نوشته شده توسط : HPC

حتما برای شما هم اتفاق افتاده است که حین رانندگی خودروتان دچار نقص و مشکلی شده و از حرکت بایستد. در صورتی که فرد با قطعات خودرو، کارکرد و علائم خرابی آن ها آشنا باشند، می تواند در صورت مشاهده اولین نشانه ها، متوجه بروز مشکل شده و اقدامات لازم را انجام دهد. از این رو آشنایی با لوازم و قطعات سازنده خودرو به ویژه برای افرادی که زیاد رانندگی می کنند از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از قطعات مهم که نقش اساسی در حرکت اتومبیل دارد، شاتون خودرو است. در این مقاله قصد داریم به معرفی این قطعه و علائم خراب شدن آن بپردازیم.

 

شاتون چیست؟

همان طور که می دانید هر خودرو از قطعات مختلفی ساخته شده است که هر یک وظیفه خاص خود را داشته و در کنار هم منجر به حرکت اتومبیل می شوند. در این میان برخی قطعات نقش موثرتر و اهمیت بیشتری دارند که شاتون یکی از همین قطعات است. این قطعه میل لنگ و پیستون را به هم مرتبط کرده و موجب حرکت دورانی می شود. شاتون یا Connecting Rod از قطعات اصلی موتور خودرو است که سمت کوچک تر آن به پیستون و سمت بزرگ تر آن به میل لنگ متصل می شود. از آن جایی که ضربه های پیستون در ابتدا به شاتون و سپس به میل لنگ وارد می شود، استحکام این قطعه حائز اهمیت بوده و به همین دلیل آن را از جنس فولاد می سازند.

یکی از دلایل آسیب دیدن و شکسته شدن شاتون ها، ضرباتی است که در اثر احتراق و انتقال نیروی آن به میل لنگ وارد می شود. به همین دلیل این قطعه علاوه بر استحکام بالا و مقاومت در برابر ضربات شدید، باید به گونه ای ساخته شود که حرارت بالای فضای سیلندر را تحمل کند. امروزه در برخی مدل های جدیدتر و مدرن تر شاتون را از آلومینیوم می سازند؛ اما با این حال شاتون فولادی به این دلیل که دچار هیچ گونه خمیدگی، ترک خوردگی و شکستگی نمی شود، نسبت به نوع آلومینیومی آن ترجیح داده می شود.

 

ساختار و اجزای شاتون

شاتون قطعه ای محکم و مقاوم است که با وجود جنس فولادی که دارد، سبک و کوچک بوده و از اجزا دیگری تشکیل شده است که در ادامه به معرفی هر کدام از این قسمت ها می پردازیم.

 

یاتاقان کوچک

سر کوچک یا قسمت یاتاقان کوچک بخشی از شاتون است که به صورت یکپارچه ساخته شده و به بدنه شاتون متصل می شود. این بخش توسط گژن پین به پیستون متصل می شود. سر کوچک پیستون یاتاقانی تشکیل داده که داخل آن بوشی از جنس مس یا برنج قرار دارد و به طور مستقیم با گژن پین در ارتباط است و به این ترتیب مانع از سایش داخل یاتاقان کوچک شاتون می شود.

 

بدنه یا ساق شاتون

به قسمت میانی شاتون که بین دو سر کوچک و بزرگ آن قرار دارد، بدنه یا ساق شاتون می گویند. این بخش به صورت یک تکه و یکپارچه به دو سر شاتون متصل است. ضربه های پیستون ابتدا به یاتاقان کوچک وارد شده و پس از عبور از این قسمت به بدنه و در نهایت به یاتاقان بزرگ منتقل می شود.

 

یاتاقان بزرگ

یاتاقان بزرگ قسمت متحرک شاتون بوده که معمولا در دو نوع ساخته می شود. این قطعه با حرکت عمودی پیستون را به میل لنگ انتقال داده و آن را به حرکت دورانی جهت چرخیدن چرخ ها تبدیل می کند. داخل یاتاقان بزرگ نیز مانند یاتاقان کوچک به منظور جلوگیری از ساییدگی، از بوش استفاده شده است.

این قطعه دارای دو نوع متحرک دو تکه و یک تکه است. در مدل متحرک دو تکه، تکه ها با دو پیچ و مهره به هم متصل شده اند که به نیمه پایین آن کپه گفته می شود. در این نوع یاتاقان ها، بوش نیز دو تکه بوده و به شکل دو نیم بوش استفاده می شود. در شاتون هایی با یاتاقان یک تکه، بدنه شاتون و یاتاقان یکپارچه بوده و فرم میل لنگ نیز متفاوت است. در این نوع یاتاقان ها بوش نیز به صورت یک تکه و به شکل غلتک های کوچک یا بلبرینگ داخل آن قرار می گیرد.

 

نقش شاتون در خودرو

همان طور که پیش تر نیز به آن اشاره کردیم، شاتون یکی از اجزی مهم موتور خودرو است که مانند یک پل ارتباط بین میل لنگ و پیستون را برقرار می کند. این قطعه علاوه براین که حرکت رفت و برگشتی پیستون را به حرکت دورانی تبدیل می کند، انرژی لازم برای حرکت پیستون به سمت بالا را نیز تامین کرده و به این ترتیب پیستون می تواند سوخت و هوا را در محفظه احتراق متراکم سازد. این انرژی از طریق میل لنگ به شاتون و از شاتون به پیستون منتقل می شود.

 

شاتون زدن چیست؟

یکی از عواملی که سبب گیرپاژ کردن موتور خودرو می شود، شاتون زدن است؛ هرگاه میزان روغن موجود در کارتل از حد استانداردش کمتر باشد، این اتفاق رخ می دهد. یکی دیگر از مواردی که می تواند به شاتون زدن و گیرپاژ موتور منجر شود این است که خاصیت روان کاری روغن از بین رفته باشد. از بین رفتن خاصیت روان کاری روغن و یا کاهش میزان آن سبب خشک کار کردن پیستون می شود. همین امر باعث بالا رفتن حرارت شده و به دنبال آن قطعات پیستون منبسط می شوند و گژن پین نیز درون شاتون قفل می شود. در نتیجه قفل شدن شاتون و فشاری که از سمت پیستون به سمت پایین وارد می شود، شاتون خم شده و حتی ممکن است بشکند.

در صورتی که شاتون کاملا قفل شده باشد، فشار پیستون می تواند موجب شکستن شاتون و ضربه به دیواره سیلندر شود. در اثر این ضربه سیلندر ترک خورده و علاوه بر شاتون، میل لنگ، سیلندر و یاتاقان‌ ها نیز به تعمیر و تعویض نیاز دارند. قفل شدن شاتون زمانی که سرعت و دور موتور خودرو بالا است، اتفاق می افتد. اما در صورتی که دور موتور پایین بوده و خودرو با سرعت پایین تری در حال حرکت باشد، ممکن است قفل شاتون باز شده و عملکرد خود را از سر گیرد. در چنین شرایطی فشار پیستون تنها موجب خمیدگی شاتون شده و منجر به شکستگی نمی شود. شاتون خمیده با دیواره سیلندر برخورد کرده و صدای نامطلوبی از موتور شنیده می شود اما خودرو از حرکت نمی ایستد.

 

گژن پین چیست؟

 

گژن پین چیست؟

گژن پین میله استوانه ای شکل از جنس فولاد است که بخش خارجی آن نرم بوده اما بخش داخلی برای آن که در برابر ضربات ناشی از احتراق مقاومت لازم را داشته باشد، سخت و محکم است. یکی دیگر از اقداماتی که به منظور افزایش مقاومت این قطعه صورت می گیر، آبکاری و صیقل دادن آن است.

 

نقش گژن پین در خودرو

پیستون داخل سیلندر خودرو انرژی حاصل از احتراق را دریافت کرده و به سمت پایین حرکت می کند. حرکت رفت و برگشتی پیستون به کمک میل لنگ به حرکت دورانی تبدیل می شود و در این بین شاتون مانند یک پل عمل کرده و پیستون و میل لنگ را به یکدیگر متصل می کند. در محل اتصال قسمت پایینی شاتون به میل لنگ از دو یاتاقان استفاده می شود. اتصال قسمت بالایی شاتون نیز به همین شکل است؛ با این تفاوت که این قسمت از شاتون نسبت به قسمت پایینی آن کوچک تر بوده و از این رو نمی توان برای اتصال از یاتاقان مشابه یاتاقان قسمت پایینی شاتون استفاده کرد. تفاوت دیگر دو قسمت بالایی و پایینی شاتون در این است که قسمت بالایی یکپارچه بوده اما قسمت پایینی را می توان به شکل دو نیم کره از هم جدا کرد.

گژن پین از حفره ای که در قسمت وسط پیستون قرار دارد عبور کرده، از حفره بالای شاتون میگذرد و سپس از سمت دیگر پیستون خارج می شود و در نهایت این دو قطعه به یکدیگر متصل می شوند. سرعت حرکت و فشار در این قسمت بالا بوده و باید حتما روان کاری صورت گیرد. بدین منظور در اطراف گژن پین از یک بوش استفاده شده و گژن پین درون آن قرار می گیرد.

 

نحوه وصل شدن گژن پین به شاتون

همان طور که در بخش های قبلی نیز به آن اشاره کردیم، محور اصلی که شاتون را به پیستون متصل می کند، گژن پین است. این اتصال به روش های مختلفی برقرار می شود که در ادامه به بررسی برخی از این روش می پردازیم.

در روش اول گژن پین درون بوش برنجی آزادانه حرکت کرده و خارهای نگهدارنده شیارهای درون حفره های پیستون آلومینیومی مانع از حرکت گژن پین می شوند.

در روش دوم حفره یاتاقان کوچک شاتون دارای شیار بوده و با پیچ قفلی بسته می شود. بوش های برنجی دو سمت پیستون چدنی نیز داخل گژن پین قرار می گیرند.

روش سوم شباهت زیادی به روش قبلی دارد با این تفاوت که پیستون از جنس آلومینیوم بوده و داخل حفره های پیستون بوش قرار ندارد. در این حالت هم از یک پیچ قفلی برای بستن شاتون استفاده می شود.

روش تحت فشار، چهارمین روشی است که می توان برای اتصال گژن پین به شاتون و پیستون به کار گرفت. در این روش به کمک دستگاه پرس گژن پین را به یاتاقان کوچک پرس می کنند. همچنین در حفره های پیستون و یاتاقان کوچک شاتون بوش قرار ندارد. برای آن که گژن پین در جای خود محکم قرار گرفته و به مرور لق نشود، قطر آن ۰.۳ میلی متر از قطر یاتاقان کوچک شاتون بیشتر است. نکته حائز اهمیت دیگر این است که با گرم کردن یاتاقان پیش از اتصال، این قسمت منبسط شده و وقتی به سرعت اتصال را بر قرار می کنید، با سرد شدن شاتون و بازگشت آن به حالت اولیه، در جای خود محکم می شود.

در آخرین روشی که برای وصل کردن گژن پین به شاتون و پیستون مورد استفاده قرار میگیرد، یاتاقان کوچک شاتون دارای یک بوش برنجی است و گژن پین به وسیله یک پیچ قفلی به پیستون چدنی متصل می شود. فروشگاه اینترنتی لوازم و قطعات یدکی HPC وارد کننده و عرضه کننده لوازم و قطعات یدکی خودروهای سبک بوده که باکیفیت ترین قطعات را با تضمین قیمت و اصالت کالا ارائه می دهد. جهت ثبت سفارش و خرید بوش شاتون پیکان، بوش شاتون ROA سال و بوش شاتون ROA و … به بخش فروشگاه وبسایت این مجموعه مراجعه نمایید.

