با انجام این اقدام ساده می توان عمر بلبرینگ را افزایش داده و از وارد شدن فشار بیش از حد به دنده و گیربکس جلوگیری نمود.

 

۳. در سربالا‌یی‌ها برای توقف از کلاچ استفاده نکنید

یکی دیگر از عادات نادرست و آسیب زننده رانندگان، استفاده از نیم کلاچ برای نگه داشتن خودرو در سربالایی ها است. برخی افراد به جای استفاده از ترمز دستی، با بالا آوردن کلاچ و گاز دادن اتومبیل خود را در جاده ها و معابر شیب دار ثابت نگه می دارند. با انجام این کار کلاچ فرسوده شده و آسیب جدی دیده و اصطکاک دیسک کلاچ نیز از بین می رود. در نتیجه عمر مفید کلاچ کاهش می یابد و به مرور عملکرد سیستم گیربکس و دنده مختل می شود.

 

رایج ترین عادات رانندگی که به گیربکس دنده ای آسیب می زند

 

۴. وقتی دور موتورتان پایین است تا انتها گاز ندهید

در مواقعی که شتاب خودرو پایین است، برخی رانندگان با گاز دادن بیشتر سعی در افزایش شتاب دارند. در حالی که این کار نه تنها کمکی به افزایش شتاب اتومبیل نمی کند، بلکه موجب صدمه دیدن وسیله نقلیه شما نیز می شود. افت شتاب مشکلی است که به دلیل متناسب نبودن دنده با سرعت حرکت اتفاق می افتد؛ در چنین شرایطی با فشار دادن پا بر روی پدال گاز مسئله پایین بودن دور موتور بر طرف نشده و فقط به دلیل تامین نشده سوخت مورد نیاز، فشار بیشتری به موتور وارد می شود.

 

۵. پایتان را برای استراحت روی کلاچ نگذارید

از دیگر عادت های متداول بسیاری از رانندگان، قرار دادن پا روی پدال کلاچ برای استراحت است. برخی افراد حین رانندگی حتی زمانی که نیازی به تعویض دنده نیست همچنان پایشان را به کلاچ تکیه می دهند و به این ترتیب سبب فرسودگی و فشار آمدن به بلبرینگ می شوند.

 

جمع بندی

این ۵ مورد تنها بخشی از رایج ترین عادات اشتباهی است که رانندگان با تغییر و اصلاح آن می توانند عمر مفید وسیله نقلیه شان را افزایش داده، عملکرد موتور را بهبود بخشند و مانع از آسیب و خرابی زود هنگام گیربکس و دنده اتومبیل خود شوند. بدیهی است که در صورت بروز مشکل باید فورا به مراکز تخصصی تعمیر خودرو مراجعه کرده و قطعه معیوب که ممکن است بلبرینگ کلاچ ۴۰۵، بلبرینگ کلاچ آردی، بلبرینگ کلاچ پراید یا بلبرینگ کلاچ ۲۰۶-TU5 باشد را تعویض نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 12
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 12 تير 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

بلبرینگ ها در قسمت های مختلف خودرو به کار رفته و بلبرینگ گیربکس قطعه گیربکسی مهمی است که به روان چرخیدن و حذف اصطکاک شفت و چرخ دنده ها و همین طور انتقال قدرت بین قطعات کمک می کند. در این مطلب قصد داریم به طور کامل به بررسی این قطعه و نشانه ها و دلایل خرابی آن بپردازیم. چنانچه بلبرینگ گیربکس اتومبیل شما معیوب باشد، بر عملکرد سایر قطعات تاثیر گذاشته، از این رو عیب یابی و تعمیر یا تعویض به موقع آن اهمیت بالایی دارد.

 

علائم خرابی بلبرینگ گیربکس

خرابی بلبرینگ گیربکس با نشانه و علائمی همراه است که در ادامه با رایج ترین آن ها آشنا خواهیم شد:

 

لرزش خودرو

یکی از نشانه های قطعی خرابی بلبرینگ گیربکس، احساس لرزش پشت فرمان خودرو است. البته این مسئله علل گوناگونی دارد که یکی از آن ها خرابی بلبرینگ گیربکس بوده و لزوما هر لرزشی به دلیل خرابی این قطعه نخواهد بود. بلبرینگ گیربکس شفت و چرخ دنده ها را به صورت تراز در یک امتداد قرار می دهد و اگر قطعاتی که با سرعت بالا می چرخند کمی از حالت تراز خارج شوند، لرزشی پشت فرمان حس می شود. همچنین ممکن است خرابی بلبرینگ گیربکس به دلیل ساییدگی شیارهای آن باشد که در این صورت ساچمه ها به جای غلتیدن، از جایشان بلند شده و می پرند و همین مسئله سبب لرزش خودرو می شود.