 

علائم و عوامل خرابی شاتون

بروز مشکل در شاتون و خراب شدن این قطعه از جمله مواردی است که به ندرت اتفاق می افتد. یکی از نشانه های بارز خرابی شاتون صدای اضافه ای است که هنگام حرکت خودرو از موتور آن به گوش می رسد. این صدا که شبیه کوبیدن دو جسم فلزی به یکدیگر است، با افزایش سرعت و دور موتور اتومبیل، بلندتر نیز می شود.

از نشانه ها و علائم نادر خراب شدن شاتون بیرون ریختن و نشت روغن موتور می باشد. علامت دیگری که بیانگر وجود نقص در این قطعه است، به بیرون پرتاب شدن قطعات فلزی سازنده موتور و شاتون بوده و اگر شاتون شکسته باشد این اتفاق رخ می دهد.

ترک خوردن یا شکستن پیشرانه از دیگر علائمی است که به خراب شدن و شکستن شاتون منجر می شود. این امر می تواند سبب آسیب دیدن سیلندر موتور نیز گردد.

هرز شدن یا شل شدن اتصالات بین شاتون و پیستون و پیچ های ربط دهنده شاتون به میل لنگ، احتراق زود هنگام و وارد شدن فشار بیش از حد به پیشرانه از دیگر مواردی هستند که موجب خرابی شاتون شده و کج شدن، خم شدن و شکستن شاتون را در پی دارند.

از آن جایی که اتصالات شاتون همواره در معرض ضربات شدید قرار دارند، در صورتی که این قطعات به خوبی روغن کاری نشوند، ممکن است شاتون آسیب دیده و خراب شود. همچنین اگر پیستون در اثر اصطکاک زیاد با سیلندر کج شده و از جای خود خارج شود، احتمال شاتون زدن وجود دارد.

به طور کلی توصیه می شود برای آن که از سلامت شاتون و سایر قطعات خودرو خود مطمئن شوید، به تعمیرگاه های تخصصی مراجعه نمایید. در این مراکز آزمون بالانس خرابی شاتون انجام شده و می توان از وجود نقص در این قطعه مطلع شد.

همچنین باید به این نکته توجه داشته باشید که پس از تعمیر موتور خودرو، لازم است حتما محل بست شاتون، پیچ ها، میل لنگ، پیستون، یاتاقان و … بررسی شود. چرا که گاهی اوقات اختلال در همین بست ها سبب بروز مشکلات جدی تر شده و می تواند به خراب شدن و شکستن شاتون منجر شود.



:: بازدید از این مطلب : 208
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 28 ارديبهشت 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

همان طور که می دانید موتور خودرو عاملی است که موجب حرکت آن می شود و برای این کار به سوخت یا انرژی نیاز دارد. اگر موتور از نوع احتراق داخلی باشد، سوخت مورد استفاده آن برای به حرکت در آوردن خودرو بنزین است. این گونه موتورها رایج ترین نوع پیشرانه ای هستند که از ابتدای تولید خودروهای مدرن تا امروز مورد استفاده قرار گرفته اند. انفجاری که درون سیلندرهای این موتورها صورت می گیرد، برای به چرخش درآوردن چرخ ها و حرکت خودرو ضروری است. تراکم مخلوط سوخت و هوایی که درون سیلندر قرار دارد سبب بروز این انفجار می شود. از این رو می توان نتیجه گرفت که سوخت و هوا دو عامل مهم در احتراق داخلی موتور و حرکت خودرو به شمار می روند؛ نکته دیگری که تاثیر زیادی در عملکرد مناسب موتور و کیفیت احتراق درون آن دارد، میزان سوخت خودرو است. برای آن که بدانید این سوخت چگونه و از کجا تامین می شود، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید تا با پمپ بنزین و نحوه کار آن آشنا شوید.

 

پمپ بنزین خودرو چیست؟

در خودروهای دارای موتور بنزینی، سوخت مصرفی درون باک خودرو ذخیره شده و به کمک پمپ به موتور منتقل می شود. همه خودروهای بنزین سوز دارای پمپ بنزینی یکپارچه هستند که وظیفه ایجاد فشار در جریان سوخت، فیلتر کردن سوخت و ارسال سوخت را بر عهده دارند. به عبارت دیگر این پمپ سوخت را با فشار به موتور رسانده و اگر این فشار از اندازه استاندارد آن کمتر باشد، تزریق سوخت به درون سیلندرها با مشکل مواجه می شود. فشار استاندارد وارد شده بر سوخت ۴ تا ۶ بار بوده و در صورتی که کمتر از این میزان باشد پاشش سوخت و احتراق به درستی انجام نمی شود.

قرار داشتن این قطعه درون مخزن سوخت به این دلیل است که در تماس مستقیم با بنزین باشد. با این کار خنک شده و از صدای آن به هنگام فعالیت کاسته می شود. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که پمپ بنزین لزوما همیشه درون باک قرار نداشته و گاهی روی بلوک سیلندر یا در مسیر بنزین جانمایی می شود.

 

انواع پمپ بنزین خودرو

همان طور که پیش تر نیز به آن اشاره کردیم، از پمپ های بنزین به منظور ارسال و پمپاژ سوخت به موتور خودرو استفاده می شود. گاهی ممکن است بعضی از خودروها دارای دو پمپ بنزین باشند که یکی از آن ها وظیفه ارسال سوخت و دیگری ایجاد فشار را بر عهده دارد. در برخی موارد نیز سنسور بنزین با آن نوع از پمپ بنزین که درون باک قرار دارد به صورت یکپارچه در کنار هم قرار می گیرد ولی این مسئله سبب افزایش هزینه تعمیرات می شود. به طور کلی پمپ های بنزین بنا بر کارایی که دارند دارای دو نوع مکانیکی و الکتریکی هستند. اصلی ترین تفاوت این دو مدل پمپ در نوع استفاده از آن ها است؛ به این صورت که پمپ های مکانیکی در خودروهای کاربراتوری و پمپ های الکتریکی در خودروهای انژکتوری به کار گرفته می شوند. البته امروزه نوع مکانیکی این پمپ ها به دلیل نحوه عملکرد و کارایی شان تقریبا از رده خارج بوده و در خودروسازی چندان مورد استفاده قرار نمی گیرند. پمپ بنزین مکانیکی پیکان و پمپ بنزین پراید کاربراتوری از جمله انواع مکانیکی این قطعه هستند.

 

پمپ بنزین مکانیکی

محل قرارگیری پمپ های مکانیکی روی بلوک سیلندر خودرو است. این پمپ ها فشار لازم برای رساندن بنزین به کاربراتور را فراهم کرده و مکش و انتقال سوخت را به صورت مکانیکی در یک پکیج انجام می دهند که با وجود ظاهر ساده، مکانیزم پیچیده ای داشته و ریز قطعات سازنده زیادی دارد که در ادامه به بررسی هر یک از آن ها می پردازیم:

 

• دیافراگم: قطعه ای است که روی فنرها و سوپاپ ها قرار داشته و موجب ایجاد فشار در روغن می شود.

• فنر دیافراگم: فنر دیافراگم وظیفه انتقال نیرو از انگشتی به دیافراگم را بر عهده دارد.

• فنر انگشتی: این قطعه نیروی انگشتی را به فنر دیافراگم می رساند.

• سوپاپ ورودی: همان طور که از نام این قطعه نیز مشخص است، به عنوان شیر ورودی مورد استفاده قرار گرفته و جهت باز و بسته کردن مسیر ورود سوخت به کاربرده می شود.

• سوپاپ خروجی: عکس سوپاپ ورودی بوده و به عنوان خروجی، باز و بسته کردن مسیر ارسال سوخت با فشار را عهده دار است.

• شیطانک: برای آن که این قطعه به حرکت درآید نیروی مورد نیاز را از میل سوپاپ تامین کرده و این کار را به کمک لنگ گرداننده پمپ سوخت انجام می دهد.

• محفظه‌ بنزین: حد فاصل سوپاپ ورودی و خروجی، بنزین در این محفظه میریزد.

 

وقتی که شیطانک یک بار حرکت می کند، سوپاپ ورودی باز شده و به کمک دیافراگم بنزین به درون محفظه پمپ کشیده می شود. پسپس با حرکت بعدی شیطانک، سوپاپ ورودی بسته و سوپاپ خروجی باز می شود و بنزین به طرف کاربراتور فرستاده می شود. به عبارت دیگر به هنگام مکش، میل سوپاپ چرخیده و لنگ گرداننده پمپ بنزین که روی آن قرار دارد نیز شروع به حرکت می کند. در زیر این قطعه یک فنر انگشتی قرار دارد که با برخورد شیطانک به این قطعه، نیرویی به آن وارد می شود و به این ترتیب دیافراگم به سمت پایین می رود.
به دلیل مکشی که در بالای فضای دیافراگم ایجاد می شود، سوپاپ خروجی بسته و سوپاپ ورودی باز می شود. به دنبال آن، خلاء به وجود می آید و این خلاء با مکش، سوخت را از باک به محفظه بنزین پمپ می فرستد. بنزین به هنگام ورود خود به این محفظه از فیلتر سوخت عبور می کند. (این محفظه می تواند اتاقک فشار هم باشد) در پروسه ارسال سوخت، لنگ گرداننده حرکت کرده و شیطانک آزاد می شود. دیافراگم نیز تحت تاثیر فنر دیافراگم به سمت بالا حرکت می کند. در مرحله بعد بنزینی که درون اتاقک فشار وجود دارد متراکم می شود و با فشار مسیر سوپاپ خروجی و در پی آن، کاربراتور را طی می کند. توجه داشته باشید که در طول این فرآیند سوپاپ ورودی بسته است.
تمام مراحلی که تا کنون درباره آن صحبت شد همگی مربوط به پمپ بنزین مکانیکی ساده بود؛ در حالی که پمپ های مکانیکی دارای دو زیر گروه پمپ های مکانیکی از نوع دینامیکی و پمپ های مکانیکی از نوع مرکب هستند که در ادامه هر یک را معرفی خواهیم کرد.

 

پمپ های مکانیکی از نوع دینامیکی

فرم محفظه سوخت این دسته از پمپ ها متفاوت بوده و تراکم ایجاد شده منجر به ایجاد فشار در سوخت می شود و فعالیت دیافراگم چندان تاثیری در ایجاد این فشار ندارد. اما سایر اجزای پمپ های مکانیکی ساده و نوع دینامیکی آن ها تفاوتی نداشته و عملکردشان نیز مشابه یکدیگر است.

 

پمپ‌های مکانیکی از نوع مرکب

خودروهایی که در برف پاک کن و شیشه شور آن ها از سیستم خلاء استفاده می شود، دارای پمپ بنزین مکانیکی از نوع مرکب هستند. این نوع پمپ ها بر خلاف پمپ های مکانیکی ساده، دو دیافراگم دارند که یکی از آن ها برای پمپ سوخت و دیگری برای برف پاک کن به کار برده می شود و شیطانک هر دو دیافراگم را حرکت می دهد. در این نوع پمپ ها سوپاپ ورودی دیافراگم خلائی به برف پاک کن متصل شده و سوپاپ خروجی نیز به منیفولد گاز وصل شده است. هنگامی که برف پاک کن و شیشه شور در حال کار نیستد، سوپاپ دیافراگم بسته بوده و دیافراگم نیز حرکتی نمی کند. اما در حین استفاده از برف پاک کن، هوا توسط دیافراگم مکیده شده و به این ترتیب سوپاپ ورودی باز و سوپاپ خروجی بسته می شود. عملکرد بخش سوخت پمپ های مرکب مشابه با پمپ ساده بوده و این پمپ ها نیز مانند پمپ های ساده روی سیلندر قرار می گیرند.

 

همه چیز درباره انواع پمپ بنزین خودرو

 

پمپ بنزین الکتریکی

از آن جایی که خودروهای انژکتوری به پمپاژ بنزین با فشار بیشتری نیاز دارند، پمپ بنزین به کار رفته در این خودروها به جای پمپ مکانیکی، از نوع پمپ الکتریکی است. بدیهی است که پمپ های الکتریکی برای فعالیت خود نیروی برق مورد نیاز را از باتری خودرو تامین می کنند. پمپ های الکتریکی نیز مانند پمپ های مکانیکی دیافراگم دارند ولی عاملی که سبب حرکت آن می شود متفات بوده و این کار از طریق سیم پیچ درون پمپ صورت می گیرد. پمپ بنزین پراید انژکتور و مغزی پمپ بنزین و صافی ۲۰۶ از جمله پمپ های سوخت الکتریکی موجود در بازار هستند.

پمپ های الکتریکی از اجزای متعددی تشکیل شده اند که عبارتند از: فیلتر سوخت، رگولاتور فشار، صفحه تکیه‌گاه پمپ، لوله برگشت سوخت، لوله خروجی سوخت، لوله برگشت سوخت از رگلاتور، سوکت اتصالی جریان برق پمپ، شلنگ لوله برگشت، شلنگ لوله خروجی، همان گیج سوخت، فنر، فانوسی یا مخزن بنزین، مگنت یا میله‌ های متصل به سیم‌ پیچ

این نوع از پمپ ها نیز مانند پمپ های مکانیکی به دو گروه پمپ های الکتریکی مکشی و پمپ های الکتریکی فشاری تقسیم می شوند که محل نصب، فرآیند مکش و پمپاژ سوخت متفاوتی دارند اما ساختار یکسانی داشته و اجزای تشکیل دهنده مشابهی دارند.

 

پمپ های الکتریکی مکشی

پمپ های مکشی دارای مخزنی به نام فانوسی هستند. میله های مرکز فنرها نیز به این قسمت وصل می شود. هنگامی که خودرو خاموش است، نیروی فنرها در جهتی است که فانوسی فشرده شده است. همزمان با استارت و روشن شدن خودرو، جریان برق از باتری به پمپ رفته و وارد سیم پیچ می شود. سیم پیچ نیز این انرژی را به مگنت ها یا میله های درون فنرها انتقال داده و نیروی وارد شده به فنرها سبب باز شدن آن ها به سمت پایین می شوند. به این ترتیب فانوسی نیز باز شده و با افزایش حجم خود، بنزین را به داخل می مکد. از آن جایی که در پروسه پمپ کردن، فانوسی در پایین ترین حد خود قرار می گیرد و مگنت ها نیز از سیم پیچ جدا می شوند، نیروی مغاطیسی از بین رفته و همچنین فنرها با از دست دادن انرژی خود به حالت اولیه باز می گردند. در نتیجه مخزن فانوسی پرتاب شده و بنزین پمپاژ می شود.

 

پمپ های الکتریکی فشاری

پمپ های فشاری را می توان بهترین نوع پمپ بنزین خودرو در سال های اخیر دانست. این نوع پمپ در بنزین شناور بوده و بنزین را با فشار ثابت به انژکتور پمپاژ می کند. طرز کار پمپ الکتریکی فشاری که به آن پمپ توربینی نیز گفته می شود، مشابه پمپ مکشی است؛ این پمپ ها نیز زمانی که خودرو استارت خورده و روشن می شوند، فعالیت خود را آغاز می کنند. پس از باز شدن سوئیچ، سوخت از مسیر لوله ورودی و پس از عبور از فیلترها وارد پمپ می شود. موتور الکتریکی درون پمپ با مکش خود بنزین را به داخل می کشد. این بنزین از اطراف سیم پیچ و موتور الکتریکی پمپ عبور کرده و موجب خنک شدن آن ها می شود. پس از آن به سمت موتور فرستاده می شود. در انتهای پمپ های فشاری توربینی وجود دارد که بخشی از موتور برقی آن محسوب می شود. این توربین سوخت را با مکشی منظم از خود عبور می دهد و چون شلنگ های ورودی و خروجی حالت خلاء داشته و قطر شلنگ خروجی کم است، این مکش منظم جریان پرفشاری که موتور و انژکتور به آن نیاز دارند را فراهم می سازد. از دیگر عناصر موثر بر افزایش این فشار، شیرهای خروجی است که در انتهای لوله های خروجی قرار دارند. از آن جایی که جریان پر فشار و منظم سوخت همواره بیش از آن میزانی است که موتور به آن نیاز دارد، انژکتور یا کاربراتور همیشه حاوی مقدار سوخت کافی برای تزریق و پمپاژ به داخل موتور می باشد و میزان مازاد سوخت نیز از طریق مسیر برگشت به درون باک بازگردانده می شود. باید توجه داشته باشید که سوخت حتما به میزان کافی فراهم بوده و کاملا خالص باشد؛ چرا که این پمپ ها بسیار حساس بوده و نباید بدون سوخت کار کرده و کم ترین ناخالصی داخلشان نفوذ کند.

 

مشکلات رایج پمپ های مکانیکی

به غیر از مشکلات و نواقصی که برای هر یک از قطعات پیش می آید و پمپ بنزین نیز از این قاعده مستثنی نیست، نواقصی در عملکرد پمپ های مکانیکی جود دارد که در حین کار این قطعه ایجاد شده و مشکلاتی را برای موتور خودرو به وجود می آورند. از مشکلات متداول و مهمی که برای پمپ های مکانیکی ایجاد می شود می توان به حالت ایست پمپ و قفل گازی بنزین اشاره کرد.

 

حالت ایست پمپ

با پر شدن مخزن پمپ، راه ورود بنزین بسته شده و مخزن سوخت با فشاری که فنر زیر دیافراگم وارد می کند آن را فشرده می سازد. به این ترتیب اثر شیطانک بر دیافراگم کاسته شده و از بین می رود و شیطانک در حالت تماس دائمی قرار می گیرد. در نتیجه پمپ نمی تواند سوخت را به صورت پر فشار ارسال کند. چنین وضعیتی ایست پمپ نامیده می شود.

 

قفل گازی پمپ بنزین

در حالت ایست پمپ، آن میزان سوختی که در محفظه باقی می ماند، راه ورود سوخت را سد می کند. گرما و حرارتی که در این قسمت وجود دارد موجب تبخیر سوخت شده و بخار آن دیافراگم را رو به بالا نگه می دارد. در این شرایط شیطانک نیز به صورت آزاد و هرز حرکت می کند.

 

مزایای پمپ های بنزین الکتریکی نسبت به مکانیکی

اصلی ترین و اساسی ترین ایرادی که متوجه پمپ های الکتریکی است، سوختن ناگهانی این نوع از پمپ ها است و متاسفانه هیچ راهکاری برای پیشگیری از وقوع این اتفاق وجود ندارد. با این حال مزایا و نقاط مثبت استفاده از این پمپ ها نسبت به پمپ های مکانیکی بیشتر بوده و همین مسئله سبب استفاده گسترده تر از این نوع پمپ در مقایسه با پمپ مکانیکی شده است. در ادامه برخی از این مزیت ها را مرور خواهیم کرد:

• پمپ های الکتریکی در مقایسه با مکانیکی اندازه کوچکتری داشته و به همین دلیل در هر مکانی نصب می شوند.

• بنا بر نوع طراحی و طرز قرار گرفتنشان درون باک همواره خنک هستند.

• از دیگر ویژگی های مثبت پمپ های الکتریکی سهولت در دسترسی و عیب یابی آن ها است.

• این پمپ ها جریان سوخت پرفشار مورد نیاز خودرو را فراهم می کنند.

• به دلیل برخورداری از سیستم ایمنی قطع سوخت، ایمنی بیشتری نسبت به پمپ های مکانیکی دارند.

• از آن جایی که این نوع پمپ ها همواره سرد هستند، هنگام استفاده از آن ها با مشکل قفل گازی که حین استفاده از پمپ های مکانیکی اتفاق می افتاد، مواجه نخواهید شد.

• پمپ های الکتریکی دارای چند لایه فیلتر هستند که سوخت از آن ها عبور می کند.

نکته ای که در رابطه با پمپ های مکانیکی باید به آن توجه داشت این است که در این نوع پمپ شیطانک به طور مستقیم با میل بادامک در تماس است و به مرور زمان دچار خوردگی و لقی می شود. همین امر سبب بروز اختلال در عملکرد و کاهش کارایی آن می گردد. یکی دیگر از نقاط ضعف پمپ های مکانیکی سوپاپ یک طرفه آن ها است که از نظر کارایی با سوپاپ پمپ های الکتریکی قابل مقایسه نیستند و عملکرد اشتباه آن ها می تواند سبب مشکل در استارت خوردن مجدد خودرو شود؛ زیرا در چنین شرایطی به دنبال خاموش ماندن چند روزه موتور خودرو، بنزین موجود در کاربراتور تبخیر شده و باقی مانده سوخت نیز به سمت باک بر می گردد.



:: بازدید از این مطلب : 198
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 19 ارديبهشت 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

از جمله مواردی که هنگام خرید خورو باید به آن توجه کنید، شتاب اولیه اتومبیل شتاب آن حین حرکت است که چالاکی خودرو را نشان می دهد. یکی از مواردی که بسیاری از رانندگان با آن مواجه می شوند، کاهش شتاب خودرو است. در این شرایط اصطلاح گفته می شود که ماشین خسته و یا تنبل شده است. این مسئله دلایل مختلفی دارد که قصد داریم در این مقاله به بررسی مهم ترین آن ها بپردازیم.

چه عواملی موجب کاهش شتاب خودرو می شود؟

پیش از آن که به بررسی علل کاهش شتاب و قدرت خودرو بپردازیم، ابتدا دو مفهوم شتاب اولیه و شتاب حین حرکت را تعریف می کنیم. شتاب اولیه یکی از پارامترهای بیانگر قدرت موتور خودرو بوده و با عددی در بازه صفر تا صد نمایش داده می شود. هر بار که راننده پدال گاز را فشار می دهد، سرعت خودرو به میزان مشخصی افزایش می یابد؛ به این افزایش سرعت شتاب حین حرکت اتومبیل گفته می شود.

کاهش شتاب خودرو دلایل متعددی دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. اما علاوه بر موارد زیر، بالا رفتن عمر ماشین و کارکرد طولانی مدت آن نیز می تواند بر کاهش شتاب موثر باشد. کاهش شتاب خودرو عملکرد آن را تحت تاثیر قرار داده و رانندگی را دشوار می کند.

کثیف شدن فیلتر هوا

فیلتر هوا نقش صافی را داشته و تمام گرد و غبار ورودی به موتور را جذب می کند. بیهی است که این فیلتر پس از مدتی استفاده آلوده شده و سبب انسداد مجرای تنفسی خودرو گردد. به این ترتیب موتور هوای کافی دریافت نکرده و به دلیل نبود اکسیژن کافی برای ترکیب با سوخت، احتراق به درستی صورت نمی گیرد.