 

سر و صدای زیاد

علامت دیگری که بیانگر خرابی بلبرینگ است، سر و صدایی است که در اثر اصطکاک زیاد اجزی آن تولید می شود. این برخوردها و تماس فلز با فلز موجب تولید صدایی شبیه تق تق ، کوبش یا جیر جیر می شود.

 

افزایش دما

پیشتر گفتیم که خرابی بلبرینگ و عدم وجود روان کننده کافی در شیارهای آن سبب ایجاد اصطکاک بین اجزای مختلف و نیز ساچمه ها می شود. این تماس و اصطکاک گرمایی تولید کرده که منجر به افزایش دمای بلبرینگ و گیربکس می شود.

 

علل خرابی بلبرینگ گیربکس

علل متعددی برای فرسودگی و خرابی بلبرینگ گیربکس وجود دارد. برخی از دلایل خرابی بلبرینگ به شرح زیر است:

 

روغنکاری نامناسب

جالب است بدانید علت ۸۰ درصد خرابی بلبرینگ ها، روغن کاری نامناسب آن ها است. نبود روان کننده کافی و استفاده از روان کننده نامرغوب و بی کیفیت، به خرابی بلبرینگ منجر می شود. در برخی مواقع نیز گرم بودن آب و هوا بر عملکرد روان کننده اثر می گذارد.

 

ورود انواع آلودگی

از دیگر علت های خرابی بلبرینگ گیربکس ورود آلاینده های خارجی مانند خاک، شن، گرد و غبار و تراشه های فولادی به روان کننده یا پاک کننده است.

 

نصب نادرست

اگر بلبرینگ ها در جای نامناسبی نصب شده باشند یا قرارگیری شان روی حلقه چرخان درست نباشد، با گذشت زمان دچار ساییدگی و فرسایش شده و خراب می شوند.

 

در صورت خرابی بلبرینگ گیربکس چه کنیم؟

 

تراز نبودن بلبرینگ

تمام اجزای بلبرینگ باید با شفت ها و چرخ دنده ها بدون کمترین زاویه و انحرافی در یک راستا باشند. خم شدگی شفت ها، تراز نبودن اسپیسرها و مهره های کولت و نصب نادرست قطعات از جمله عواملی هستند که گرم شدن بیش از حد و معیوب شدن بلبرینگ را در پی دارد.

 

ساییدگی و پوسیدگی اجزا

کم بودن روان کننده و حرکت سریع ساچمه های بلبرینگ می تواند به مرور سبب ساییدگی شیار و حتی ساچمه ها شود. همین مسئله در نحوه چرخش بلبرینگ اختلال ایجاد کرده و به این ترتیب روان کننده تازه ای وارد نمی شود که این موضوع طول عمر بلبرینگ را کاهش می دهد.

 

خوردگی

رطوبت، گرمای زیاد، اسید و یا استفاده از گریس بی کیفیت و نامرغب منجر به ایجاد خوردگی سطح فلز ساچمه ها و شیار بلبرینگ شده و از دیگر دلایل خرابی و فرسودگی بلبرینگ گیربکس به شمار می رود.

 

شکستگی یا ترک خوردگی

ضربه مستقیم چکش به رینگ بلبرینگ یا فشاری که هنگام نصب و جدا کردن به آن وارد می شود، ممکن است ترک های کوچکی روی آن ایجاد کرده یا حتی باعث شکستگی رینگ شود که نتیجه آن خرابی کامل بلبرینگ گیربکس است. البته گاهی نیز گرمایی که در اثر اصطکاک تولید می شود، می تواند علت ایجاد این ترک ها باشد.