اختلال در مسیر اگزوز

مجرای خروجی هوا از خودرو (اگزوز) به اندازه ورودی هوا اهمیت داشته و بر عملکرد موتور تاثیرگذار است. مسدود شدن این مجرا می تواند سبب کاهش شتاب خورو شود. اگر با چنین مشکلی مواجه شدید، پیشنهاد می کنیم ابتدا لوله های اگزوز و کاتالیست آن را بررسی کنید تا اگر دچار شکستگی، خراشیدگی یا زنگ زدگی شده اند، متوجه شده و نسبت به رفع آن اقدام کنید.

ضعیف شدن عملکرد انژکتور

انژکتور خودرو سوزن هایی دارد که در انجام فرآیند احتراق نقش داشته و کثیف شدن آن ها، به کارکرد نامنظم ماشین منجر می شود. از این رو یکی دیگر از عوامل موثر بر کاهش شتاب خودرو، خراب شدن انژکتور یا سیستم پاشش خودرو است. در چنین حالتی با فشردن پدال گاز و افزایش سرعت، عملکرد ماشین با مشکل مواجه می شود. چرا که با افزایش سرعت اتومبیل، نیاز به سوخت رسانی به سیلندرها بیشتر شده و خرابی انژکتور این پروسه را مختل می کند. بنابراین حرکت خودرو به ویژه در سربالایی ها به کندی و با سختی انجام می شود.

بروز مشکل در شمع و وایر خودرو

از دیگر قطعاتی که در فرآیند احتراق نقش موثری دارد، شمع و وایر شمع خودرو است. شمع قطعه ای است که با ایجاد جرقه، باعث شکل گیری احتراق می شود. از این رو خوردگی و کثیفی شمع، موجب بروز اختلال در عملکرد این قطعه و در نهایت کاهش شتاب خودرو می گردد. برای خرید انواع شمع یورو ۴، شمع دو پلاتین، وایر شمع پراید زیمنس، وایر شمع پژو ۴۰۵ و سایر انواع شمع و وایر به فروشگاه اینترنتی قطعات یدکی HPC مراجعه نمایید.

بروز اختلال در استپر خودرو

قطعه دیگری که بروز نقص در آن می تواند منجر به کاهش شتاب اتومبیل شود، استپر خودرو است. استپر وظیفه تنظیم هوای مصرفی سیلندرها را بر عهده داشته و با خراب شدن آن هوای کافی به سیلندرها نرسیده و عمل احتراق مختل می شود.

شل شدن سیم گاز

در صورتی که سیم گاز شل شود، دریچه هوای موتور به خوبی باز نشده و به همین دلیل وقتی پدال گاز را فشار می دهیم، شتاب خودرو افزایش نمی یابد. بنابراین شل شدن سیم گاز عامل دیگری است که می تواند در کاهش شتاب و قدرت خودرو موثر باشد.

خرابی سنسور اکسیژن

اگر سنسور اکسیژن دچار مشکل شود، اکسیژن رسانی به خوبی انجام نشده و مصرف سوخت نیز مختل می شود. مثلا وقتی سنسور اکسیژن پراید خراب می شود، اکسیژن که یکی از پارامترهای مهم احتراق است به درستی نرسیده و با افزایش سرعت، شاهد کاهش شتاب خودرو خواهیم بود.

چرا شتاب خودرو کاهش می یابد؟

روغن موتور نامناسب

روغن موتور خودرو در کارکرد قسمت های مختلفی از اتومبیل تاثیرگذار است. خنک نگه اشتن قطعات و حرکت روان آن ها، و کمک به فرآیند صحیح احتراق از جمله نتایجی است که استفاده از روغن موتور مناسب به همراه دارد. اگر به جای استفاده از روغن موتور باکیفیت، به سراغ نوع نامرغوب آن بروید، احتراق مختل شده و به جای آن که شمع ها با ایجاد جرقه منجر به احتراق شوند، گرمای سیلندر سبب احتراق می شود. وقوع چنین شرایطی علاوه بر این که شتاب خودرو را کاهش می دهد، عملکرد کلی ماشین را با مشکل مواجه می کند.

جاگذاری اشتباه تسمه تایم

عملکرد نامناسب تسمه تایم، اختلال در عمل احتراق خودرو را به دنبال دارد. این عملکرد نامناسب نتیجه قرار نگرفتن تسمه تایم در جای درست خود و خارج شدن آن از حالت تنظیم اصلی است. جا اندازی تسمه تایم پراید، تسمه تایم ۴۰۵ و سایر انواع تسمه تایم مسئله مهمی بوده و در عملکرد درست این قطعه بسیار تاثیرگذار است؛ از این رو برای نصب آن حتما از یک فرد متخصص کمک بگیرید.

استفاده از اندازه نامناسب لاستیک و رینگ

همه رانندگان به زیباتر کردن خودرو خود اهمیت می دهند اما برخی از آن ها برای آن که ظاهر بهتری به خودرو خود ببخشند، از رینگ و لاستیکی برای اتومبیل شان مناسب نیست، استفاده می کنند. استفاده از لاستیک های پهن تر با وجود داشتن ظاهر زیباتر، اصطلکاک بیشتری را ایجاد کرده و موجب کاسته شدن از شتاب خودرو می شود. بنابراین توجه داشته باشید که نباید عملکرد ماشین و سلامت آن را فدای ظاهر زیباتر کنید و حتما از لاستیک و رینگ مناسب اندازه خودروتان استفاده کنید.

خراب شدن پمپ بنزین

همان طور که پیشتر نیز به آن پرداختیم، سوخت رسانی مناسب نقش مهمی در درست کار کردن موتور و حرکت روان و صحیح خودرو دارد. بنابراین استفاده از پمپ بنزین سالم، بر چالاکی و شتاب خودرو موثر است. در صورت خرابی پمپ بنزین، سوخت کافی به سیلندرها نرسیده و شتاب خودرو کم می شود. از این رو می توان یکی دیگر از عوامل کاهش شتاب را فرسودگی پمپ بنزین خودرو دانست. بنابراین لازم است چند وقت یک بار به یک تعمیرکار متخصص و ماهر مراجعه کرده و از سلامت پمپ بنزین پیکان کاربراتوری، پمپ بنزین مکانیکی پراید، پمپ بنزین ۲۰۶ انژکتوری و .. خود مطمئن شوید و در صورت لزوم نسبت به تعویض آن اقدام کنید.

رینگ و پیستون

از دیگر مسائلی که میتواند به کاهش شتاب خودرو منجر شود، فرسودگی رینگ و پیستون است. این امر سبب آلودگی محفظه احتراق شده و اختلال در فرآیند احتراق را به دنبال دارد.

سوخت نامناسب

سوخت نامرغوب و نامناسب آسیب های متعددی به بخش های مختلف خودرو وارد می کند و می تواند از جمله دلایل کاهش شتاب خودرو باشد.

اضافه وزن خودرو

میزان وزنی که هر خودرویی می تواند تحمل کند، متفاوت بوده و به نوع آن بستگی دارد. در صورت حمل بار سنگین تر از توان خودرو، شتاب آن کم می شود. بنابراین از حمل بار سنگین در صندوق عقب و باربند اتومبیل بپرهیزید.

بهبود ECU

ECU یا همان کامپیوتر خودرو، دیگر عامل موثر بر شتاب اتومبیل است. جهت به روز کردن نرم افزار ECU به افراد متخصص فعال در این حوزه مراجعه نمایید. آن ها دانش و مهارت کافی برای انجام این کار را دارند.

جمع بندی

همان طور که در این مقاله به طور کامل به آن پرداختیم، از مهم ترین عواملی که بر شتاب خودرو تاثیر می گذارد، فرآیند احتراق و هوا رسانی است. از این رو سلامت و عملکرد درست کلیه قطعات مرتبط با سیستم سوخت رسانی و احتراق خودرو بسیار حائز اهمیت است. از آن جایی که بررسی و تشخیص سلامت قطعات امری تخصصی ست، توصیه می شود حتما به تعمیرکار باتجربه مراجعه نمایید و خودتان بدون بهره مندی از دانش کافی اقدام به تعویض قطعات نکنید. معاینه و بررسی دوره ای خودرو می تواند مانع از بروز چنین مشکلاتی در قطعات مهم و اساسی اتومبیل شما گردد.



:: بازدید از این مطلب : 212
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 19 ارديبهشت 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

یکی از متداول ترین مشکلاتی که تمام رانندگان و دارندگان اتومبیل با آن مواجه می شوند، استارت نخوردن یا بد استارت خوردن خودرو است. هنگام مواجه شدن با چنین مشکلی در وهله اول باید به دنبال علت آن باشیم و پس از مشخص شدن دلیل بروز چنین مسئله ای نسبت به پیدا کردن راهکار مناسب و حل مشکل اقدام کنیم. در این مقاله ابتدا دلایل مختلف روشن نشدن خودرو را بررسی می کنیم و سپس اقدامات و راهکارهایی که باید در این شرایط انجام دهید را ارائه خواهیم کرد.

اولین مرحله در روشن شدن خودرو و حرکت کردن آن، استارت زدن است. گاهی با یک بار استارت ساده خودرو روشن نمی شود و باید این کار را چند بار تکرار کنید. روشن نشدن خودرو می تواند علت های مختلفی داشته و مربوط به بروز نقص و ایراد در استارت یا سایر بخش های خودرو باشد. در ادامه به بررسی عوامل گوناگونی که موجب بروز این مشکل فنی در خودروها می شود، می پردازیم.

 

علت استارت نخوردن خودرو

همان طور که به آن اشاره کردیم، استارت خودرو قطعه ای است که به کمک آن گام اول برای روشن شدن موتور و شروع به کار خودرو برداشته می شود. استارت نخوردن خودرو لزوما به معنای وجود مشکل در این قطعه نیست و ممکن است مشکل از قطعه دیگری باشد. به طور کلی دو دلیل عمده برای این اتفاق وجود دارد و ممکن است به دلیل مشکلات احتراقی یا برقی، اختلال در استارت خوردن خودرو پیش آید. خراب شدن باتری، سرباتری، شمع، دینام، وایر شمع و … در گروه مشکلات برقی و وجود نقص در صافی بنزین، سیم پیچ و … در دسته مشکلات احتراقی قرار می گیرند.

 

اگر خودرو استارت نخورد چه کنیم؟

هرگاه با مشکل استارت نخوردن خودرو مواجه شدید، اولین نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که چند بار پشت سر هم استارت نزنید؛ زیرا این کار موجب خالی شدن باتری اتومبیل تان می شود. پس از آن باید به سراغ عیب یابی خودرو خود بروید. گاهی استارت نخوردن به دلیل وجود مشکل در عملکرد یکی از قطعاتی است که به راحتی می توان آن را بر طرف کرد. ولی در برخی موارد نیز ممکن است قطعه ای نیاز به تعویض یا تعمیر داشته باشد یا مشکلی در سیستم برق خودرو به وجود آمده باشد؛ در این صورت باید به تعمیرکار متخصص مراجعه نمایید یا با امداد خودرو تماس بگیرید تا تعمیرکار را به محل شما اعزام کند.

 

مشکل استارت نخوردن خودرو از چیست؟

همان طور که می دانید مسائل محیطی تاثیر مستقیم بر روشن نشدن خودرو دارند. علت دیگری که می تواند منجر به استارت نخوردن موتور خودرو شود، نقص در یکی از قطعات خودرو است که باید توسط مکانیک بررسی و رفع شود. در ادامه رایج ترین علل خرابی استارت و روشن نشدن خودرو را بررسی می کنیم.

 

خرابی باتری و استارت نخوردن خودرو

شایع ترین اتفاقی که می تواند منجر به استارت نخوردن خودرو شود، خراب شدن باتری اتومبیل است. اگر پس از چرخاندن سوئیچ، برق به بخش های مختلف خودرو منتقل شده و پشت آمپر روشن شود ولی وقتی استارت می زنید، موتور روشن نشده و استارت اصطلاحا زور بزند یا صدای تق مانندی از آن به گوش برسد، می توان نتیجه گرفت که باتری خراب شده است. در چنین شرایطی با روشن کردن چراغ های اتومبیل متوجه افت نور و روشنایی آن ها خواهید شد. خرابی باتری به دو شکل اتفاق می افتد:

در حالت اول عمر باتری به پایان رسیده یا باتری به طور کامل خالی می شود. عمر مفید باتری اتومبیل بین ۲ تا ۵ سال پس از تولید باتری است نه شروع استفاده از آن. اگر باتری خالی شده باشد، می توانید با مراجعه به تعمیرگاه آن را برای استفاده مجدد شارژ کنید ولی پس از پایان یافتن عمر مفید باتری چاره ای جز تعویض آن نخواهید داشت.

حالت دومی که برای خراب شدن باتری پیش می آید، جرم گرفتگی اتصالات باتری است. پس از گزشت مدتی از استفاده از باتری، سر باتری و اتصالات آن سولفاته شده و در صورتی که پاک نشود جرم گرفته و مانع از عبور جریان برق می شود. یکی از روش هایی که می توان سولفاته کردن باتری را به تعویق انداخت، چرب کردن قطب های باتری به کمک وازلین است. اگر خراب شدن باتری از این نوع باشد، پس از آن که این جرم ها بر طرف شد باید باتری کار کرده و خودرو مانند قبل استارت بخورد.

 

علل استارت نخوردن خودرو

سوختن فیوزها و استارت نخوردن خودرو

هر اتومبیل دارای چند جعبه فیوز است؛ وقتی کاپوت را باز می کنید یکی از آن ها در بالای موتور، سمت راست قابل مشاهده بوده که فیوزهای متعددی را در خود جای داده است. جعبه فیوز بعدی در نزدیکی ECU (کامپیوتر مرکزی) خودرو قرار داشته و سومین جعبه فیوز هم داخل اتاق و زیر فرمان سمت چپ در داشبور جانمایی شده است.

با سوختن جعبه فیوز یا یکی از فیوزهای آن و یا شل شدن اتصالات، در عملکرد بخشی از خودرو اختلال ایجاد می شود؛ حال اگر این فیوز متعلق به استارت اتومبیل باشد، به دلیل نرسیدن برق به استارت، این قطعه کار نکرده و خودرو روشن نخواهد شد. در صورتی که با چنین مشکلی مواجه شدید باید حتما به تعمیرکار متخصص مراجعه کنید؛ زیرا برخلاف تعویض فیوز که کار ساده ای است، تشخیص این که کدام فیوز خراب شده امر پیچیده ای بوده و به تخصص و تجربه کافی نیاز دارد.

 

خرابی رله استارت و استارت نخوردن خودرو

یکی دیگر از مسائلی که می تواند موجب درست کار نکردن استارت و روشن نشدن خودرو باشد، خرابی رله استارت است. این قطعه کوچک یکی از کاربردی ترین قطعات استارت هر خودرویی بوده و جریان الکتریسیته را از باتری به استارتر می رساند. انواع مختلف رله مانند رله ۵ فیش مشکی کد ۹۰۵، رله ۵ فیش مشکی کد ۸۰۵، رله دوبل ۴۰۵ کد ۱۲۲ هر کدام برای گروه خاصی از خودروها کاربرد دارند. رله استارت نیز مانند بسیاری از قطعات اتومیل پس از مدتی مستهلک شده و باید تعویض شود. زمانی که این قطعه خراب می شود، هنگام استارت زدن برقی از باتری دریافت نمی کند و بنابراین خودرو روشن نمی شود. تعمیر رله نیز به تخصص و مهارت نیاز داشته و یک تعمیرکار ماهر می تواند این کار را به بهترین نحو ممکن انجام دهد.

 

سوختن پمپ بنزین خودرو و روشن نشدن آن

فرسودگی پمپ بنزین خودرو و از کار افتادن آن سبب شده تا سوخت مورد نیاز برای احتراق به موتور نرسد؛ به این ترتیب یکی دیگر از دلایل روشن نشدن خودرو سوختن پمپ بنزین آن می باشد. اولین راهکاری که در چنین شرایطی به ذهن هر کس می رسد، تماس با مکانیک و کمک گرفتن از او است؛ اما اگر اطلاعاتی درباره خودرو و نحوه کار بخش های مختلف آن دارید می توانید با انجام یک تست از وضعیت سلامت پمپ بنزین اتومبیل خود مطلع شوید.

در این تست ابتدا باید سوئیچ را چرخانده و اتومبیل را در حالت آماده به استارت قرار دهید؛ در این مرحله صدای ویژ پمپ از زیر صندلی عقب به گوش می رسد. اما اگر صدایی شنیده نشد سوئیچ را ببندید و کاپوت را باز کنید. پس از جدا کردن شلنگ سوخت از پشت ریل سوخت، آن را درون بطری قرار دهید. سپس مجددا سوئیچ را چرخانده و استارت بزنید؛ در صورت سالم بودن پمپ بنزین، بنزین داخل بطری ریخته می شود. نکته مهمی که نباید از توجه به آن غافل شوید این است که اگر خودرو از قبل روشن بوده و یا به دلیل قرار داشتن در زیر آفتاب گرم است، نباید بنزین روی موتور یا منیفولد آن ریخته شود چرا که احتمال آتش سوزی وجود دارد. برای خرید انواع پمپ بنزین مانند پمپ بنزین پراید انژکتور، مغزی پمپ بنزین و صافی ۲۰۶، پمپ بنزین مکانیکی پیکان و … به بخش فروشگاه سایت HPC مراجعه نمایید.

 

خرابی استارت و روشن نشدن خودرو

همزمان با احتراق اولیه، استارت فعال شده و پس از روشن شدن موتور، غیر فعال می شود. خراب شدن این قطعه علل گوناگونی دارد؛ اگر در زمان استارت زدن سوئیچ را برای مدت طولانی نگه دارید، ممکن است این قطعه آسیب دیده و خراب شود. در این صورت پس از چرخاندن سوئیچ، برق به بخش های مختلف خودرو نرسیده و خودرو روشن نمی شود. همچنین اگر در زمان استارت زدن صدای تق به گوش رسد، نشان دهنده خرابی استارت بوده و باید برای تعمیر آن به یک متخصص مراجعه نمایید.

 

خراب شدن دینام خودرو و روشن نشدن آن

یکی از اصلی ترین و مهم ترین قطعات برقی خودرو که وظیفه شارژ کردن باتری و تامین افت ولتاژ را بر عهده دارد، دینام خودرو است. از این رو خراب شدن این قطعه به ضعیف شدن باتری منجر شده و برق مورد نیاز برای استارت تامین نخواهد شد. یکی از نشانه های خراب شدن دینام، روشن شدن چراغ باتری هنگام روشن بودن خودرو است. اما جهت تشخیص خرابی این قطعه در زمان خاموش بودن اتومبیل باید از مکانیک ماهر و دستگاه خاصی استفاده کرد.

 

خرابی سیم کشی خودرو و روشن نشدن آن

سیستم برق خودرو و قطعات مربوط به آن چون موتور، استارت، دینام، چراغ و … همگی به سیم کشی نیاز دارند. فرسوده شدن سیم کشی انتقال برق به سایر قسمت های خودرو را مختل کرده و در نتیجه این قسمت ها به درستی کار نمی کنند. بنابراین بدیهی است که با فرسوده شدن سیم کشی موتور و استارت، برق به درستی منتقل نشده و خودرو روشن نشود. تشخیص خرابی سیم کشی خودرو امری تخصصی است؛ از این رو نمی توان بدون دانش کافی متوجه آن شد و باید حتما به یک برق کار مراجعه کنید.

 

خرابی شمع ها و وایرهای اتومبیل و روشن نشدن آن

شمع ها دسته دیگری از قطعات برقی خودرو هستند که یک سر آن ها در محفظه احتراق قرار داشته و سر دیگر آن ها نیز به وایر شمع متصل است. وایرها جریان برق را از باتری به محفظه احتراق آورده و و موجب ایجاد جرقه می شوند. بنزین موجود در محفظه احتراق بخار شده و جرقه ایجاد شده در سر شمع سبب آتش گرفتن آن می شود. خرابی شمع ها یا سیاه شدن آن ها، خرابی وایرها و یا جا به جا وصل کردن سیم های وایر از جمله عواملی است که استارت زدن خودرو را با مشکل مواجه کرده و سبب روشن نشدن خودرو می شوند. انواع شمع ها از جمله شمع سوپر تک پلاتین، شمع دو پلاتین، شمع CNG و شمع یورو ۴ در فروشگاه آنلاین قطعات یدکی اچ پی سی به فروش می رسد.

 

خرابی سوئیچ و استارت نخوردن خودرو

یکی دیگر از عواملی که استارت نخوردن خودرو را به دنبال دارد، خراب شدن سوئیچ است. در حالت عادی باید با باز کردن سوئیچ چراغ های هشدار کیلومتر شمار روشن شده و پس از روشن شدن کامل خودرو، همه این چراغ ها خاموش شوند. حال اگر پس از چرخاندن سوئیچ، چراغ ها روشن نشدند، می توان احتمال داد که مشکل از سوئیچ است. با استفاده از سوئیچ یدک مجددا امتحان کنید تا متوجه شوید که آیا سوئیچ خراب بوده یا مشکل از جای دیگری است.

 

دلایل بد استارت خوردن خودرو

علت بد استارت خوردن خودرو

اگر از وقتی که استارت زدید تا آن هنگام که خودرو روشن شد زمان زیادی طول کشید، در حقیقت خودرو شما با یک تک استارت روشن نشده و به اصطلاح بد استارت خورده است. ورود روغن به آب رادیاتور، ضعیف شدن پمپ بنزین، گرفتگی صافی بنزین، خرابی واشر سرسیلندر، خرابی سنسور دمای موتور، خرابی کوئل، ضعیف بودن جرقه شمع، مرغوب نبودن سوخت و … از دلایل بروز این اتفاق به شمار می روند.

 

استارت نخوردن خودرو با وجود رسیدن برق به پشت آمپر

یکی از شایع ترین دلایل روشن نشدن خودرو این است که با چرخاندن سوئیچ در حالت آماده به استارت، پشت آمپر روشن می شود ولی وقتی سوئیچ را دوباره می چرخانیم، خودرو استارت نزده و روشن نمی شود. خرابی استارت، خرابی سوئیچ، سوختن فیوز استارت و خرابی، خوابیدن یا ضعیفدن باتری از جمله مشکلاتی است که می تواند به استارت نخوردن خودرو منجر شود.