دمای بیش از حد

دمای بلبرینگ ممکن است به دلیل افزایش دمای محیط، اصطکاک و ناکافی بودن روان کننده افزایش یابد. افزایش دمای بلبرینگ گریس و خاصیت روان کنندگی آن را از بین برده و روغن های روان کننده موجود در گریس نیز در اثر اکسیداسیون از بین می رود و باقی مانده آن ماده صابونی خشکی است که عملکرد بلبرینگ را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین این دمای بالا می تواند به ذوب شدن فلز بلبرینگ گیربکس منجر شده و در نهایت سبب خرابی آن شود.

 

بار بیش از حد

سنگین بودن بار داخلی و نیز نصب نادرست که موجب بروز مشکل در اتصالات بلبرینگ می شود، از دیگر علل خرابی این قطعه به شمار می رود.

 

در صورت خرابی بلبرینگ گیربکس چه کنیم؟

خرابی بلبرینگ گیربکس از جمله مشکلات جدی خودرو بوده که باید در اولین فرصت نسبت به رسیدگی و رفع آن اقدام نمایید. در برخی مواقع شرایط ساده تر بوده و با روانکاری یا تمیز کردن بلبرینگ مشکل بر طرف می شود و دیگر نیازی به تعمیر یا تعویض این قطعه نیست؛ خرابی و فرسودگی سطحی را نیز می توان با تعمیر بر طرف کرد اما اگر این قطعه کاملا معیوب شده باشد، تنها راه چاره تعویض آن با بلبرینگ سالم است.

 

عواقب تعمیر نکردن بلبرینگ گیربکس معیوب

عدم تعمیر یا تعویض به موقع بلبرینگ گیربکس معیوب می تواند به لرزش غیرعادی خودرو، تولید صداهای غیر طبیعی، شکستن اتصالات چرخ یا مشکل در تعویض دنده و رانندگی پرخطر منجر شود. از آن جایی که بلبرینگ در مجاورت قطعات دیگر قرار دارد، خرابی آن روی سایر قطعات نیز اثر گذاشته و عملکرد گیربکس را نیز با مشکل مواجه می سازد.

 

نکات افزایش طول عمر بلبرینگ گیربکس

سرویس دوره ای از جمله اقدامات مهمی است که در پیشگیری از بروز مشکل و شناسایی به موقع قطعات معیوب موثر است. بنابراین هر چند وقت یک بار بلبرینگ ها را بررسی کنید تا از بروز مشکلات جدی جلوگیری کرده و تا حد امکان مانع از تعویض این قطعه شوید و با تعمیر درست و اصولی توسط تعمیرکار مجرب در هزینه ها صرفه جویی کنید.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، روانکاری به موقع بلبرینگ ها است. این کار از خشک شدن سطوح این قطعه جلوگیری می کند.
رانندگی درست و اصولی نیز عامل دیگر افزایش طول عمر این قطعه به شمار می رود. با دقت به درست جا رفتن دنده هنگام تعویض از وارد شدن فشار بیش از حد به بلبرینگ ها جلوگیری کنید. همچنین تا حد ممکن از چاله و دست انداز عبور نکرده یا حداقل هنگام عبور از سرعت خود بکاهید.

 

جمع بندی

در این مقاله با نقش بلبرینگ گیربکس در خودرو آشنا شدیم و دانستیم که هم ترازی شفت ها و چرخ دنده ها و همین طور انتقال نیرو به گیربکس از وظایف این قطعه به شمار می رود. همچنین علل و نشانه های خرابی این نوع از بلبرینگ را بررسی کردیم و به توضیح راهکارهایی برای افزایش طول عمر بلبرینگ گیربکس پرداختیم. اگر ایراد این قطعه در حدی بود که چاره ای جز تعویض آن نداشتید، می توانید برای خرید بلبرینگ گیربکس پراید و نیز سایر بلبرینگ های خودرو مانند بلبرینگ چرخ جلوی ۴۰۵، بلبرینگ چرخ عقب پیکان، بلبرینگ چرخ جلوی ۲۰۶، بلبرینگ توپی چرخ عقب ۴۰۵-ABS به مراکز معتبر فروش لوازم جانبی خودرو یا فروشگاه های اینترنتی قطعات یدکی مراجعه کنید.



:: بازدید از این مطلب : 5
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 4 تير 1403 | نظرات ()

صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 6 صفحه بعد