 

استارت خوردن و روشن نشدن خودرو

در برخی موارد پیش می آید که پس از استارت زدن خودرو روشن نمی شود. این اتفاق ممکن است به دلیل بروز مشکل در یکی از دو بخش برقی یا احتراقی خودرو رخ دهد. ضعیف شدن باتری، ضعیف شدن شمع موتور، سوختن پمپ بنزین، خراب شدن وایر شمع، خراب شدن کوئل، بروز مشکل در ECU یا MAF، خرابی سیم کشی موتور و خرابی جعبه فیوز از جمله مشکلات برقی و احتراقی هستند که ممکن است در هر خودرویی به وجود آید.

 

روشن کردن خودرو با هل دادن

وقتی در این شرایط قرار می گیرید، توجه داشته باشید که نباید چند بار پشت سر هم استارت بزنید. گاهی اوقات چاره ای جز روشن کردن خودرو بدون استارت ندارید ولی در نظر داشته باشید که اگر علت استارت نخوردن خودرو را عیب یابی و مشکل را ریشه ای حل نکرده و همواره بخواهید به زور و با هل دادن اتومبیل تان را روشن کنید، صدمات جدی و سنگینی به گیربکس و سیستم موتوری ماشین وارد می کنید.

همان طور که می دانید، دلایل استارت نخوردن اتومبیل دنده ای و اتوماتیک یکسان بوده و تنها تفاوت آن ها در روشن شدن خودرو با استارت خراب و از طریق هل دادن است. خودروهای دنده ای با گیربکس دستی امکان روشن شدن بدون استارات را دارند و به این ترتیب می توان آن ها را برای تعمیر به نزدیک ترین تعمیرگاه رساند؛ این در حالی است که خودروهای اتوماتیک را نمی توان به سادگی روشن کرد و باید به ناچار تعمیرکار را به محل فراخوانده و استارت آن را تعمیر کنید.

اگر قصد دارید اتومبیل دنده ای خود را با استارت خراب روشن کنید ابتدا باید مشکل را عیب یابی کنید؛ در صورتی که به این نتیجه رسیدید علت استارت نخوردن خودرو سوختن پمپ بنزین، خرابی شمع، خرابی وایرها یا هر آن چه که از احتراق موتور جلوگیری می کند، نیست می توانید ماشین را هل داده و آن را با استارت خراب روشن کنید. برای این کار ابتدا سوئیچ را تا حدی بچرخانید که در حالت آماده به استارت قرار گرفته و پشت آمپر روشن شود. پس از آن کلاچ را فشار داده و خودرو را در دنده قرار دهید. در مرحله بعد شروع به هل دادن اتومبیل کرده و وقتی موتور دور گرفت، پا را به آرامی از روی کلاچ بردارید. در نهایت خودرو با کمی ضربه روشن می شود. این نکته را نیز باید به یاد داشته باشید که این روش روشن کردن خودرو فشار زیادی به بخش های مختلف مانند تسمه تایم وارد کرده و اگر بارها تکرار شود قطعا صدمات جبران ناپذیری برای موتور خودرو شما به همراه دارد.

 

چگونه عمر مفید استارت خودرو را افزایش دهیم؟

بررسی مداوم قطعات خودرو ساده ترین و در عین حال موثرترین روشی است که می تواند منجر به افزایش طول عمر استارت خودرو شود. بنابراین توصیه می شود که فشار پمپ بنزین را چک کرده و فیلترها (به ویژه صافی بنزین) را به طور مرتب تعویض کنید. استارت خودرو نیز مانند سایر قطعات به مرور زمان فرسوده می شود اما می توان ذغال استارت را تعویض کرده و با این کار مدت زمان طولانی تری از این قطعه استفاده نمایید. همچنین یکی از اشتباهاتی که موجب کاهش طول عمر استارت خودرو می شود، استارت زدن هنگام روشن بودن اتومبیل است. بنابراین باید نکته را نیز در نظر داشته و از انجام این کار خودداری کنید.



:: بازدید از این مطلب : 207
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 17 ارديبهشت 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

برف پاک کن یکی از اجزای مهم و حیاتی هر خودرویی است که در گروه ابزارهای ایمنی قرار داشته و برای کلیه وسایل نقلیه موتوری مانند خودروهای سواری، کامیون ها، اتوبوس ها و … لازم و ضروری است. با شروع فصل پاییز و زمستان کاربرد این قطعه بیشتر شده و استفاده از آن پررنگتر می شود. بنابراین رانندگان باید از سلامت برف پاک کن خودرو خود مطمئن شوند. در این مقاله قصد داریم به معرفی برف پاک کن خودرو، بررسی تاریخچه این قطعه، اجزای تشکیل دهنده آن و … بپردازیم.

 

تاریخچه برف پاک کن

در سال ۱۹۰۳ میلادی سه نفر ادعا کردند که برف پاک کن را اختراع کرده اند؛ مری اندرسون آمریکایی و جیمز هنری اپجان ایرلندی معتقد بودند که اولین کسانی که ایده این اختراع را ارائه دادند، خودشان هستند ولی پیش از آن ها نیز در همان سال فرد دیگری برای کابین لوکوموتیو طرح مشابهی داده بود. در سال ۱۹۱۱ گلدستون آدامز انگلیسی طرح رسمی این وسیله را به نام خود ثبت کرد. در این میان می توان گفت که نخستین نمونه برف پاک کن قابل استفاده در صنعت خودروسازی در ۱۹۱۷ میلادی و توسط یک شرکت آمریکایی ساخته شد. این نمونه اولیه دارای یک اهرم بود و با کشیدن آن کار میکرد. با گذشت زمان این وسیله نیز پیشرفته تر شد و برف پاک کن های اتوماتیک و زمان دار جایگزین نمونه های ساده قبلی شدند. امروزه خودروهای مدرن و لوکس دارای برف پاک کن هایی با سنسورها و نرم افزارهای پیشرفته هستند که بر رویشان نصب شده اند.

 

اجزای تشکیل دهنده برف پاک کن

برف پاک هایی که روی خودروهای داخلی نصب می شوند ساختار پیچیده ای نداشته و از چند قطعه ساده تشکیل می شوند:

• دو عدد قطعه مکانیکی به منظور تامین نیرو؛ این دو قطعه موتور برقی و چرخ دنده کرمی هستند

• مجموعه رابط مکانیکی به منظور انتقال نیرو

• تیغه‌ های پاک‌ کننده شیشه

• آب پاش

• نمونه های مدرن علاوه بر این بخش ها دارای سنسورهای اپتیکال و کاملا هوشمندی هستند

به طور کلی برف پاک کن ها دارای دو نوع معمولی و ژله ای هستند و شما می توانید تیغه برف پک کن سمند ژله ای، تیغه برف پاک کن معمولی پراید، تیغه برف پاک کن پژو ۲۰۶ ژله ای و … را از فروشگاه اینترنتی لوازم و قطعات یدکی HPC (اچ پی سی) خریداری کنید.

 

نحوه کار برف پاک کن خودرو

 

آشنایی با عملکرد موتور برف پاک کن

همان طور که به آن اشاره کردیم، برف پاک کن خودرو از قطعات مختلفی تشکیل شده که مهم ترین آن ها دو قطعه مکانیکی است؛ این قطعات نیروی لازم برای حرکت رفت و برگشتی تیغه ها با سرعت زیاد بر روی شیشه را تامین می کنند و برای تامین این نیرو به چرخ دنده کرمی نیاز دارند که با کمک به موتور الکتریکی، سبب افزایش ۵۰ برابری گشتاور موتور برقی و نصف کردن سرعت خروجی موتور شود. رابط های مکانیکی به کمک این نیرو تیغه ها را به حرکت در آورده و مکانی که تیغه ها در هر لحظه قرار دارند به کمک مدار الکتریکی این سیستم مشخص می شود.

 

طرح های حرکت برف پاک کن چگونه است؟

در هر خودرویی حرکت تیغه های برف پاک کن بر روی شیشه متفاوت است که در ادامه به برخی از این موارد اشاره می کنیم:

• یکی از متداول ترین طرح های حرکت تیغه برف پاک کن، حرکت ساده و رفت و برگشتی تیغه های بر روی شیشه است. در این مدل، محور دورانی یکی از تیغه ها سمت راننده و دیگری در مرکزشیشه قرار دارد.

• در برخی از اتومبیل ها مانند مرسدس بنز، تیغه برف پاک کن تکی و به شکل M بوده و حرکت رفت و برگشتی دورانی دارد.

• طرح دیگر حرکت تیغه ها، مدل تیغه های مخالف چپ و راست است.

• پانتوگراف توبوس ها، سه تیغه و دو تیغه با اتصال سقفی نیز از دیگر مدل های حرکت تیغه برف پاک کن بر روی شیشه است.

 

سیستم کنترل برف پاک کن

مطلب بعدی که قصد داریم در این مقاله به توضیح آن بپردازیم، نحوه کار سیستم کنترل برف پاک کن خودرو است. این سیستم در اکثر اتومبیل های دارای برف پاک کن ساده مشابه بوده و روی سه حالت حرکت با سرعت بالا، حرکت با سرعت پایین و حرکت با زمان بندی متناوب تنظیم می شود. موتور برقی سیستم در دو حالت حرکت با سرعت بالا و حرکت با سرعت پایین همواره روشن و در حال کار است اما وقتی که برف پاک کن را در حالت حرکت با زمان بندی متناوب قرار می دهیم، موتور برقی نیز هماهنگ با این زمان بندی فعال و غیر فعال می شود. خودروهای قدیمی و امروزی در سیستم کنترل برف پاک کن با هم تفاوت دارند؛ اتومبیل های قدیمی تنها در حالت زمان بندی متناوب تنظیم می شدند اما خودروهای مدل بالای امروزی دارای حالت های متعدد و گوناگونی هستند.

بدیهی است که در هنگام بارش برف و باران و ضرورت استفاده از برف پاک کن باید متناسب با شرایط آب و هوا و سرعت حرکت، حرکت تیغه ها را در بهترین و مناسب ترین حالت تنظیم کرد. چرا که در صورت حرکت سریع تیغه ها، شیشه اتومبیل لک شده و حرکت کند تیغه ها نیز دید راننده را مختل می کند. از این رو شرکت های خودروسازی مدرن با استفاده از سنسورهای تشخیص باران رانندگی در شرایط جوی نامساعد را برای رانندگان تسهیل کردند.



:: بازدید از این مطلب : 189
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 11 ارديبهشت 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

یکی از قطعات اصلی خودرو که با وجود ظاهر ساده و اندازه کوچک آن نقش حیاتی و مهمی در عملکرد خودرو دارد، دینام است. این قطعه مولد جریان مستقیم بوده و یکی از قطعات اساسی و تاثیرگذار اتومبیل به شمار می رود.

 

آفتامات خودرو چیست؟

یکی از اجزای دینام، رگلاتور است که به نام عمومی آفتامات شناخته می شود. این قطعه جریان الکتریکی ورودی آرمیچر را کنترل کرده و بر توان خروجی دینام نیز تاثیر مستقیم دارد. رگلاتورهای دینام قدیمی از رله و مقاومت سیمی ساخته می شد و به آن آفتامات می گفتند. این نام هنوز هم برای رگلاتور دینام استفاده می شود. امروزه برای ساخت این قطعه از قطعات الکترونیکی مختلفی استفاده می شود اما به طور کلی اکثر رگلاتورهای دینام مدار مقایسه کننده ترانزیستوری دارند که عملکرد آن نسبت به سیستم رله ای و قدیمی بسیار دقیق تر و بهتر است. در فروشگاه آنلاین لوازم یدکی HPC می توانید آفتامات دینام پیکان یوگسلاوی، آفتامات دینام آردی و بسیاری دیگر از قطعات یدکی خودرو را با تضمین قیمت و کیفیت خریداری نمایید.

 

کار آفتامات در خودرو چیست؟

همان طور که گفتیم، آفتامات یا رگلاتور با کنترل ولتاژ تولیدی و جریان مصرفی مانع از سوختن مولد برق و مصرف کننده ها می شوند و به عنوان رابط بین دینام و باتری خودرو عمل می کنند. با افزایش دور موتور، ولتاژ برق تولیدی در دینام نیز افزایش می یابد. اگر این افزایش ولتاژ بیشتر از میزان استاندارد باشد، سوختن مصرف کننده های خودرو و آسیب آن ها را به دنبال دارد. همچنین در صورت پایین بودن دور موتور یا خاموش بودن موتور، وقتی دینام به باتری وصل می شود، جریان برق از باتری وارد دینام شده و ممکن است موجب سوختن دینام شود. لذا به منظور جوگیری از وقوع این اتفاقات، استفاده از آفتامات یا رگلاتور ضروری است.

 

وظیفه آفتامات خودرو

اصلی ترین وظیفه ای که آفتامات در خودرو بر عهده دارد، کنترل جریان تولیدی دینام و ولتاژ خروجی آن است؛ همچنین این قطعه به باتری سالمی که خالی شده اجازه شارژ داده و پس از پر شدن باتری نیز شارژ کردن را متوقف می کند. از دیگر وظایف آفتامات نیز می توان به ممانعت از تخلیه جریان باتری در دینام به هنگام خاموش بودن موتور اشاره کرد.

 

طرز کار آفتامات دینام خودرو

این قطعه دارای هسته ای آهنی بوده که سیم پیچی به شکل موازی به دور آن پیچیده شده و روی هسته آن یک جفت پلاتین قرار گرفته که در حالت عادی بسته است. بالشتک های دینام جریان مورد نیاز خود را از ذغال مثبت می گیرند. این جریان پس از این که قطب ها تغذیه شدند، وارد F آفتامات می شود.

هنگامی که دور موتور خودرو افزایش می یابد، ولتاژ دینام نیز افزایش یافته و به دنبال آن ولتاژ موثر بر سیم پیچ رله ولتاژ (آفتامات) نیز زیاد می شود. اگر این ولتاژ بیشتر از میزان استاندارد و مجاز خود شود، نیروی کشش هسته از نیروی فنر پلاتین متحرک بیشتر شده و در نتیجه هسته، پلاتین متحرک را جذب می کند. به دنبال آن، پلاتین های رله ولتاژ باز شده و اتصال بدنه قطبین از طریق مقاومت کامل می شود.

این مقاومت جریان مصرفی بالشتک های دینام را کاهش داده و از شدت میدان مغناطیسی و ولتاژ خروجی دینام می کاهد. همین مسئله با اثرگذاری بر سیم پیچ رله ولتاژ سبب می شود هسته نیروی خود را از دست بدهد. در چنین شرایطی فنر با کشیدن پلاتین متحرک و تماس آن به پلاتین ثابت، جریان مورد نیاز میدان را به طور مستقیم به بدنه متصل می کند.

همان طور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، ولتاژ خروجی دینام توسط رله ولتاژ کنترل می شود. برای آن که جهت جریان از دینام به باتری باشد، بیشینه این ولتاژ باید از ولتاژ باتری کمی بیشتر باشد. به این ترتیب باتری شارژ می شود. به همین دلیل ولتاژ دینام ۲۵ درصد بیشتر از باتری است.

 

چگونه بفهمیم آفتامات دینام خراب است؟

آفتامات دینام ولتاژ تولید شده را بین ۱۳.۵ تا ۱۴.۵ ولت تنظیم کرده و به این ترتیب از اجزای الکتریکی خودرو محافظت می کند. یکی از نشانه هایی که در صورت مشاهده می توان احتمال داد مشکل و نقصی در دینام ایجاد شده، عدم ثبات ولتاژ خروجی است. این مسئله از طریق سیستمی که در خودروها وجود دارد به راننده اطلاع داده می شود. در خودروهای امروزی این سیستم هشدار دهنده یک باتری کوچک بوده و در صورتی که به هنگام روشن بودن موتور، چراغ هشدار روشن شود، احتمالا مشکلی در سیستم شارژ وجود داشته و آفتامات خراب است.

 

نشانه های خرابی آفتامات دینام خودرو

 

۸ نشانه خرابی آفتامات دینام

نکته مثبتی که در رابطه با آفتامات دینام وجود دارد این است که تشخیص خرابی این قطعه بر خلاف بسیاری از قطعات دیگر ساده بوده و به کمک روش های مختلف می توان عیب یابی کرد. در ادامه برخی از علائم و نشانه های خرابی آفتامات را بررسی خواهیم کرد:

 

ولتاژ بالا

مقدار ولتاژ باتری خودروهای معمولی در شرایطی که در خودرو حال کار نیست، بین ۶ تا ۱۲ ولت است و وقتی اتومبیل در حال حرکت است این عدد ۲ ولت بالاتر می رود. در صورتی که میزان ولتاژ خروجی از ۱۶ ولت بیشتر باشد، احتمال می رود که مشکلی در آفتامات (تنظیم کننده ولتاژ) وجود دارد. اگر ولتاژ خروجی از اندازه معمول بیشتر باشد، اجزای الکتریکی خودرو آسیب می بیند. مثلا ممکن است چراغ های جلو یا عقب ماشین پس از گذشت مدت زمان کوتاهی بسوزد.

 

افت ولتاژ ناگهانی

یکی دیگر از نشانه های خرابی آفتامات، افت ولتاژ است که می تواند منجر به کاهش شتاب خودرو شود. این مسئله به ظاهر ساده اهمیت زیادی داشته و بیانگر عدم تنظیم صحیح قدرت است.

 

خاموش شدن چراغ پشت آمپر

چراغ پشت آمپر یکی دیگر از اجزای الکتریکی خودرو است که برای روشن شدن به ولتاژ مشخصی نیاز دارد. در صورتی که تنظیم کننده ولتاژ دچار اختلال باشد، این چراغ ها نیز روشن نشده و در نتیجه نمی توان از خودرو استفاده کرد؛ چرا که به کمک چراغ های پشت آمپر از میزان سوخت، سرعت، درجه آمپر و … مطلع می شوند و بدون دانستن این اطلاعات روشن کردن اتومبیل و استفاده از آن چندان منطقی به بنظر نمی رسد.

 

چراغ های کم نور یا چشمک زن

کم نور شدن چراغ های جلوی خودرو و حتی چراغ های داخلی از دیگر نشانه های خابی آفتامات دینام و عدم تنظیم ولتاژ و جریان به میزان کافی است. البته ممکن است این مسئله به دلیل وجود برخی مشکلات در باتری نیز به وجود آمده باشد.

 

کار نکردن چراغ های نور بالا

چراغ های نور بالا نیز از جمله قطعات الکتریکی اتومبیل هستند که به ولتاژ کافی نیاز دارند. اگر این چراغ ها ولتاژ کم یا زیاد دریافت کننده به درستی کار نکرده و می سوزند.

 

خوردگی سر باتری

در صورت مشاهده خوردگی در ترمینال ها و قسمت بالای باتری می توان احتمال داد که مشکلی در تنظیم کننده ولتاژ وجود دارد.

 

خالی شدن باتری

اگر باتری قدیمی باشد، مشکلی در دینام وجود اشته باشد یا چراغ های خودرو برای مدت طولانی روشن مانده باشد، باتری خالی شده و نیاز به تعویض خواهد داشت. از دیگر دلایل خالی شدن باتری مدیریت نامناسب جریان توسط تنظیم کننده ولتاژ است.

 

روشن شدن چراغ موتور یا چراغ باتری

دلایل مختلفی برای روشن شدن چراغ موتور وجود دارد که خرابی آفتامات و تمام شدن ذغال دینام از جمله آن ها است. همچنین ممکن است به دلیل وجود نقصی در باتری چراغ موتور روشن شود. به کمک مولتی متر می توان دینام و باتری را بررسی کرد و متوجه شد ایراد از کدام یک از این قطعات است.

 

تعمیر و تعویض آفتامات دینام

آن قسمت از خودرو که وظیفه شارژ باتری را بر عهده دارد، دینام است. در اثر خراب شدن دینام و عدم شارژ باتری، کارایی خودرو مختل شده و باتری نیز خراب می شود. دینام دارای دو بخش است؛ ژنراتور که برق تولید کرده و آفتامات یا رگلاتور ولتاژ که وظیفه تنظیم ولتاژ را بر عهده دارد. در اکثر خودروها این دو بخش واحد یکپارچه ای تشکیل داده و در دینام قرار گرفته اند.

معمولا وقتی دینام خراب می شود در واقع رگلاتور یا آفتامات آن دچار نقص و ایراد شده و با تعمیر و تعویض این قطعه ارزان قیمت مشکل به طور کلی برطرف می شود. این در حالی است که وقتی به برخی از تعمیرکاران مراجعه می کنید ممکن است پیشنهاد تعویض کامل دینام را داده و بر این مسئله اصرار داشته باشند اما توجه داشته باشید که در اغلب مواقع نیازی به این کار نیست.

 

پیشگیری از خرابی آفتامات دینام خودرو

همیشه پیشگیری کردن از بروز مشکل منطقی تر و بهتر از تعمیر و حل مشکل است. راهکارهای مختلفی برای جلوگیری از خراب شدن آفتامات وجود دارد که در ادامه قصد داریم به معرفی برخی از آن ها بپردازیم:

• دور فن کولر را در پایین ترین درجه قرار دهید.

• از باتری هایی که ظرفیت بالاتری دارند، استفاده کنید.

• در مواقع غیر ضروری چراغ های اتومبیل خود را خاموش کنید.

• به طور مرتب وضعیت شل یا سفت بودن تسمه دینام را بررسی کنید.

• هرگاه قصد توقف طولانی مدت داشتید، به منظور بالا بردن دور موتور تا حدود ۲۰۰۰ دور در دقیقه پدال گاز رافشار دهید.



:: بازدید از این مطلب : 184
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 10 ارديبهشت 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC

پمپ بنزین خودرو در گروه قطعات یدکی برقی قرار دارد. این وسیله در باک اتومبیل بوده و وظیفه انتقال سوخت از مخزن بنزین به موتور را بر عهده دارد. در حقیقت پمپ بنزین همان طور که از نامش نیز پیدا است، بنزین را از باک به موتور پمپ کرده تا خودرو حرکت کند. پس از استارت، پمپ بنزین کار خود را آغاز کرده و فشاری به آن وارد می شود. این فشار همان فشار مورد نیاز بنزین برای ایجاد احتراق است. در صورتی که پمپ بنزین سالم بوده و ایرادی نداشته باشد، خودرو بدون هیچ مشکلی به صورت نرم و روان حرکت می کند. اما اگر این قطعه دچار نقصی شده و عملکرد آن مختل شود، بر حرکت خودرو نیز تاثیر مستقیم دارد. شناخت علائم و نشانه های خرابی پمپ بنزین کمک می کند وجود مشکل را سریع تر و راحت تر تشخیص داده و نسبت به تعمیر آن اقدام کنید. نحوه عملکرد این قطعه در انواع خودروها تقریبا مشابه بوده و علائم خرابی پمپ بنزین مکانیکی پراید، پمپ بنزین مکانیکی پیکان و … تا حد زیادی یکسان است. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا علائم خرابی پمپ بنزین و دلایل آن آشنا شوید.

 

با پمپ بنزین چقدر آشنا هستید؟

پمپ بنزین قطعه ای مکانیکی یا برقی درون باک اتومبیل بوده که سالم بودن آن عملکرد صحیح و روان خودرو را به دنبال دارد. دو نوع پمپ بنزین داریم؛ خودروهای قدیمی و معمولی دارای پمپ بنزین مکانیکی و خودروهای انژکتوری دارای پمپ بنزین برقی هستند. پمپ بنزین برقی انرژی لازم برای فعالیت را از باتری خودرو می گیرید. همان طور که می دانید دمای باک به دلیل تماس با بنزین، بالا بوده و قرارگیری پمپ بنزین در باک به کاهش این دما کمک می کند. به این ترتیب حرکت خودرو نیز روان تر می شود. پمچپ بنزین یا سوخت از قطات مختلفی تشکیل شده اند که عبارتند از: فنر، کانکتور، صفحه تکیه گاه، فیلتر سوخت، فیلتر بنزین، لوله برگشت سوخت، لوله خروجی سوخت، شلنگ لوله برگشتی، شلنگ لوله خارجی، رگولاتور فشار، لوله برگشت از رگلاتور، سوکت های اتصالی برق، گیج سوخت داخل باک

 

علائم خرابی پمپ بنزین

علائم و نشانه های گوناگونی برای خرابی پمپ بنزین وجود دارد که اگر با آن ها آشنا باشید می توانید در صورت مشاهده یک یا چند مورد از این علائم، به وجود مشکلی در این قطعه از خودرو پی برده و هر چه سریع تر نسبت به رفع آن اقدام نمایید. در ادامه قصد داریم به بررسی برخی از مواردی که بر عملکرد پمپ بنزین ۲۰۶ انژکتور، پراید کاربراتور، پیکان کاربراتور و … تاثیر منفی دارد بپردازیم:

 

۱. بالارفتن دمای موتور خودرو

بالا رفتن بیش از حد دمای موتور خودرو سبب آسیب دیدن بخش های مختلف موتور از جمله صدمه و تخریب پمپ بنزین می شود. اگر دمای موتور حدود ۱۱۵ درجه سانتی گراد شده و بخار از آن خارج می شود، احتمالا می توان نتیجه گرفت که پمپ بنزین دچار مشکل و اختلال شده است.

 

۲. کاهش عملکرد مطلوب پدال گاز

افت عملکرد پدال گاز از دیگر نشانه هایی است که خبر از وجود نقص و مشکل در پمپ بنزین خودرو می دهد. افت عملکرد پدال گاز زمانی ایجاد می شود که با فشار دادن پدال به جای این که سرعت خودرو افزایش یابد، شاهد کاهش سرعت هستیم. البته این مشکل دلایل متعددی دارد که یکی از آن ها فرسودگی و خرابی پمپ بنزین است.

 

۳. خروج صدا از پمپ بنزین

شنیدن صداهای غیر معمول شبیه ویز ویز از پمپ بنزین از جمله علائم وجود ایراد در پمپ سوخت است. بنابراین توصیه می شود در صورت شنیدن چنین اصواتی مسئله را جدی گرفته و فورا به تعمیرکار متخصص مراجعه نمایید.

نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کنید این است که اگر هنگام استارت زدن هیچگونه صدایی از پمپ به گوش نرسد نیز احتمال بروز مشکل و ایراد جدی در پمپ وجود دارد. چرا که به طور طبیعی صدایی کوتاه و منقطع شبیه “وینگ” از پمپ شنیده می شود اما اگر پمپ خراب شده باشد هیچگونه صدایی نخواهد داشت.

 

۴. دشواری در استارت زدن

از آن جایی که همزمان با استارت زدن و شروع به کار خودرو، پمپ سوخت آن نیز به کار می افتد، می توان گفت یکی از قطعات اتومبیل که استهلاک بالایی دارد، پمپ بنزین است. بنابراین اگر فرسوده یا خراب شود، در عملکرد خودرو اختلال ایجاد کرده و استارت زدن را با مشکل مواجه می سازد. از این رو می توان بروز هرگونه نقص در استارت زدن را نیز از جمله نشانه های خرابی پمپ بنزین دانست.

 

علائم خرابی پمپ بنزین خودرو

 

۵. کاهش قدرت موتور

هرگاه اتومبیل تحت فشار قرار گیرد و قدرت کمی داشته باشد، می توان احتمال داد نقصی در پمپ بنزین آن وجود دارد. به عنوان مثال در سربالایی یا هنگام شتاب گرفتن که به خودرو فشار می آید، سوخت بیشتری مورد نیاز است. حال اگر پمپ بنزین خراب باشد، سوخت رسانی به درستی انجام نشده و همین امر موجب کاهش قدرت موتور و اختلال در عملکرد آن می شود.

 

۶. روشن نشدن خودرو

روشن نشدن خودرو مشخص ترین نشانه ای است که بیانگر خرابی پمپ سوخت خودرو بوده و با مواجشدن با این اتفاق می توان مطمئن شد که پمپ به طور کامل از کار افتاده و سوخته است. چرا که پمپ وظیفه سوخت رسانی به موتور برای روشن شدن و حرکت را بر عهده دارد و زمانی که به طور کامل خراب می شود، سوخت مورد نیاز تامین نشده و طبیعی است که خودرو استارت نخورده و روشن نشود.

 

۷. پرش موتور

از دیگر علائم مهم خرابی پمپ سوخت، پرش خودرو در سرعت بالا است. اگر وقتی با سرعت زیاد رانندگی می کنید خودروتان دچار پرش می شود به این معنا است که پمپ بنزین آن دچار مشکل شده است. در اثر پرش موتور کنترل اتومبیل از دست شما خارج می شود و این مسئله می تواند اتفاقات خطرناک و جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. بنابراین در صورت مشاهده این علامت باید در اولین فرصت به تعمیرکار مراجعه کرده و اقدامات لازم در جهت رفع این مشکل را انجام دهید.

 

۸. افزایش مصرف سوخت

یکی دیگر از مواردی که نشان می دهد پمپ بنزین خراب شده است، افزایش ناگهانی و غیر عادی مصرف سوخت خودرو می باشد. اگر با چنین مشکلی مواجه شدید باید حتما به تعمیرگاه های مجاز مراجعه کنید.

 

دلایل خرابی پمپ بنزین چیست؟

پس از آشنایی با علائم خرابی پمپ بنزین، حال وقت آن رسیده که با دلایل بروز این مشکل نیز آشنا شوید. در ادامه این مقاله قصد داریم برخی از دلایل خراب شدن پمپ سوخت را بررسی نماییم.

 

رانندگی با سوخت کم

پمپ بنزین دارای فیلترهایی است که اگر سوخت کافی در باک خودرو وجود نداشته باشد و با سوخت کم رانندگی کنید، به سرعت کثیف و مسدود می شوند. از این رو باید حتما میزان بنزین موجود در باک را کنترل کنید؛ بهتر است که همیشه حداقل بیشتر از یک چهارم گنجایش باک پر باشد. اگر رانندگی کردن با سوخت کم به صورت مداوم تکرار شود، موجب بیش از حد داغ شدن پمپ شده و این دمای بالا پمپ را می سوزاند.

 

سوختن فیوز پمپ

گاهی نیز اختلال به وجود آمده در پمپ بنزین به دلیل خراب شدن فیوز پمپ است. فیوز پمپ در جعبه فیوز خودرو قرار دارد و بروز هر مشکلی در این قطعه، کارکرد پمپ سوخت را مختل می کند. از این رو پیشنهاد می شود گاهی فیوز پمپ را بررسی کرده و از سلامت آن مطمئن شوید. زیرا تهیه پمپ بنزین جدید هزینه بیشتری نسبت به تعویض و تعمیر پمپ بنزین آسیب دیده دارد.

 

بنزین نامرغوب و نامطلوب

بنزین بد و نامرغوب از جمله مهم ترین دلایلی است که می تواند موجب خرابی پمپ بنزین خودرو شما شود. در صورتی که بنزین بی کیفیت باشد یا باک بنزین فرسوده و کهنه باشد، پمپ بنزین آلودگی ها را جذب کرده و در نتیجه پمپ نیم سوز شده یا به طور کلی از کار می افتد.

 

چطور از خرابی پمپ بنزین جلوگیری کنید؟

پر کردن باک در حد استاندارد و رانندگی نکردن در هنگامی که خودرو سوخت کمی دارد از جمله راهکارهایی است که به کمک آن می توان از خراب شدن پمپ بنزین پیشگیری کرد. از آن جایی که پمپ بنزین جزو قطعات مصرفی که به تعویض دوره ای نیاز دارند نیست بنابراین تا زمانی که علامت و نشانه ای مبنی بر خرابی پمپ بنزین مشاهده نکردید احتیاجی به تعویض آن ندارید. مورد دیگری که می تواند از آسیب دیدن به پمپ سوخت خودرو جلوگیری کند، استفاده از بنزین باکیفیت و مرغوب است. در کل این نکته را به خاطر داشته باشید که نشانه های خرابی پمپ بنزین را نباید نادیده گرفت؛ زیرا ممکن است مشکل پیشرفت کرده و منجر به خرابی کامل پمپ بنزین خودرو شما شود. در حالی که اگر به موقع نسبت به رفع نقص پیش آمده اقدام می کردید، این اتفاق رخ نمی داد. آشنایی با دلایل خراب شدن پمپ سوخت و نشانه های یک پمپ خراب و نیز رعایت توصیه های پیشگیرانه کمک می کند که احتمال بروز مشکلات و اختلالات جدی کاهش یابد. جهت ثبت سفارش و خرید پمپ و درجه داخل باک ۴۰۵، پمپ بنزین پراید کاربراتوری، مغزی پمپ بنزین و صافی پراید و … می توانید به بخش فروشگاه سایت مراجعه نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 184
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 6 ارديبهشت 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : HPC
با سلام.به دنیای لوکس بلاگ و وبلاگ جدید خود خوش آمدید.هم اکنون میتوانید از امکانات شگفت انگیز لوکس بلاگ استفاده نمایید و مطالب خود را ارسال نمایید.شما میتوانید قالب و محیط وبلاگ خود را از مدیریت وبلاگ تغییر دهید.با فعالیت در لوکس بلاگ هر روز منتظر مسابقات مختلف و جوایز ویژه باشید.
در صورت نیاز به راهنمایی و پشتیبانی از قسمت مدیریت با ما در ارتباط باشید.برای حفظ زیبابی وبلاگ خود میتوانید این پیام را حذف نمایید.جهت حذف این مطلب وارد مدیریت وب خود شوید و از قسمت ویرایش مطالب قبلی ،مطلبی با عنوان به وبلاگ خود خوش امدید را حذف نمایید.امیدواریم لحظات خوبی را در لوکس بلاگ سپری نمایید...

:: بازدید از این مطلب : 211
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 0 0 | نظرات ()

صفحه قبل 1 1 2 3 4 5 ... 6 صفحه بعد